Dacă vreodată o muzică a fost compusă cu avânt nestăvilit, cu dragoste faţă de subiect şi faţă de personaje, aceea e muzica din „Oneghin” ~ P. I. Ceaikovski

După o absență de peste 10 ani din repertoriul Operei Naţionale din Cluj-Napoca, spectacolul „Evgheni Oneghin” de P. I. Ceaikovski  este readus în fața spectatorilor,  luni, 18 ianuarie 2016, de la ora 18:30. ”Evgheni Oneghin” este cea dintâi  premieră a anului 2016  la instituţia lirică clujeană și una dintre cele mai frumoase lucrări muzicale din repertoriul romantic universal.

Opera în trei acte și șapte tablouri va prezenta publicului povestea impresionantă a lui Evgheni Oneghin, un bărbat care trăiește cu regretul că a respins în tinerețe iubirea unei femei și că, din mândrie și indiferență, și-a ucis în duel cel mai bun prieten. Destinul lui Evgheni Oneghin, tânărul aristocrat mândru și rece, oscilează între orgoliul său nemărginit, trădarea față de cel mai bun prieten, Lenski, abisul iubirii pierdute a Tatianei și dezamăgirea vieții irosite din cauza propriei indiferenţe.

Povestea relevă personaje profund încercate sentimental și ideologic, urmărite în contextul vieții lor sociale, romantice și intelectuale a Rusiei secolului XIX. Libretul operei pornește de la romanul în versuri ”Evgheni Oneghin” scris de Alexander Pușkin, pe care Ceaikovski l-a adaptat, însuflețit și redat cu ajutorul libretistului Konstantin Șilovski. În ciuda complexității conceptuale, capodopera lui P. I. Ceaikovski se bazează pe simplitate și sinceritate, atribute pe care compozitorul le considera esențiale și pe care și-a bazat dealtfel și prima punere în scenă. Premiera absolută a operei a fost încredințată studenților Conservatorului din Moscova, în anul 1879, la Teatrul Malyi din capitala rusă.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca așteaptă revenirea publicului în sala de spectacol la începutul anului 2016, cu ocazia unei premiere rare, nostalgice și revelatoare, care ne va redezvălui frumusețea muzicii autentice rusești, într-un context strălucitor, dedicat tuturor spectatorilor săi.

Spectatorii care nu vor reuși să participe la prima reprezentație cu opera  ”Evgheni Oneghin” (luni, 18 ianuarie) sunt invitați la cea de-a doua punere în scenă a acesteia, miercuri, 20 ianuarie 2016.

Biletele au fost puse în vânzare la Agenția Teatrală și online, pe www.biletmaster.ro.