Persoanele fizice, care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, pot depune de mâine actele prin care solicită ajutor de la stat pe perioada crizei. Vor primi bani doar cei care nu au mai avut absolut niciun venit din data de 16 martie, când a fost instituită Starea de Urgență și și-au întrerupt activitatea.

Potrivit Ordonanței de Urgență 32/2020,  statul va oferi 4.071 lei brut, adică 75% din valoarea unui salariu mediu brut. Din această sumă vor fi plătite contribuțiile către sănătate și asigurări sociale. Indemnizația se acordă și se solicită lunar, pe perioada stării de urgență.

Cei care se încadrează, trebuie să depună online la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, (fiecare în județul unde își desfășoară activitatea) o cerere tip și o declarație pe proprie răspundere.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a declarat că nu se vor face verificări în perioada de criză, dacă declarațiile pe propria răspundere sunt adevărate, dar, ulterior, cei care au mințit vor fi sancționați conform legii.

Totodată, ministrul a mai spus că și angajatorii pot depune de mâine (miercuri) solicitări pentru decontarea șomajului tehnic.

Cei care depun de mâine vor primi fondurile în maxim 15 zile.

sursa foto: louisbarabbas.com