Regizorul Armin Petras revine în fața spectatorilor sibieni cu un nou spectacol: Rug, după un roman de György Dragomán. Acesta se joacă în avanpremieră astăzi, 7 mai, de la ora 19:00, la TNRS, în prezența autorului. Alte două reprezentații mai au loc vineri, 19 mai, și sâmbătă, 20 mai.

„Propunerea a venit din partea domnului Armin Petras, acum aproape doi ani. I-au plăcut actorii teatrului național din Sibiu și colaborarea pe care am avut-o. Și nouă ne-a plăcut felul în care am lucrat și ne-am dorit o relație pe termen lung. A ales acest text ca și pretext de dialog între actorii europeni. Atunci au apărut patru parteneri: Stuttgart, Dresda, Budapesta și Sibiu, prin cele patru teatre care s-au implicat în această producție multiplă, Schauspiel Stuttgart, Staatsschauspiel Dresden, Vígszínház Budapesta și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu”, a declarat Constantin Chiriac în cadrul conferinței de presă organizată pentru acest eveniment.

Armin Petras susține că este un eveniment unic în lume: „Aș dori să vă mulțumesc că pot să fiu iarăși aici, în acest oraș. În viața mea am făcut mai mult de 15 coproducții, dar aceasta e specială. Nu știu să mai fi fost o coproducție unde să fi fost implicate mai multe teatre, cu șase actrițe, cu trei distribuții, în trei limbi. E vorba de a avea diferite experiențe cu actori, oameni diferiți din țări diferite, dar în același timp a fost important pentru mine că textul acesta minunat, care se joacă în România anilor 90, să îl pun în lumină prin și datorită experienței actrițelor din mai multe țări.”

Spectacolul aduce un element inedit: 2,5 mc de gheață în care cele două actrițe vor aduce pe scenă povestea Emmei, o fată de 13 ani, ce se plasează în România anilor 1989 – 1990 și se află în căutarea identității. La școală, fata este marginalizată de către ceilalți, deoarece bunica este considerată o turnătoare și o nebună, care citește în cafea sau în sânge. Emma îndură chinurile cu mult curaj, iar neîncrederea față de bătrână se transformă curând într-o relație strânsă – deoarece bunica începe să povestească.

Rug este rezultatul unei colaborări între teatre din Stuttgart, Sibiu, Dresda și Budapesta. Regizorul Armin Petras a lucrat la Dresda cu șase actrițe din Germania, România și Ungaria. Rezultatul poate fi văzut în fiecare dintre aceste orașe cu actrițele teatrelor implicate  în proiect. Actrițele din România distribuite în proiect sunt: Ariana Ioana Trif și Maria Tomoiagă.

Accesul publicului la aceste reprezentații se face pe baza biletelor puse în vânzare atât la Agenţia teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 17, cât şi online, prin www.eventim.ro. În limita locurilor disponibile, biletele se pot achiziționa și de la intrarea în sala de spectacol, cu 30 de minute înainte de începerea reprezentației. Prețul unui bilet este de 20 lei, respectiv 15 lei redus pentru elevi, studenți și pensionari.
Pentru biletele achiziţionate online se adaugă un comision de 10%. Informații complete despre spectacolele naționalului sibian găsiți pe www.tnrs.ro.