Franklin Roosevelt susținea că nu ne putem clădi mereu viitorul pentru tineri, dar că ne putem clădi tinerii pentru viitor.  Iar asta implică în primul rând comunicare. Nu putem clădi o societate modernă, bazată pe principii democratice, dacă nu aflăm care sunt în primul rând dificultățile tinerilor, care sunt motivațiile lor, care este stilul lor de viață, preocupările și necesitățile lor. 

În anul 2004, Camera Deputaților a adoptat Legea nr. 425/25 octombrie 2004, prin care, data de 2 mai devine oficial Ziua Națională a Tineretului. Aceast prilej oferă oportunitatea de a organiza și prezenta activități sociale, culturale, artistice și sportive din rândul și pe placul tinerilor.

Foto: Facebook Timișoara – Capitala Tineretului din România

Capitala Tineretului din România – Concept

Începând cu anul 2016, un oraș devine anual Capitala Tineretului din România, concept bazat pe un principiu asemănător cu Capitala Europeană a Tineretului. Programul urmărește dezvoltarea ecosistemelor de tineret din România. Orașul ce va reprezenta tinerii, modul lor de a gândi și va conduce probabil la un nou curent de gândire, modern, este desemnat printr-un concurs de concepte și este sprijinit financiar, pentru a putea implementa inițiativele propuse.

Până ieri, Timișoara a fost prima Capitală a Tineretului din România, propunându-și să atragă cât mai mulți turiști, mai ales tineri prin activități culturale, de relaxare, socializare și distractive. „Cum să atingi echilibrul dintre muncă și relaxare” a fost titlul unuia dintre workshop-urile susținute la INCUBOXX, transport în comun gratuit pentru persoanele care citesc în timpul călătoriei, videomapping, streetart la CheckART Festival, drumeții cu cercetași, și multe multe alte evenimente, au animat Timișoara de-a lungul anului trecut. Mandatul s-a încheiat pe data de 1 mai 20117, cu CheckOUT Festival predând anul acesta ștafeta orașului Bacău.

Foto: Facebook Bacău – Capitala Tineretului din România

Bacău, Capitala Tineretului din România

De astăzi, orașul Bacău este Capitala Tineretului din România și promite „o transformare a orașului prin entuziasm, inspirație, implicare și multă culoare”, așa cum declară organizatorii conceptului. Pe rețeaua de socializare Facebook a fost pubicat și evenimentul de lansare cu titlul Marea Deschidere Bacău – Capitala Tineretului din România, și va avea loc pe data de 7 mai la ora 10, în Piața Tricolorului. Odată cu lăsarea serii, organizatorii anunță un afterparty concert Golan, CTC și Trupa Feelings. 

Pe lângă faptul că pagina web Bacău 2017 oferă o vizionare grafică modernă și animată a monumentelor orașului, pune la dispoziție un calendar de evenimente și oportunitatea de a te putea implica și propune și tu un proiect.

Capitala Tineretului din România se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis. „Implicarea tinerilor în viața publică, atât direct, cât și prin organizații reprezentative, este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale. Sper ca inițiativele civice, sociale sau culturale ale tinerilor să devină o parte din ce în ce mai importantă a vieții noastre și vă asigur de tot sprijinul meu în acest sens”, a declarat acesta.

Foto: Facebook Timișoara – Capitala Tineretului din România Bacău – Capitala Tineretului din România

Timișoara, finalistă pentru Capitală Europeană a Tineretului 2020

Orașul Timișoara a intrat săptămâna trecută în cursa finală pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2020 și va concura cu Amiens (Franța), Klaipeda (Lituania), Chișinău (Republica Moldova) și Villach (Austria). Orașele participante vor avea timp două săptămâni să-și pregătească conceptul cât mai amănunțit și apoi pentru a-și depune oficial candidatura.

 V-ați făcut bagajele pentru a vizita Capitala Tineretului?