Zilele acestea s-a desfășurat la Sibiu, Young Stars Ballet Competition, singurul concurs de balet şi dans contemporan din România, care oferă tinerilor dansatori posibilitatea de a obține burse de studiu în cele mai cunoscute și profesioniste școli de dans, din Europa și America.

Aproape 100 de copii și tineri dansatori din România, Macedonia, Japonia, Belgia, Franța și Bulgaria au participat la acest concurs (21-23 octombrie). Lorelei Bari, instructoare de balet, este cea care a adus acest concurs la Sibiu. Îmi spune că prima ediție Young Stars Ballet Competition a avut loc acum doi ani la Cluj, însă din acest an, competiția va fi organizată la Sibiu, în colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. „Am venit la Sibiu cu acest concurs pentru că aici este domnul Ovidiu Dragoman care dorește să promoveze talentele românești, ceea ce este extraordinar. Acest proiect este gândit să ofere cât mai multe șanse copiilor și tinerilor care vor să pornească pe drumul profesionist al baletului, este o rampă de afirmare. Juriul concursului este format din oameni foarte importanți din lumea dansului, iar ei vor acorda burse de studiu mai multor participanți”, spune Lorelei Bari.

juriu_Young Stars Ballet Competition

Young Stars Ballet Competition este singurul concurs de balet şi dans contemporan din România care oferă tinerilor dansatori  burse de studiu. Au participat elevi și studenți cu vârsta între 8 și 22 de ani, în funcție de numărul de ore de studii dedicate baletului clasic şi contemporan, respectiv mai puțin de 8 ore/săptămână–amatori, mai mult de 8 ore/săptămână–profesioniști.

Alain Dubreuil este maestru de balet și reprezentant al English National Ballet School. A fost invitat să jurizeze acest concurs, alături de alți cinci membri. Îmi spune că nivelul competiției este foarte ridicat: „Am fost plăcut surprins de ce am găsit aici. În special de tinerii dansatori. Cred că pregătirea lor este foarte bună, lucru extrem de important că au ocazia să lucreze cu profesori buni. Voi acorda o bursă unei foarte bune tinere dansatoare. Deși are doar 11 ani, este foarte talentată. Are mult timp să crească și are toate atributele de a deveni o balerină foarte bună”.

Inteligența unui dansator este foarte importantă.

Directorul Academiei de Balet și al Universității de Muzică și Arte din München, Jan Broeckx a venit pentru prima dată în Sibiu cu ocazia acestui concurs. Spune că la toate categoriile de vârstă a întâlnit concurenți valoroși. „Sunt importante astfel de burse de studiu la școli de balet din lume, în acest fel, putem ajuta dansatorii din România să studieze în școli de balet de renume. Cred că un bun dansator trebuie să aibă potențial, ținută, rezistență și mai contează să fie și inteligent. ”

Amanda Bennett este director al Școlii de Balet a Teatrului din Basel și crede că astfel de competiții oferă tinerilor posibilitatea să facă un pas important în cariera lor: „participarea la acest eveniment a fost o experiență plăcută. Sunt pentru prima dată în România. La școala mea din Basel am și doi studenți români și m-am bucurat că am putut să le vizitez țara natală. Orașul Sibiu este încântător, iar oamenii foarte draguți. Doi dintre foștii mei studenți sunt în prezent dansatori ai Teatrului de Balet Sibiu, i-am întâlnit ieri la studii și repetiții, am fost bucuroasă să-i revăd. Cât despre concurs, are un nivel ridicat, cred că e o șansă mare pentru copii să câștige o bursă în cadrul unei școli vocaționale de renume. M-am bucurat să pot oferi burse pentru câțiva copii talentați de 13 ani. Pentru mine, un bun dansator trebuie să aibă o conformație fizică potrivită, anumite proporții, flexibilitate, muzicalitate și inteligență. E suficient de multe ori o simplă prezență la o oră de studii, pentru a-ți da seama care sunt dansatorii care își dozează cu inteligență mișcările, forța și corpul pentru dans. ”

balerin-Young Stars Ballet Competition

Tot în juriu a fost și Pedro Carneiro, director la National Conservatory Dance School Lisabona. Spune că a întâlnit tineri foarte bine pregătiți, în competiția de la Sibiu: „Am văzut atât tineri talentați, cât și tineri cu foarte mare potențial și care au o tehnică foarte bună. Acesta nu poate fi decât rezultatul unei pregătiri foarte serioase. Pentru mine e important ca viitorii mei studenți să aibă în primul rând potențial de a deveni foarte buni dansatori și să aibă pasiune pentru dans. Totodată, pe lângă o condiție fizică bună e foarte important ca viitorul dansator să înțeleagă că oamenii vor avea așteptări de la el.”

duo-balet-Young Stars Ballet Competition

Steffi Scherzer este directorul artistic al Academiei de Dans din Zurich. După ce a participat la competiția de la Sibiu, a hotărât să ofere șase burse în cadrul școlii sale: „Sunt foarte impresionată de participanți, atât de profesioniști, cât și de copii. M-am bucurat să îi văd în fiecare zi la studii și pe scena concursului. Sun foarte mulți talentați și cu abilități foarte bune. Pentru mine a fost o bucurie să jurizez acest concurs. Cred că o bursă de studii în afara țării, indiferent dacă vorbim de o bursă de câteva săptămâni, un an sau trei, e important pentru tinerii dansatori la început de drum. În felul acesta ei pot descoperi stiluri noi de lucru. ”

balerina-Young Stars Ballet Competition

Gregor Seyffert, directorul artistic al Școlii de balet în Berlin spune că nivelul competiției din Sibiu a fost unul bun, mai ales că au participat atât elevi de la școli profesionale de dans cât și de la școli private. „Am ales să dau o bursă unui dansator din România care se potrivește cu stilul pe care îl predăm la școala noastră. Cred că e o bună oportunitate pentru tinerii dansatori să călătorească în lume, să vadă alți dansatori, de la alte școli și să învețe de la profesori din diferite țări. Cred că disciplina este cea mai importantă pentru a deveni un dansator foarte bun. Sunt de părere ca 1 % e talent, iar 99% muncă.”

credit foto: Ovidiu Matiu