Sibiul găzduiește în această perioadă cea de-a treia ediție a proiectului cultural- educațional „Classic Junior Festival”, organizat de Asociația Culturală Play. Festivalul a început în 27 octombrie și se va încheia în 17 noiembrie.

În această săptămână, la Teatrul Gong  vor fi organizate patru spectacole de teatru interactiv muzical, reunite sub titlul „Copilăria marilor muzicieni”, unde șoriceii Sică și Rică vor spune „Povestea lui Rossini și a lui Wilhelm Tell și „Povestea lui Bela Bartok și a Prințului cioplit în lemn”. Spectacolele vor avea loc joi și vineri, 16 și 17 noiembrie, de la  ora 9.00 și ora  11.00. Bilete pot fi procurate înainte de intrarea în sala spectacole.

Classic Junior Festival  are ca scop prezentarea muzicii clasice într-o manieră interactivă și accesibilă celor mici, să stârnească interesul pentru instrumentele muzicale, dar și să amintească de această alternativă a petrecerii timpului liber. În același timp, se dorește ca părinții să conștientizeze importanța muzicii în dezvoltarea copiilor. Actiunile evenimentului vin ca o alternativa la situația educației culturale din scoli, care suferă de teoretizare, este rigidă și nu răspunde nevoilor reale ale copiilor.

În cadrul festivalului, concertele, teatrul muzical și restul evenimentelor merg mână în mână cu activitățile non-formale. Şi pentru că cea mai uşoară formă de comunicare cu copiii este interacţiunea şi joaca, organizatorii au conceput secţiunile festivalului astfel încât copiii să devină principalii actori şi beneficiari  ai aventurii cu muzica clasică.

Festivalul a fost gândit pe două segmente mari: o parte din activități aduce copiii în sălile de spectacol, iar alta se îndreaptă direct spre școli. La Sala Thalia si Teatrul Gong, cei mici au fost invitați să participe, alături de cei mari, la următoarele evenimente:

  • Concertele educative „Să înțelegem muzica clasică” și „Călătorii muzicale” – concerte condimentate cu jocuri și ghicitori. Însoțiți de instrumentiştii orchestrei Filarmonicii din Sibiu și dirijorul Constantin Grigore, elevii au facut cunoștință cu temperamentele și specificul popoarelor, călătorind printre notele lui Strauss, Dvorak, Grieg, Brahms, Saint-Saëns şi Rossini.
  • „Copilăria marilor muzicieni” (teatru muzical interactiv) – 4 spectacole în care Șoriceii Sică și Rică, care au trăit, pe rând, în vioara lui Vivaldi, orga lui Bach, biblioteca lui Mozart, clavecinul lui Beethoven și pianul lui Chopin, povestesc, alături de bătrânul Sol, despre copilăriile, tristețile, bucuriile, munca și călătoriile copiilor minune, pe care toată Europa dorea să-i audă. De data aceasta îndrăgitele personaje vor spune „Povestea lui Rossini si a lui Wilhelm Tell si „Povestea lui Bela Bartok si a Printului cioplit in lemn”. Eroii poveștilor vor fi compozitorii Gioachino Rossini și Bela Bartok.
  • „Geneza” – spectacol de balet neoclasic – balerinii școlii de Arte „Play”, cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani, vor dezvălui povestea nașterii pământului, unirea particulelor din univers, descoperirea vieții, schimbarea anotimpurilor și a oamenilor.
  • Expoziție de instrumente muzicale și workshopuri – un spațiu de „joacă” pentru testarea instrumentelor de către pici, unde conturăm ideea că instrumentele muzicale sunt bunuri de consum (mainstream), dar cu o înaltă valoare artistică și culturală.

În ceea ce privește cealaltă serie a activităților festivalului,  elevii de la zece școli din jud. Sibiu au primit un Kit-ul Clasic Junior Festival – un CD cu muzică clasică pentru audiții în clasă și planșe personalizate pentru desen/pictură și pentru compuneri/eseuri.

Cele mai bune lucrări vor fi premiate și expuse la Teatrul Gong, în perioada 16-17 noiembrie 2017.