Interviu cu Doina Dogăroiu și Natalia Cebanu, managerele Asociației Hearth

de Oana Cristea Grigorescu

În București, pe o stradă cu nume ce sugerează delicate efluvii olfactive, pe strada Parfumului nr. 19, într-o casă modestă ca aspect, dar cu o bogată istorie culturală, ne întâmpină la fiecare spectacol gazdele Asociației Hearth, Doina Dogăroiu (manager proiecte culturale) și Natalia Cebanu (director artistic). Ospitalitatea lor discretă coagulează un aer convivial în mica comunitate a spectatorilor ce par să se cunoască între ei.

Doina Dogăroiu și Natalia Cebanu

Am descoperit locul atrasă de interesul pentru tinerii dramaturgi și artiști promovați prin programul Din Parfumerie{Dramaturgie. Producțiile proprii sau spectacolele găzduite de Hearth au ca numitor comun interesul pentru artiștii tineri, pentru experimentele lor de atelier.

Scena de la Hearth provoacă întâlnirea noii generații de autori dramatici cu tinerii actori în laboratorul de încercare a dramaturgiei de mâine. Din ce în ce mai vizibil în ultimii doi ani, programul Din parfumerie are potențialul de a deveni locul unde se distilează esențele teatrului de mâine.

Oana Cristea Grigorescu: În cinci ani de existență, Asociația Hearth a oferit tinerilor studenți și artiști un spațiu de creație și dezvoltare profesională. Care sunt principiile care guvernează programele pe care le oferă asociația?

Doina Dogăroiu & Natalia Cebanu: În casa scriitoarei Silvia Kerim și a cineastului Mircea Veroiu există din 2017 un spațiu cultural, gestionat de Asociația Hearth, în care au avut loc peste 100 de evenimente. Asociația și-a asumat ca misiune sprijinirea tinerilor artiști și a adolescenților prin activități de mentorat în care artiștii să își poată experimenta conceptele creative în spațiul nostru, să beneficieze de susținerea unei comunități like-minded și de resursele minimale necesare pentru a-și pune în practică ideile.

Oferim, astfel, o platformă de exprimare dedicată tinerilor care doresc să își dezvolte abilitățile creative, platformă care, în timp, să devină un vector de propagare a culturii în comunitățile cu acces limitat la cultură, să inspire viitoarelor generații încredere în abilitățile lor artistice și să le ofere resursele necesare pentru cultivarea pasiunilor lor creative.

Dramaturgia nouă e privilegiată în spectacolele lectură pe care le susțineți începând din iunie 2021 în programul Din parfumerie{Dramaturgie. Cum selectați textele și autorii dramatici?

Ne-am ferit să facem o selecție de tip concurs; am vrut să dăm o șansă tuturor tinerilor dramaturgi care doresc să-și audă textul în lectura unor actori. Am considerat că acesta este principalul beneficiu pe care îl poate aduce programul nostru, acela de a pune față în față tinerii creatori cu publicul interesat de subiectele contemporane.

De asemenea, am vrut să dăm ocazia dramaturgilor de a-și revizui textele în urma lucrului cu actorii, dar și de a avea un feedback la cald de la publicul care participă la aces­te lecturi. În anul 2022 am derulat o secțiune a acestui pro­gram în cadrul unui proiect cofinanțat de Primăria sectorului 3, pentru care am inițiat un call de dramaturgie con­temporană în urma căruia am primit 68 de texte, ceea ce ne-a bucurat enorm.

A fost dificil să selectăm șase texte pentru că doar atât am putut finanța din fondurile primite, dar continuăm acum seria spectacolelor lectură cu cele­lal­te texte primite prin programul nostru propriu Din Parfumerie{Dramaturgie, deschis tuturor dramaturgilor și echipelor artistice care își doresc experiența întâlnirii cu publicul. Primim în continuare propuneri de text nou dramatic pe mailul asociatiahearth@gmail.com 

Care au fost reacțiile audienței?

Avem un spațiu de maxim 35 de locuri care potențează atmosfera de intimitate a actului artistic. Reacțiile publicului sunt foarte vii, mai ales că între echipa artistică și spectatori are loc un schimb liber de idei la finalul fiecărui spectacol lectură.

Ce se întâmplă cu piesele lansate de voi în spectacolele lectură; ați urmărit traseul lor ulterior?

În cei aproape doi ani de la lansare, programul Din Parfumerie{Dramaturgie a crescut foarte mult, primim tot mai multe texte, avem numeroși artiști care doresc să se implice, ceea ce face ca temele abordate să fie din ce în ce mai diverse, precum și mijloacele artistice utilizate în construcția spectacolelor lectură. În ce privește traseul textelor prezentate, am avut bucuria de a vedea ulterior două dintre ele montate. Un basm urban, de Norbert Boda, la Teatrul Metropolis și Frici, de Sorina Corneanu, la Teatrul de Artă, în mediul independent. Textul Dariei Ancuța, Un fluture răstoarnă o piesă de domino.2.0, a câștigat concursul de texte noi la Teatrul Excelsior și este propus pentru montare.

De asemenea, Răzvan Penescu ne-a propuns să publicăm toate piesele lecturate în programul nostru pe portalul LiterNet.ro într-o secțiune dedicată, care sperăm să crească și mai mult vizibilitatea acestor dramaturgi. Vom iniția colaborări și cu alte organizații pentru a dezvolta și alte forme de promovare a acestor texte, cum sunt cele de teatru radiofonic, de exemplu.  

Cum vedeți dezvoltarea în viitor a proiectelor asociației?

Programul evenimentelor culturale ale Asociației Hearth s-a dez­voltat, mereu, organic. Lucrând cu artiști independenți și pri­mind propuneri de proiecte din toate domeniile, e dificil  să facem o previziune. Mai degrabă avem grijă de calitatea producțiilor, fie ele create în Casa Kerim sau doar găzduite; de fapt, asta e și ceea ce vrem să oferim constant spectatorilor, indiferent de aria sau genul evenimentului.

Totuși avem câteva drumuri deschise pe care sperăm să le continuam cât mai mult timp. Așa e Festivalul Scrisorilor, un proiect anual care ajunge anul acesta la a 3-a ediție sau Studentspeare, un atelier dedicat elevilor și studenților, având în centru personalitatea com­plexă a lui Shakespeare și care se întâmplă  în noiembrie în cadrul festivalului Respir Shakespeare, organizat de prietenii noștri de la Aso­ciația Hestugma.

Desigur, nu în ultimul rând, proiectul #DinParfumerie, care conține o serie de evenimente recu­­­rente, care din 2021 se dezvoltă în secțiunile: Din Parfumerie{DRAMATURGIE, Din Parfumerie{SPECTACOL, Din Parfumerie{MUZICĂ, Din Parfumerie{FILM, Din Par­fumerie{SCRISORI, Din Parfumerie{COPILĂRIE.

De asemenea, asociația a câștigat un proiect cu și despre creativitatea feminină, care se va desfășura la Câmpina în perioada octombrie 2023 – mai 2024, în cadrul căruia vom derula un program complex din sfera artelor spectacolului, cinematografiei, muzicii și artelor vizuale. De altfel, toate evenimentele noastre se regăsesc online pe site, Facebook, Instagram sub numele Asociația Hearth, iar publicul își poate rezerva locul cu un email la asociatiahearth@gmail.com.

*Articol apărut în numărul 34 al revistei