Sala festivă a Colegiului Național Brukenthal din Sibiu (Piața Huet nr. 5) se va transforma astăzi pentru câteva ore în cinematograf.  Aici va avea loc cea de-a a patra ediţie a seriei tematice „Cinema în locuri neconvenţionale”, proiect iniţiat de Pia Ionescu,  manager cultural al Forumului German Democrat, cu sprijinul Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu.

După proiecțiile de la Baia Populară, Biblioteca Astra și Biserica Reformată Calvină, a patra ediție propune filmul “Absolventul” din 1967, în regia lui Mike Nichols. Este povestea unui tânăr abia ieșit de pe băncile colegiului, care nu știe ce să facă cu viața lui și care începe o aventură cu soția șefului tatălui său. Benjamin nu poate interpreta corect lumea adulților așa că speră să se relaxeze în această aventură, dar descoperă că nu este altceva decât un obiect de păcălire a crizei vârstei mijlocii a dnei Robinson. Filmul va rula în limba engleză cu subtitrări în limba română și intrarea este liberă.

Conceptul evenimentelor din cadrul proiectului „Cinema în locuri neconvenţionale” este ocuparea pentru câteva ore a unui spaţiu şi transformarea lui într-un cinema, din lipsa unui cinematograf conform şi prin urmare a unei culturi cinematografice în Sibiu. Filmele se aleg în funcţie de locaţia în care acestea se proiectează astfel încât filmul şi spaţiul să fie concepute ca o simbioză, un „Gesamterlebnis”.

Pe lângă activităţile deja cunoscute în reprezentarea minorităţii germane din Sibiu, Forumul German Democrat a devenit şi un actor important pe scena culturală şi socială a oraşului, organizând în mod regulat întâlniri, serbări şi discursuri pentru membrii săi şi cei interesaţi de cultură şi tradiţiile minorităţii germane. De iniţiative culturale noi la FDGS se ocupă de regulă un manager cultural extern trimis de I.F.A. (Institutul pentru relaţii externe din Germania), o organizaţie germană care lucrează de mulţi ani cu instituţii ale minorităţilor germane din sud-estul Europei. Din septembrie 2015, activitatea de manager cultural este condusă de Pia Ionescu-Liehn, tânără licenţiată în teoria filmului.

Prin acest proiect dorim să deschidem apetitul publicului sibian pentru comorile cinematografiei şi în acelaşi timp comorile arhitectonice din Sibiu, existenţa lor fiind strâns legată de tradiţia multietnică şi culturală din Sibiu”, spune Pia Ionescu.

Filmul „Absolventul” va  fi proiectat astăzi, de la  ora  19.30. Intrarea este liberă.