Colocviul Național Zilele Poeziei „Iustin Panța”, ajuns anul acesta la XVI-a ediție, începe astăzi la Sibiu.  Acesta va avea loc în 10-11 noiembrie, se va desfășura la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” și este organizat de revista de cultură Euphorion, finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu.

Ca în fiecare toamnă, comunitatea scriitorilor sibieni și a îndrăgostiților de literatură readuce în discuție memoria poetului Iustin Panța, recontextualizându-i relevanța și revizitând, cu proaspăt interes, paginile lăsate. Este un prilej de a aduce la Sibiu personalități marcante sau emergente ale culturii, într-o întâlnire efervescentă cu scriitori aparținând unor generații diferite, și de a facilita accesul publicului la fenomenul viu al literaturii și de a evidenția cele mai promițătoare voci ale poeziei contemporane.

Tema întâlnirii din acest an a colocviului este „Postdouămiismul poetic” și propune trasarea principalelor coordonate estetice ale literaturii celei mai noi, prin intermediul unor discuții cu critici literari și poeți aflați în etape diferite ale creației. De asemenea, evenimentul găzduiește lansarea unui mult așteptat roman de evocare a lui Iustin Panța, scris de Al. Uiuiu.  Tot cu această ocazie, vor fi lansate nr. 2-3/ 2017 ale revistei Euphorion, numere dedicate actualității lui Titu Maiorescu și mentorilor și apropiaților Cercului Literar de la Sibiu.

Invitații acestei ediții sunt: Ștefan Baghiu, Lerida Buchholtzer, Alex Ciorogar, Al. Cistelecan, Daniel Coman, Gellu Dorian, Andrei Dosa, Adrian Alui Gheorghe, Vlad A. Gheorghiu, Aurel Pantea, Emanuel Modoc, Ion Mureșan, Cătălin Neghină, Radu Nițescu, Ovio Olaru, Andrei C. Șerban, Mihok Tamas, Alexandru Uiuiu, Radu Vancu și Alex Văsieș.

În cadrul evenimentului va avea loc decernarea Premiului Național pentru debut în poezie „Iustin Panța”. Președintele juriului din acest an este criticul literar Al. Cistelecan. Sunt nominalizate următoarele volume de debut: Gabriela Feceoru – Blister (Paralela 45, 2017), Savu Popa – Ipostaze (Paralela 45, 2017) și Cristina Stancu – Teritorii (Tracus Arte, 2017).

Accesul publicul la oricare din evenimentele organizate în cadrul colocviului se face gratuit, în limita locurilor disponibile.