Câștigător al Ursului de Aur și al Premiului pentru Cel Mai Bun Lungmetraj de Debut la Berlinale (2018), “Touch Me Not” de Adina Pintilie va fi proiectat cu casa închisă la Sibiu, în cadrul retrospectivei TIFF, vineri, 22 iunie, ora 19:45, la Teatrul Gong.

Potrivit publicației The Hollywood Reporter, „Touch Me Not”este „un tur de forță imersiv, care te ține cu sufletul la gură până la final. O explorare care deschide noi perspective asupra sexualității umane. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.”

Declanșând aprinse controverse și dezbateri în presa internațională, „Touch Me Not”explorează, dincolo de tabuuri, rolul esențial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, propunându-și să deschidă noi perspective, să încurajeze empatia, acceptarea diferenței și libertatea de expresie, să creeze un spațiu de (auto-)reflecție, invitând privitorul să își reevalueze ideile cu privire la intimitate. Mihai Chirilov, director artistic al TIFF, îl consideră “un film unic și esențial în peisajul cinematografic românesc. Un film curajos, fără plasă de siguranță, atins de o candoare și o emoție extraordinare. Un film la care dacă ne uităm, ne vedem pe noi înșine.”

Premiera de la Berlinale a dat startul unei cariere impresionante a filmului în circuitul festivalier internațional, TOUCH ME NOT fiind invitat deja în festivaluri prestigioase precum Karlovy Vary, Sydney, Sofia, Moscova, Istanbul, Visions du Reel Elveția și multe altele. Promovarea filmului este susținută de Centrul Național al Cinematografiei și UCIN. De asemenea, filmul va fi distribuit în cinematografe în peste 30 de țări din întreaga lume: Franța, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Danemarca, Cehia, Bulgaria, România, Portugalia, Spania, Taiwan și altele.

„Touch Me Not” aduce laolaltă protagoniști din întreaga Europă

Cu muzică semnată de legendara trupă Einsturzende Neubauten, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști și non-profesioniști, filmul aduce laolaltă protagoniști din întreaga Europă: Laura Benson (Marea Britanie/Franța), Tomas Lemarquis (Islanda/Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie /Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania).

Laura Benson, actriță franceză de origine britanică și profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant, a lucrat cu regizori celebri precum Stephen Frears, Alain Resnais, Robert Altman, Jacques Doillon. A debutat în film cu HOTEL DE FRANCE (1987), de Patrice Chereau. În teatru a debutat cu rolul Anna Petrovna din piesa PLATONOV de Cehov, regizată de același Patrice Chereau. În 2005 a fost nominalizată ca una dintre „revelațiile” Premiilor Teatrale Molière.

Tómas Lemarquis, actor de origine islandezo-franceză, a studiat teatru la Cours Florent din Paris și la Școala de Arte Frumoase din Reykjavík, Islanda. A explorat diferite practici șamanice și terapii alternative, procesul său de dezvoltare personală combinând cercetarea spirituală cu experimentarea artistică. Este cunoscut pentru rolul său principal din filmul islandez NÓI ALBÍNÓI (2003). A apărut și în filme precum SNOWPIERCER, X-MEN: APOCALYPSE și BLADE RUNNER 2049.

——–

Adina Pintilie este o tânără regizoare română de film premiată de festivaluri prestigioase din întreaga lume. La granița dintre ficțiune, documentar și artele vizuale, filmele sale sunt o apariție distinctă în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare curajoasă în limbajul cinematografic și explorarea fără compromis a psihologiei umane. Mediumetrajul său DON’T GET ME WRONG (produs de Aristoteles Workshop), a avut premiera mondială în competiția oficială Locarno 2007, a obținut Marele Premiu Golden Dove la DOK Leipzig și a fost selecșionat/premiat în peste 50 festivaluri internaționale, cum ar fi: IDFA, Salonic, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, Varșovia etc.

„Touch Me Not” este prima parte a unui proiect de artă multi-platformă, susținut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și Centrul de Artă Spinnerei Leipzig.