Astăzi se împlinesc 199 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi din România. Un muzeu care a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecţiile baronului Samuel von Brukenthal şi dintr-o locaţie unică: Palatul Brukenthal.

Baronul von Brukenthal a lăsat moştenire palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea, deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg. Acest lucru s-a împlinit în 1817, când Palatul a devenit muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa. Gestul său l-a înscris astfel în rândul marilor iluminiști ai veacului.

În anul 2017, Muzeul Brukenthal își va celebra bicentenarul. Deși astăzi muzeul cuprinde mai multe sedii, singura clădire care a stat în slujba culturii în toți acești 200 de ani este Palatul Brukenthal. Aici au început  încă din 2014 lucrări de renovare și reamenajare. Noul concept de expunere permanentă își propune să readucă la etajul I al Palatului atmosfera specifică secolului al- XVIII-lea, când spațiile acestui nivel erau destinate funcțiilor de primire și camerelor de locuit.

În Aripa de Nord a Palatului, a fost deja deschis spre vizitare, primul sector de expoziţie permanentă reamenajată, din proiectul Bicentenar 2017. Aici au fost reconstituite: apartamentul baronului Samuel von Brukenthal, camera de lucru, biroul secretarului, o cameră a portretelor de familie, dormitorul și doua încăperi tematice cu scene de bătălie. În Aripa de Sud a Palatului, va fi amenajat apartamentul Sofiei von Brukenthal.

Muzeul Naţional Brukenthal poate fi vizitat și online pe platforma Google Cultural Institute, prin tehnologia de tip Street View. Viizitatorii virtuali au acces la expoziţii, spaţii interioare şi exterioare de la Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie şi Palatul Brukenthal. 65 de piese au fost indexate de Google Cultural Institute , ele reprezintă atât lucrări din colecţia de pictură europeană şi românească, cât şi piese din colecţiile Muzeului de Istorie (o ladă de breaslă pictată de la 1714, obiecte lucrate în sticlăria,vase din aur şi argint). Mai multe informații despre istoria primului muzeu deschis în Europa Centrală și de Est, găsiți pe www.brukenthalmuseum.ro.