Sănătatea orală este legată de atitudinea preventivă și de obiceiurile de educație dentară transmise în familie, ori deprinse în cadrul școlii sau a interacțiunii cu sistemul medical românesc.
Conform unui studiu de piață realizat la începutul acestui an de către grupul de clinici DENT ESTET, împreună cu agenția de cercetare de piață 360 insights, în mediul urban, 38% dintre români sunt indiferenți la problemele dentare și, drept urmare, au vizitat stomatologul mai rar de o dată pe an. Motivul principal care îi aduce pe români în cabinetul dentistului este urgența dentară, respectiv durerea.
Am contactat cinci specialiști de la clinicile DENT ESTET și avem un numitor comun în privința provocărilor pe care aceștia le întâmpină zi de zi, iar prima pe listă este tocmai schimbarea de mentalitate pe care și-o doresc cu toții în rândul pacienților, pe care i-ar vrea mai dornici de prevenție, mai dispuși să meargă la controalele periodice, mai informați cu privire la riscurile la care se expun.
Deși studiile din ultimii ani nu arată încurajator în ceea ce privește preocuparea românilor pentru prevenția dentară, conform unei statistici interne realizate de DENT ESTET pe baza de date activă de pacienți adulți, se observă o creștere de 44% a numărului de implanturi premium solicitate de către pacienți, la nivelul anului 2019 comparativ cu anul anterior.
Alegerea tot mai crescută a implanturilor dentare premium față de cele standard arată o înțelegere aprofundată a pacienților față de beneficiile pe termen lung oferite de serviciile dentare de calitate și, totodată, prin educare dentară continuă, creșterea exigențelor acestora cu privire la tratamentele stomatologice.
Inovația în medicina dentară și modul în care aceasta este asimilată în DENT ESTET califică serviciile de medicină dentară din cadrul grupului de clinici la standarde internaționale.

Un medic supraspecializat, un pacient bine tratat

Provocarea, pentru noi, în realizarea acestui material, a fost să înțelegem și să extragem din discuțiile cu medicii specialiști din clinicile
DENT ESTET informațiile-cheie privind rolul specializării fiecăruia în parte și cât este de important să găsești un mediu profesional care să stimuleze performanța individuală și a echipei medicale. Pentru că aceasta este o altă particularitate a clinicii: medici supraspecializați în toate ramurile stomatologiei: endodonție, parodontologie, implantologie, chirurgie orală, ortodonție, terapia cariilor dentare. Astfel, fiecare pacient este tratat de o echipă medicală, iar comunicarea dintre aceștia face ca afecțiunile pacientului să găsească cele mai bune și rapide soluții. Pe cei cinci medici din acest articol îi puteți întâlni atât în clinicile DENT ESTET din București, cât și în clinica DENT ESTET destinată adulților din Sibiu.

Ne aliniem standardelor internaționale în materie de estetică dentară

Dr. Cristian Csapo-Martinescu
Medic Stomatolog / Estetică Dentară / Implantologie Dentară /
Certificat DIGITAL SMILE DESIGN® /
Ambasador Straumann Pure Ceramic

Protetica dentară încheie orice tratament stomatologic. Sunteți medicul care desăvârșește lucrarea. Având acest rol, presiunea este, îmi imaginez, mare. Care sunt tehnologiile care vă ușurează misiunea?

Dr. Cristian Csapo-Martinescu: Estetica dentară este acea ramură a stomatologiei care implică atât creativitate, cât și precizie. Și aici nu vorbim doar de estetică. Sigur, este important ca lucrarea să fie exact așa cum și-a dorit pacientul, dar trebuie să fie funcțională și sa respecte regulile și protocoalele tehnice și estetice.
De aceea, pentru că această specialitate este foarte vizuală, există tehnologii care ne ajută pe noi, ca medici, să le arătăm pacienților rezultatul tratamentului înainte ca el să înceapă. Și vorbim aici despre tehnologia Digital Smile Design, un instrument digital de mare ajutor prin care nu doar că transpunem rezultatul final al tratamentului pe computer, dar implicăm și pacientul în desăvârșirea zâmbetului pentru că putem alege împreună forma, nuanța de alb și dimensiunea dinților noi. Evident, ținând cont de proporțiile feței pe care noul zâmbet le va completa.
De asemenea, am eliminat disconfortul pacienților atunci când vine vorba despre preluarea amprentelor dentare. Acum, există scannerul intraoral care face preluarea amprentei într-un mod mult mai confortabil pentru pacient, decât amprentarea clasică. Totul fiind posibil într-un timp foarte scurt. Apoi, datele sunt transferate către laboratorul dentar digital care începe să dea contur lucrării dentare în conformitate cu indicațiile medicului și dorințele pacientului.
 
Fațetele dentare – must have pentru dantura perfectă sau un must have indus de standardele actuale de frumusețe?
Dr. Cristian Csapo-Martinescu: Cu siguranță, estetica zâmbetului este în continuare motorul alegerii tratamentului cu fațete dentare. Însă acest lucru nu mai înseamnă zâmbetul alb imaculat, acel Hollywood smile, ci înseamnă să obții un zâmbet natural, care să îți armonizeze trăsăturile feței și sa aibă durabilitate maximă.
Standardele actuale de frumusețe în stomatologie merg pe un zâmbet estetic și natural, pe lucrări de reabilitare orală realizate din ceramică de înaltă calitate, astfel încât rezultatul să fie spectaculos pentru pacient, dar discret.
Nimic nu este un must have. Pacientul vine cu anumite așteptări, iar noi ca medici avem responsabilitatea de a-i prezenta opțiunile. În acest sens, realizam un plan de tratament complet personalizat, cu soluțiile potrivite pentru el. Astfel, pacientul poate alege informat.
 
Vin pacienții cu solicitări irealizabile? Reușiți până la urmă să stabiliți o comunicare eficientă cu fiecare pacient în parte? Sunt complianți la recomandări?

Dr. Cristian Csapo-Martinescu: Pacienții vin cu așteptări. Noi le prezentăm realitatea cu privire la sănătatea lor dentară și ce putem face ca să le egalăm așteptările. De multe ori, după ce discutăm cu pacientul, după ce îi prezentăm soluțiile de tratament, acesta înțelege mult mai clar procesul prin care ajungem la designul unui zâmbet. Astfel, decizia de a realiza tratamentul este mult mai ușoară. Comunicarea și stabilirea unei relații de încredere între medic și pacient reprezintă primii pași ai unui tratament de succes.
 
În momentul de față, România este aliniată la standardele internaționale în materie de estetică dentară?

Dr. Cristian Csapo-Martinescu: În momentul de față, clinicile DENT ESTET sunt, cu siguranță, aliniate la standardele de calitate si tehnologie ca în orice altă clinică premium din Europa de Vest și SUA, nu doar în materie de estetică dentară, ci în orice arie a stomatologiei moderne. În plus, fiecare dintre clinicile noastre este complet digitalizată și integrează, sub același acoperiș, toate specialitățile stomatologiei, un centru de radiologie digitală de diagnostic, un studio foto, un laborator dentar digital și o echipă medicală performantă.

Stomatologie conservativă la microscop! Rata de succes a tratamentului de canal este de 95%

Dr. Vlad Platon
Medic Stomatolog / Endodonție-Microscop/ Implantologie dentară

Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă pacientul în cazul tratamentului de canal?

Dr. Vlad Platon: În primul rând, pacientul vine la o primă vizită, în cadrul căreia medicul dentist coordonator prin examinarea clinică și cu ajutorul unui set de investigații radiologice realizează un status dentar al pacientului și un plan de tratament complet ce va urmări rezolvarea din toate punctele de vedere: parodontal, endodontic, chirurgical, implantologic, ortodontic, protetic etc.
Se face o radiografie panoramică, aceasta ne permite să avem o vedere de ansamblu asupra tuturor dinților, un set de poze intraorale și extraorale pentru a avea un diagnostic corect. Apoi, este preluat de către medicul la care are prima vizită, fie medic de stomatologie generală, fie un medic care are una, două supraspecializări. Acesta va deveni și medicul coordonator al pacientului și împreună cu medici din alte specializări va forma o echipă medicală care va evalua cazul.
Unii pacienți vin când au probleme complexe ce implică rezolvări atât din punct de vedere parodontal, de exemplu, pot fi pungi parodontale în jurul dinților care trebuie tratate, altfel, dinții aceia se pot mobiliza și îi putem pierde; din punct de vedere endodontic – pot avea procese carioase cu un grad avansat de distrucție a dintelui natural și vor ajunge la tratamente de canal, sau va fi nevoie de posibile obturații de canal ale unor tratamente de canal vechi care nu au fost corect realizate.
Sau, vin pentru că au pierdut unul sau mai mulți dinți acum mult timp și observă aspectele legate de funcțio­na­litate și estetică pe care această pier­dere le implică și vor să corecteze situația.

Care este tendința: românii vin la dentist când se confruntă cu problema în faza incipentă sau prelungesc vizita până apare durerea și problema e agravată?

Dr. Vlad Platon: Vin de multe ori când este prea târziu, încă se merge pe principiul că dacă mă doare, iau o pastilă, îmi trece, durerea dispare. Așa încât ei ajung la medic când dintele respectiv chiar nu mai poate fi salvat sau în situații în care nu s-a mers din faza inițială pe varianta optimă de tratament.
Există un tratament de elecție în care asigurăm rezultatul cât mai aproape de cel ideal. Desigur, ulterior intervine și discuția cu pacientul legată de nevoile sale.

Care sunt provocările acestei specializări?

Dr. Vlad Platon: Depinde de complicațiile care pot apărea în cazul unor tratamente de canal. De exemplu, provocări pot apărea atunci când trebuie îndepărtați pivoți de dimensiuni mari, când există un risc crescut de fracturare, sau atunci când trebuie să îndepărtăm obiecte străine din interiorul rădăcinii/rădăcinilor dintelui.

Sunt românii dispuși să achite pentru un serviciu premium?

Dr. Vlad Platon: Cel mai important aspect este să conștientizeze importanța tratării acelui dinte. Un alt aspect este să conștientizeze că întreg organismul este în relație directă cu cavitatea bucală. Dacă eu am probleme la nivelul cavității bucale, pe termen scurt, mediu și lung, pot avea probleme la nivelul organismului, pot fi declanșate alte afecțiuni generale.

Ce rol joacă supraspecializarea în stomatologie?

Dr. Vlad Platon: Joacă un rol foarte important pentru că un pacient trebuie să fie tratat corect de către o echipă de medici, nu de un singur medic, pentru că un singur medic nu poate să îi ofere răspunsurile și soluțiile din toate ramurile stomatologiei.
Când terminăm facultatea, noi avem informațiile generale, capacitatea noastră este să identificăm corect și concret toate problemele posibile pe care le are pacientul, iar asta încă de la prima vizită. Și trebuie să prezentăm un plan de tratament ce implică una, două, trei sau poate chiar toate ramurile stomatologiei.
Eu nu pot să îi asigur unui pacient un rezultat ideal pentru că eu nu am pregătirea necesară să știu tot ce este nou în celelalte ramuri ale stomatologiei, pentru că această actualizare ar presupune prezența la toate congresele medicale, cursurile europene și internațioanale. Fiecare coleg din clinică are cel puțin două supraspecializări, iar noi formăm o echipă care performează în fiecare zi pentru a-I oferi pacientului cea mai bună îngrijire medicală.

Salvează dintele! Durerea îți semnalează că zâmbetul tău deja suferă

Dr. Cristina Păcurar
Medic stomatolog / Estetică Dentară

Mit sau adevăr: cariile netratate ajung la un moment dat să provoace dureri. Putem trage concluzia că acestea, durerile, îi determină pe români să facă vizite în cabinetul stomatologic mai des decât alte probleme?

Dr. Cristina Păcurar: Din păcate, mulți pacienți ajung la noi când au un disconfort mare, respectiv durerea. Cariile netratate la timp pot să determine și alte probleme de ordin general, pe lângă durerea provocată. De cele mai multe ori, acestea sunt carii complicate, abordarea lor este diferită, dar vestea bună este că există soluții și tratamente. Trebuie să remarc, însă, că există o evoluție a educației medicale în rândul pacienților. Rata celor care înțeleg importanța igienizării periodice, la fiecare șase luni, etapă foarte importantă în menținerea sănătății orale pe termen lung, este din ce în ce mai mare.

Cauze mai puțin știute care favorizează apariția cariilor. Foarte incriminate sunt consumul de zahăr și fumatul. Dar există și cauze mai puțin cunoscute, atât modificabile, cât și dintre cele asupra cărora nu putem să intervenim? Care sunt consecințele netratării la timp a cariilor?

Dr. Cristina Păcurar: Cauzele mai puțin cunoscute sau poate la care pacienții nu se gândesc că ar putea influența apariția cariilor sunt cele de ordin genetic. De multe ori, pacienții se prezintă și zic ,,eu nu am avut niciodată dinți buni’’ sau ,,eu am dinții mai slabi decât toți ceilalți membri ai familiei’’ din diverse motive invocate, fără să ia în considerare și componenta genetică.
În privința netratării cariilor la timp, voi face o paralelă: lucrurile stau similar ca în cazul unei gropi în asfalt lăsată mult timp așa, ignorată. Nimic nu trece de la sine! Consecințele sunt multiple și se pot întinde la nivel local (cavitatea orală) sau la nivel general, influențate și de un teren tarat al pacientului.

Tratarea cariilor dentare. Care sunt pașii, care este procedura, care sunt noutățile în privința tratării lor?

Dr. Cristina Păcurar: Primul pas în tratarea cariilor dentare este profilaxia dentară, aceasta face parte din prevenția dentară. Înainte de începerea procedurii propriu-zise, se stabilește un diagnostic, apoi metoda de tratament. Aceasta din urmă poate fi influențată de mai mulți factori.
Procedura de curățire a procesului carios, respectiv de obturare a cavi­tății rezultată în urma curățirii este mult îmbunătățită de sistemul de izolare. În stomatologia modernă, majoritatea procedurilor stomato­logice sunt îmbunătățite de sistemul de izolare cu diga, folia de cauciuc extensibilă care se fixează în jurul dintelui cu ajutorul unor cleme. Diga are rolul de a menține uscată și curată zona unde se lucrează. De asemenea, crește considerabil confortul pacientului și al medicului curant. Materialul folosit poate fi compozit sau o ceramică frezată
CAD-CAM.

Noutatatea ultimilor ani o reprezintă utilizarea microscopului pentru obturații. Ce beneficii oferă actului stomatologic?

Dr. Cristina Păcurar: Microscopul dentar permite medicilor realizarea tratamentelor cu o precizie mai mare, mai exact acesta mărește câmpul vizual de lucru de câteva ori, ceea ce ochiul liber nu poate face. Tratamentele asistate microscopic duc la o creștere a duratei și îmbunătățirea calității tratamentelor. Este dovedită creșterea stării de confort a pacienților pe perioada efectuării tratamentelor.

Paradoxal, pe români îi trimite durerea la medicul stomatolog, cum bine ați spus, dar aceeași durere îi face să vină cu teamă. Cum le anihilăm această teamă?

Dr. Cristina Păcurar: Această durere are un factor cauzal extrem de bine întipărit în subconștientul pacienților. Există două categorii de pacienți: cei care își înving teama și cei care nu vor să treacă peste episoadele care le-au cauzat acestă teamă. În ajutorul pacienților venim, în primul rând, prin comunicarea cu ei, prin transferul de încredere care se creează la prima vizită în cabinetul nostru. Bineînțeles, toată transformarea stomatologiei din ultimii ani din punct de vedere tehnologic și al procedurilor, le sporește confortul pe durata vizitelor în clinică. Totul fiind less-noise and pain și atenția este îndreptată către nevoile pacienților. Este extrem de importantă relația medic-pacient, iar dacă temerile pacientului persistă este indicat să îi recomandăm să meargă la consiliere specializată în acest sens, rolul psihologului, atât în cazul copiilor, cât și al adulților poate fi soluția.

Implantologia dentară, de la un dinte nou la creșterea calității vieții

Dr. Dragoș Calangiu
Medic Specialist / Implantologie Dentară / Estetică dentară / Referent medical Bredent

Care sunt pașii care se parcurg în realizarea unui implant asistat digital și ce etape trebuie bifate înaintea acestei proceduri?

Dr. Dragoș Calangiu: Orice tratament începe cu o primă întâlnire cu medicul dentist coordonator. Acesta, pe baza unei examinări clinice și a unor investigații de radiologie digitală (tomografie computerizată CBCT) va realiza, împreună cu o comisie medicală formată din medici dentiști cu specializări diferite, un plan de tratament complet pentru pacient. Pacientului îi sunt explicate etapele de tratament, toate procedurile pe care le va urma până la obținerea rezultatului dorit.
Înainte ca intervenția cu implant dentar să fie realizată, medicul va discuta cu pacientul care sunt tipurile de implant dentar din care poate alege, ne referim aici la implanturile premium sau la cele standard, cu avantajele pe care le oferă pacientului pe termen lung. De altfel, medicul va recomanda pacientului cea mai bună soluție de tratament pentru el, ținând cont de starea de sănătate a acestuia. Conform protocolului medical, înainte de orice intervenție chirurgicală, pacienților le este recomandat un set de analize de sânge pe care trebuie să le efectueze înainte ca intervenția să fie programată.
În privința intervenției cu implant dentar, medicul implantolog utilizează și tehnologii de ultimă generație care oferă acuratețe în diagnosticarea (tomografia computerizată CBCT), vindecarea și recuperarea mai rapidă a pacientul post-intervenție (tehnologia PRGF), eficientizarea timpului de lucru și predictibilitate atunci când sunt inserate implanturile (ghidul chirurgical digital). De fapt, toate aceste tehnologii au rolul de a aduce confort și siguranță pacientului pe parcursul experienței sale la clinică.

Software-ul 3Shape Implant Studio® îi permite pacientului să previzualizeze rezultatul final al tratamentului. Corespunde total previzualizarea cu rezultatul final, care este feedback-ul oferit de pacienți?


Dr. Dragoș Calangiu: 3Shape Implant Studio® este un software care permite planificarea precisă a intervenției pre-operator, adică, înainte ca aceasta să se întâmple. Astfel, cu ajutorul acestei tehnologii se obține o imagine digitală 3D care arată poziția ideală de inserare a implanturilor, luând în considerare atât aspectele funcționale, cât și estetice. Imaginile obținute cu ajutorul acestui soft au cel mai înalt grad de acuratețe și oferă predictibilitate intervenției cu implant dentar.

Devine această procedură o rutină pentru medic? Altfel spus: mai apar provocări? De ce natură sunt ele?

Dr. Dragoș Calangiu: Fiecare caz este o provocare, este unic și diferit. Și noi, ca indivizi, suntem singulari. Sigur că există un automatism și niște manevre exacte care se folosesc pentru acest tip de intervenție cu implant dentar, însă fiind vorba despre sănătate, abordarea este extrem de personală, de individualizată. Nu prea sunt două cazuri care să urmeze un șablon de plan de tratament.
Și da, apar provocări și din punct de vedere medical prin natura afecțiunilor pe care le prezintă un pacient și creativitatea în găsirea unei soluții potrivite, dar si de comunicare pentru că mereu găsești maniere diferite de a te adapta felului de a fi al pacientului, astfel încât el să înțeleagă în mod firesc de ce are nevoie și cum amânarea tratamentului ar putea avea efecte negative asupra stării sale de sănătate pe termen mediu și lung.
Rolul nostru nu este de a convinge pacientul, ci de a-l ajuta să înțeleagă ce se întâmplă în acest moment cu sănătatea lui orală și unde poate ajunge, atât prin începerea unui tratament, cât și prin amânarea lui.

Controlul periodic la dentist ajută la depistarea timpurie a leziunilor canceroase

Dr. Vanda Popa
Medic specialist / Parodontologie /
Estetică Dentară / Doctor în Științe Medicale

Cancerul oral nu doare. Dor statisticile?

Dr. Vanda Popa: Cancerul oral intră în topul afecțiunilor oncologice care fac victime la nivel mondial. Printre părțile afectate cel mai sever se numără buzele, gingiile, limba și bolta palatină. Potrivit unei analize a Centrului Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, în Europa se înregistrează 23,4% din cazurile de cancer la nivel mondial și 20,3% din decesele cauzate de această afecțiune, în condițiile în care totalizează doar 9,0% din populația globală.

Cancerul oral poate apărea în mai multe locuri din cavitatea bucală. Acesta poate fi depistat pe suprafața, pe marginile sau pe partea dorsală a limbii, pe interiorul obrajilor, pe palatul dur sau pe palatul moale al gurii, pe buza superioară, precum și pe gingii sau în interiorul maxilarelor. Simptomele acestui tip de cancer nu sunt vizibile cu ochiul liber în fazele incipiente, iar extinderea acestuia este rar asociată cu durerile acute.

Cum se depistează cancerul oral?

Dr. Vanda Popa: Testul Oral Cancer Screening este un test de screening în timpul căruia poate fi vizualizată mucoasa cavității bucale ce ar putea conține celule pre-canceroase sau canceroase ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Procedura bazată pe folosirea lămpilor Sapphire Plus Lesion Detection și Velscope VX este non-invazivă, rapidă și nu produce niciun fel de durere. Medicul stomatolog analizează cavitatea bucală cu ajutorul unui aparat dotat cu o cameră digitală atașată, iar procedura durează aproximativ 3 minute. Tehnologiile utilizate de cele două tipuri de lămpi ajută la identificarea tumorilor prezente la nivelul cavității bucale și a mucoasei orale.
Oral Cancer Screening reprezintă o măsură profilactică și face parte din categoria tratamentelor de prevenție pe care fiecare pacient ar trebui să le realizeze periodic, conform recomandărilor medicului.
În cazul în care, pe o porțiune a ţesutului, sunt identificate deviații de la aspectul normal, medicul specialist poate preleva probe trimise, ulterior, către un laborator de anatomie patologică.

Ce măsuri de prevenție trebuie adoptate pentru a nu ajunge la un astfel de diagnostic?

Dr. Vanda Popa: În primul rând, renunțarea la fumat este capitală, astfel se stopează efectul compușilor chimici asupra cavității bucale. Apoi, și consumul de alcool trebuie limitat pentru reducerea iritației celulelor gurii. Ajungem și la alimentație, aici trebuie incluse fuctele și legumele pentru a asigura doza constantă de antioxidanți. În plus, indicat este să se evite expunerea excesivă la soare și protejarea buzelor cu balsam cu factor de protecție solară. Ultimul pe listă, dar nu și ultimul în lista priorităților este controlul periodic la dentist pentru depistarea timpurie a leziunilor canceroase.

Tehnicile dentare de ultimă generație, medicii cu supraspecializări fac să se mai schimbe statisticile, să se mai modifice mentalitatea pacientului: vine mai încrezător? Sunt mai educați românii și înțeleg necesitatea controlul de rutină, a prevenției?

Dr. Vanda Popa: În ultimii ani, pacienții sunt mai informați în ceea ce privește sănătatea dentară și tocmai de aceea sunt din ce în ce mai selectivi în ceea ce privește medicul dentist ales pentru tratarea afecțiunilor dentare, clinica și tehnologiile care există în fiecare cabinet. Treptat, au început să înțeleagă de ce trebuie să vină la vizitele periodice la medic, de ce este importantă profilaxia dentară o dată la 6 luni, cât de mult contează pentru sănătatea generală să tratăm la timp problemele dentare.

Autor: Camelia Matei

*articol apărut în Capital Cultural 21

rubrică prezentată de Dent Estet România