„mă gândesc acum cât de des am închis ochii în ultimii zeci de ani privind acele feţe de oameni pe care nu le-am putut înţelege. au devenit ceva insesizabil, un miros de mucegai cu care te obișnuiești. și nu îl mai simți. sunt un om al exceselor pentru că tot ce gândesc este gândit de încă o mie de ori și tot de o mie de ori îmi cer scuze pentru gândurile mele.

basul se aude mai tare în urechea stângă decât în cea dreaptă. nu ştiu dacă ritmul tobei e în sincron cu inima sau invers.

vreau creierul meu să fie mai gol decât puşculiţa unui copil de zece ani.”

*********

„avem în spatele ușii foarte multe perechi de pantofi. fiecare aranjată în cutia ei, în funcție de perioada în care a fost cumpărată. o vreme am preferat pantofii cu foarte multe imprimeuri sau culori. de parcă aș fi vrut picioarele mele să strige lumii, ca printr-un magnetofon: sunt aici, observați-mă. în ultimul an ne-am mutat de cinci ori. am luat toate perechile de pantofi după noi. mi-au atras atenția, în schimb, cei simpli, din piele, negri, maro, sau asemănători unor chibrituri, vârf roșiatic, pregătit oricând să ardă. asta e tot ce mi-ai oferit până acum. câteva perechi de pantofi și multe camere unde să aprind chibrituri, vârf roșiatic, pregătit oricând să ardă.”

krista_szocs

Cele două poeme fac parte dintr-un volum în lucru.

Krista Szöcs (n. 1990, Sibiu) – A terminat masterul la Facultatea de Litere şi Arte din Sibiu, cu o disertaţie despre post-punk şi poezie. Face parte din grupul Zona Nouă şi este librar la Librăria Habitus din Sibiu. În anul 2013, Krista a debutat editorial cu volumul de poezie „Cu genunchii la gură” (Charmides), pentru care a câştigat Premiul Naţional de Poezie „Iustin Panţa”, a fost nominalizată la Premiul Naţional „Mihai Eminescu” şi la Gala Tinerilor Scriitori, pentru titlul de „Tânărul poet al anului 2013″.

foto: Gabriela Cuzepan