Comunicat de presă

Atelierele Malmaison invită publicul interesat de arta contemporană la cea de a 5-a ediție Malmaison Open Doors, pe 18 și 19 noiembrie 2023, între orele 15:00 – 21:00, când peste 20 de artiști și artiste își vor deschide atelierele, alături de 8 galerii și spații de proiecte, în cadrul clădirii Malmaison, situată pe Calea Plevnei nr. 137C, corp B, etajele 1 și 2, Sector 6, București.

Comunitatea artistică independentă de la Malmaison organizează bi-anual acest tip de weekend dedicat artei, în care vizitatorii au ocazia să descopere atelierele artiștilor, precum și noile expoziții ale galeriilor și ale spațiilor artist-run.

Atelierele Malmaison, Open Doors III

Spre deosebire de majoritatea evenimentelor culturale, în care produsul care se prezintă publicului este unul finit, în cadrul Open Doors vizitatorii au ocazia unică de a cunoaște procesul artistic în derularea sa, prin schițe, machete, încercări și discuții directe cu autorii.

Intrarea este liberă pe tot parcursul evenimentului.

Ediția din luna noiembrie este cel de-al doilea eveniment din 2023, iar programul zilnic este 15:00 – 21:00. Vizitatorii vor avea acces la un program divers de tururi de atelier, expoziții și discuții cu artiștii, galeriștii, managerii culturali și organizatorii evenimentului. Printre acestea, se remarcă 3 vernisaje, la spațiile Cabinet44, Sandwich (etaj 2) și Galeria Ivan (etaj 1), o instalație interactivă la Camera E12 (etaj 2) și o bibliotecă de artă cu înscriere gratuită (Sandwich Library, etajul 2). Lista completă de participanți se regăsește mai jos.

Atelierele Malmaison, Open Doors III

Seara de sâmbătă se va încheia cu un concertpostpunk, de la ora 21:00 (la etajul 1) și o petrecere Totally Spice, de la ora 22:00 (la /SAC, etajul 2).

Mai multe informații despre Atelierele Malmaison pot fi găsite pe site-ul comunității.

Eveniment creat cu această ocazie pe Facebook poate fi găsit aici.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactați.
Asociația Artistelor și Artiștilor Malmaison
aaa.malmaison@gmail.com
Telefon +40 751935178 Liliana Basarab

Sau pe paginile social media ale Atelierelor Malmaison

IG: atelierele_malmaison

FB: Atelierele.Malmaison

Atelierele Malmaison, Open Doors III

ETAJUL 2

ATELIERE DESCHISE

Liliana Basarab, Zoltan Bela, Eduard Constantin, Giles Eldridge & Elena Diaconu, Olivia Mihălțianu & Stoyan Dechev, Mihaela Moldovan, Dan Vezentan, Silvia Trăistaru

SPAȚII DE PROIECTE ȘI GALERII

VERNISAJ Cabinet 44: Adelina Ivan, Ioana Gheorghiu, Ramon Sadîc, Virginia Toma, „Cabinet Case #5 – DRAWERS”
Eveniment Facebook

Camera E12: Alexandru Berceanu,”Atingeri Ușoare: o instalație imersivă interactivă”
Eveniment Facebook

Celulele Invitro: Camilia Filipov, „Însemnări/Notes”, curatoriată de Mihnea Mircan
Eveniment Facebook

H’Art Gallery: Giuliano Nardin, „Terraformers”, curatoriată de Gili Mocanu
Eveniment Facebook

VERNISAJ Sandwich: Dan Vezentan, „All we can eat”
Eveniment Facebook

Sandwich Library: Deschidem biblioteca dedicată artelor vizuale, studiilor curatoriale, arhitecturii și performance-ului. Peste 500 de titluri, atât de arhivă, cât și nou-nouțe pot fi răsfoite și împrumutate.
Sandwich Library Facebook

Atelierele Malmaison, Open Doors III

SPECIAL EVENT
Sâmbătă, 18 Noiembrie – începând cu ora 22.00
Party at /SAC
Totally Spice! 1-year anniversary! Making sin look spicy
Line up: Chlorys, Suce Fraga, Totally Spice! YCS
Eveniment Facebook

ETAJUL 1

ATELIERE DESCHISE

Alex Baciu, Dan Basu, Otilia Boeru, Radu Boeru, Otto Constantin, Mihail Coșulețu, Loreta Isac & Constantin Cojocaru, Adelina Ivan, Daniela Pălimariu, Mircea Popescu, Ramon Sadîc, Virginia Toma

SPAȚII DE PROIECTE ȘI GALERII

MATKA: Playdate w. Maria Năstase

VERNISAJ Galeria Ivan: Florina Coulin & Ion Grigorescu, „Desen pentru Sine”
Eveniment Facebook

SPECIAL EVENT
Sâmbătă, 18 Noiembrie, 21.00-22.00
Concert Tobă Moarte (postpunk, RO)

Sponsori renovare și reabilitare 2020 – 2022: UniCredit Bank, Brico Depot, URSA, Policolor, THE PLOT

Partener: Primăria Sectorului 6 București

Atelierele Malmaison, Open Doors III

DESPRE ATELIERELE MALMAISON

Inițial o cazarmă militară, Clădirea Malmaison are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 177 de ani, timp în care aici au funcționat, pe rând, o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, o închisoare în timpul regimului lui Antonescu și un centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist.

Atelierele Malmaison își propun să integreze clădirea în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie. Atelierele ocupă aproximativ 3000 mp din clădirea Malmaison, iar spațiile de lucru sunt ocupate în totalitate pe termen lung.

Prin eforturile comunității artistice și cu sprijinul sponsorului principal UniCredit Bank, alături de sponsorii Brico Depot, Policolor, Ursa și The Plot, în anul 2021 a fost renovat etajul 1, iar apoi și etajul 2, fiind ocupate acum de 35 ateliere de artiste și artiști, alături de 9 spații de proiecte coordonate de grupuri artistice, asociații non-profit sau galerii de artă.

Proiectul Atelierele Malmaison a luat formă în mod organic, independent, prin  autoorganizarea unui grup multidisciplinar activ în diferite medii pe scena de artă contemporană din București. Deși nevoia unor inițiative de acest tip nu este deloc una nouă, de puține ori în istoria scenei de artă bucureștene un grup atât de extins a reușit acest tip de coagulare.

Spațiul urmărește să contribuie la conturarea unui context cultural stabil și sustenabil pe termen lung prin solidarizare, încurajarea colaborărilor între artiste, artiști și alți agenți culturali pe plan național și internațional și susținerea noilor generații, care au nevoie de o structură de suport stabilă.

Comunitatea formată în jurul Atelierelor consideră că arta și artiștii, artistele trebuie sa aibă un loc sigur și vizibil în societate, iar creația lor necesită o susținere pe termen lung prin existența spațiilor de expunere și de lucru accesibile ca preț și locație. Atelierele individuale sunt deschise publicului larg pentru vizite de două ori pe an, în rest sunt dedicate lucrului. Pentru vizitarea galeriilor și a celorlalte spații de expunere, publicul este invitat să consulte programul acestora.

Mai multe informații despre Atelierele Malmaison pot fi găsite pe site-ul comunității.