Asociația Cultură’n Șură duce pentru al nouălea an consecutiv teatrul profesionist în satele românești, transformând șurile și curțile localnicilor din opt județe în săli de teatru. Anul acesta sunt implicate în proiect 12 comunități rurale din opt județe: Veneția de Jos (Brașov), Husasău de Tinca, Ghida (Bihor), Gușterita (Sibiu), Nicolae Bălcescu (Vâlcea), Desești (Maramureș), Măgureni (Prahova), Sântamaria-Orlea (Hunedoara), Aluniș, Iaz, Bănișor și Horoatu Crasnei (Sălaj).

Membrii acestor comunități sunt invitați să asiste la spectacolul „Experimentul”, de Ion Băieșu și alți autori români contemporani. Regia este semnată de Victor Olăhuț. ”Experimentul” este o comedie plină de vervă care urmărește relația surprinzătoare de prietenie care se înfiripă între un magistrat și hoțul care i-a călcat pragul, sub atenta supraveghere a femeii de serviciu.

Din distribuție fac parte Marin Grigore, actor la Teatrul Mic din București, cunoscut pentru rolurile sale din film și televiziune, Iulian Gliță, actor și profesor coordonator de ateliere de teatru si actrița Florentina Năstase, dublu nominalizată drept cea mai bună actriță pentru rolurile sale din teatru și film.

Gazdele spectacolelor sunt gospodari din sat care își pun la dispoziție curtea pentru a fi transformată pentru câteva ore într-o veritabilă sală de teatru.

Înainte de spectacol, în fiecare localitate se va organiza câte un atelier de teatru destinat copiilor, în cadrul căruia participanții își vor însuși noțiuni de bază ale artei spectacolului, atât din punct de vedere a spectatorului cât și al actorului. Atelierele vor fi conduse de actorii Ana Turos, Mircea Gligor și Iulian Gliță. Echipa este completată de dramaturgul Flavius Lucăcel, membru fondator Cultură’n Șură, inițiatorii proiectului.

Pentru perioada imediat următoare, programul evenimentelor este:

  • 6 august, ora 21:00 / Aluniș, Sălaj / la Ruja a lu’ Zghembețu, casa nr. 47
  • 7 august, ora 21:00 / Husasău de Tinca, Bihor / la casa din vale a Anei Luchi (nr. 369)
  • 8 august, ora 20:30 / Iaz, comuna Plopiș / la Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea

Traseul complet al caravanei teatrale va fi disponibil pe situl organizației, www.culturansura.ro, sau pe pagina de socializare www.facebook.com/culturansura.