Situat la intrarea principală în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Pavilionului Muzeal Multicultural (PaMM) are inaugurarea oficială astăzi, 27 mai, începând cu ora 12:00

Evenimentul va reuni oficialități locale, reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ambasadei Regatului Norvegiei în România, personalități ale vieții culturale și prieteni ai Muzeului ASTRA. De asemenea, inaugurarea va fi onorată și de reprezentanții  Muzeelor Sør Trøndelag din Trondheim, Norvegia, partenerul Muzeului ASTRA în cadrul proiectului.

 „Este un moment important pentru publicul Muzeului ASTRA care va beneficia de acum înainte de facilități de primire moderne, de un nou magazin de produse tradiționale autentice și, mai ales, de un nou program expozițional pavilionar derulat într-un spațiu primitor și creativ”, precizează Ciprian Ștefan, director general al Muzeului.

 Investiția a fost realizată în perioada 2014 – 2016 prin proiectul predefinit Patrimoniu deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA, finanțat prin Granturile SEE (Spațiul Economic Euorpean – Islanda, Liechtenstein și Norvegia) 2009-2014, în cadrul programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.

Pavilionul Muzeal Multicultural pune în valoare colecțiile Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA, devenind de acum înainte sediul acestuia, și facilitează accesul publicului larg în Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, vizitatorii Muzeului ASTRA bucurându-se de cele mai moderne facilități de primire, dintre care amintim Centrul de informare turistică, Galeriile de artă populară, spațiile multimedia, parcarea și accesul pentru persoanele cu dizabilități.

Pentru prima dată patrimoniul Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA va deveni accesibil publicului printr-o expoziție ce pune în valoare schimbul cultural ca dominantă a târgului transilvănean. La acestea se adaugă expozițiile multimedia, interactive.

Valoarea întregului proiect se ridică la 3.500.054 euro nerambursabili, fonduri care sunt folosite pentru a realiza un program cultural complex ce include construcția Pavilionului Muzeal Multicultural, reconstrucția, conservarea și restaurarea a 18 monumente reprezentative pentru diverse etnii din Muzeul în aer liber, dezvoltarea și promovarea circuitului expozițional „Calea minorităților etnice”, conservarea a 2.000 bunuri muzeale și consolidarea relațiilor româno-norvegiene prin cercetări comune privind istoria culturală a minorităților etnice.