În luna octombrie, artistul de origine portugheză Alexandre Farto, cunoscut sub numele de VHILS,  a început,  la inițiativa asociației DU-NE, un tur de intervenții artistice site-specific, în România. Trei spații din București, Timișoara și Cluj sunt transformate sub viziunea unică a acestuia – Universitatea Națională de Arte București, Filarmonica Banatul din Timișoara, și Fabrica de Pensule din Cluj.

Artistul VHILS este cunoscut pentru tehnica sa de lucru aparte, a intervențiilor asupra zidurilor prin decapare parțială, crestare, cioplire, sau chiar prin explozii controlate, aceasta fiind considerată una dintre cele mai inovatoare abordări artistice în ceea ce privește arta urbană din ultimii ani. Cele trei lucrări murale pe care le realizează în România se joacă, în maniera specifică lui, în registrul esteticii vandalismului, asa cum artistul își descrie practica.

14947824_1202948579744320_6564748590776444261_n

Foto: Facebook VHILS//Fading Past//Fabrica de Pensule Cluj

Absolvent al Central St Martins College of Art and Design din Londra, reprezentat de aceeași galerie londoneză care se ocupă de Banksy, cu un portofoliu impresionant în care se regăsesc expoziții individuale și de grup, intervenții site-specific, evenimente și proiecte comunitare în 28 de țări ale lumii până în prezent, precum și colaborări cu artiști de talie mondială ca U2, pentru care acesta a regizat un videoclip în 2014, VHILS este cu siguranță unul dintre cei mai interesanți artiști vizuali ai momentului la nivel internațional.

Inspirat de modul în care zidurile orașului absorb schimbările sociale și istorice care se petrec în jurul lor, VHILS descoperă, la propriu și la figurat, prin arta sa straturi de istorie și poezie urbană, lucrările sale fiind asemănate cu o formă de arheologie contemporană.

Pornind de la conceptul de influență reciprocă între oraș și locuitorii săi, în sensul că “oamenii cioplesc orașul în care locuiesc, iar orașul la rândul său cioplește, definește oamenii care îl populează”, VHILS realizează lucrări care vorbesc despre identitate, caracterul efemer al lucrurilor și interdependența dintre om și spațiu în contextul comunităților urbane contemporane, medii suprasaturate în care procesul de globalizare impune treptat o realitate uniformă în care unicitatea fiecărei culturi în parte se pierde încet.

14908376_1200005670038611_2973111279534807870_n

Foto: Facebook VHILS// portret Cronstantin Brâncuși//Universitatea de Arte din București

Un experimentalist avid, VHILS a dezvoltat acest concept de estetică a vandalismului într-o multitudine de alte medii pe care le explorează alături de proiectele murale – modelare 3D, instalație, video-art, stencil-uri, sculptură, gravură, etc. Una dintre realizările recente ale artistului este chiar plasarea unei lucrări site-specific în spațiu, în Cupola de observație a International Space Station.

Evoluția lucrărilor realizate de VHILS în Romania poate fi urmarită pe pagina de Facebook a DU-NE, unde publicul are acces la o serie de materiale foto-video în exclusivitate cu artistul și desfășurarea turneului în cele 3 orașe.