Momentul în care Sibiul respiră teatru este tot mai aproape. Timp de 25 de ore publicul va lua parte la spectacole şi evenimente care se succed fără întrerupere. Ediţia aniversară “25 de ore de teatru non-stop” va avea loc la Sibiu în 25-26 aprilie. 

Festivalul se adresează teatrelor independente (nu este competitiv, cu jurii sau premii). Acţunea se vrea un liant între artiştii tineri din ţară şi nume consacrate ale scenei. Ediţia din acest an este cea mai complexă de până acum, însumând 27 de spectacole şi evenimente în 17 locații din oraş. Companii din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Craiova, Sibiu vor performa alături de nume deja cunoscute ale scenei româneşti ca Ioan Gyuri Pascu sau Ada Milea. Conferinţele vor aduce în faţa spectatorilor personalităţi precum: Constantin Chiriac, Coca Bloos, Dan Vasiliu sau Părintele Constantin Necula.

Deschiderea va avea loc la Sala Thalia, sâmbătă 25 aprilie, la ora 19.00. Cap de afiş va fi Ioan Gyuri Pascu. Alături de el pe scenă vor păşi actori, dansatori şi muzicieni tineri: Adrian Strâmtu, George Constantinescu, Claudiu Fălămaş, Flora Pop. La Gala de deschidere comedia de calitate se va îmbina cu performance-ul muzical. Se va dansa step, se va cânta live, se vor rosti pamflete, iar artistul Ioan Gyuri Pascu promite un show de 5 stele.

De-a lungul nopţii oraşul întreg se va transforma într-un carusel al emoţiei artistice – se vor suprapune spectacole de marcă ale momentului. Teatrul de Artă Bucureşti va prezenta ultima sa producţie, “Dureri fantomă” și Lightwave Theatre Company va prezenta la Teatrul Gong “Iubitafizica”, după un text de Iulian Tănase (autorul va fi prezent în sală). Un eveniment inedit este montarea spectacolului “Casa din copac” (Auăleu Teatru Timişoara) în Casa Monument UNESCO de pe strada Turnului nr. 7, din Oraşul de Jos. “Beat Bukowski” (un performance marca BIS) alături de “Monoloagele vecinului“ (cel mai jucat one man show din teatrul independent al ultimilor ani) vor întregi tabloul nocturn alături de multe alte spectacole.

Înviorare în pijamale

La ora dimineţii se va rosti poezie proaspătă, la Atrium Cafe, în Piața Mică a Sibiului, în prezența autorilor (Zona Nouă). La 10 dimineaţa, în Piața Mare va avea loc tradiţionala înviorare în pijamale coordonată de actorul Florin Coşuleț.

Miezul zilei de duminică, 26 aprilie, transformă oraşul într-un spaţiul al conferinţelor. La Librăria Humanitas profesorul Dan Vasiliu va vorbi despre funcţiile teatrului în societate, iar actriţa Coca Bloos va fi părtaşă la o întâlnire de suflet cu publicul sibian. La Librăria Habitus vor conferenția despre “Puterea cuvântului”  actorul Constantin Chiriac şi teologul Constantin Necula.

Pe scena Sălii Bibliotecii Astra vor păşi cei mai tineri actori invitaţi în festival, Compania Okaua din Bucureşti, iar la ora 17.00, la Habitus, Iulia Colan (cea mai bună actriţă la FNTI) propune un original şi tulburător Charlie în spectacolul “Flori pentru Algernon”. Actrița şi scriitoarea Lorena Lupu va interpreta propriul text, iar gazda festivalului, Compania Teatrală BIS din Sibiu va pune în scenă spectacolul “Născut în ‘90”, o mostră de teatru social autobiografic, care are în distribuţie numai actori născuţi în anul 1990. Închiderea va avea loc duminică, 26 aprilie 2015, la ora 21.00, în Oldies Pub, cu un concert Ada Milea. Alături de artistă, pe scenă, vor fi Bobo Burlăcianu şi actriţa Anca Hanu.

Programul complet şi detalii despre evenimente pot fi găsite pe site-ul: www.respirateatru.ro şi pe pagina de facebook www.facebook.com/respira.teatru