Teatrul de Balet Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu organizează și în acest an Young Stars Ballet Competition -singurul concurs de balet şi dans contemporan din România care oferă tinerilor dansatori oportunitatea reală de a obţine burse de studiu în cele mai cunoscute şcoli profesioniste din Europa si America.

Ediția va desfășura în perioada 27-29 octombrie 2017. Este pentru al doilea an când această competiție se organizează la Sibiu, după ce, primii doi ani a fost  organizată la Cluj. Anul trecut au participat aproape 100 de copii și tineri dansatori din România, Macedonia, Japonia, Belgia, Franța și Bulgaria.

Anul acesta juriul va  fi format din: Steffi Scherzer, director artistic al Academiei de Dans din Zurich, Amanda Bennett-Director al Scolii de Balet a Teatrului din Basel, Gregor Seyffert-Director artistic al State Ballet School Berlin, Jan Broeckx -Director de balet al Academiei de Ballet si Universitatii de Muzica si Arte din Munchen, Omar Taiebi-Director pedagogic si artistic – primul nivel educational al Scolii Nationale Superioare de Dans din Marseille, Franta, Elek Tibor Szolt- reprezentant al Academiei de Balet din Viena, Kaygorodov Dmitry Evgenevich-Ballet Master, distins de statul ucrainean cu titlul de “Excelenta in Educatie” și Viorel Dascălu-reprezentant al Teatrului Naţional de Operă şi Balet Zagreb, Croaţia.

Directorul Academiei de Balet și al Universității de Muzică și Arte din München, Jan Broeckx a venit pentru prima dată în Sibiu, anul trecut,  cu ocazia acestui concurs și a declarat atunci că la toate categoriile de vârstă a întâlnit concurenți valoroși. „Sunt importante astfel de burse de studiu la școli de balet din lume, în acest fel, putem ajuta dansatorii din România să studieze în școli de balet de renume. Cred că un bun dansator trebuie să aibă potențial, ținută, rezistență și mai contează să fie și inteligent. ”

Amanda Bennett, director al Școlii de Balet a Teatrului din Basel a oferit anul trecut câteva burse de studiu pentu concurenții talentați: „Cred că e o șansă mare pentru copii să câștige o bursă în cadrul unei școli vocaționale de renume. M-am bucurat să pot oferi burse pentru câțiva copii talentați de 13 ani. Pentru mine, un bun dansator trebuie să aibă o conformație fizică potrivită, anumite proporții, flexibilitate, muzicalitate și inteligență. E suficient de multe ori o simplă prezență la o oră de studii, pentru a-ți da seama care sunt dansatorii care își dozează cu inteligență mișcările, forța și corpul pentru dans. ”

Young Stars Ballet Competition se va încheia cu o Gală extraordinară de balet în care vor participa concurenţii aleşi de juriu şi oaspeţi din lumea baletului profesionist.

Mai multe detalii despre înscrieri, regulament sau membri juriului, găsiți pe site-ul competiției.