Deplângem tot mai des în viețile noastre o lipsă acută de sens. E o molimă care roade adeseori sufletul omului contemporan și-l lasă gol, rătăcit, înstrăinat de trecut. Este la modă să nu ai rădăcini. Omul contemporan își trage în aer tulpinile identitare, sperând că îi vor crește rădăcini adventive, că va lua sevă din raționalitate și că vreun studiu îi va spune cum să confere existenței sale semnificație. Însă cercul vicios al alienării se rotunjește mai mult. Echilibrul, armonizarea cu tine însuți, pot fi oare atinse prin reconectarea cu trecutul?

Foto: Rareș Helici

A recupera o ie înseamnă a te redefini

De Ziua Iei, o inițiativă neobișnuită, a unei doamne care pune mare preț pe tradiție și moștenirea culturală românească, vine să răspundă afirmativ la această întrebare. Doamna iei românești, Iulia Gorneanu, vă invită să parcurgeți un drum inițiatic, prin care să reveniți la lucruri vechi, uitate, dar foarte valoroase pentru propria redescoperire identitară. Dumneaei vă propune să salvați o ie, ceea ce înseamnă de fapt, să vă asumați un rol activ în recuperarea unor elemente esențiale spiritului românesc.

”Voi sunteți autorii, protagoniștii, eroii Zilei Universale a IEI. Așa că porniți în vânătoarea de comori, mergeți acasă la bunici, căutați prin poduri, lăzi și cufere vechi, alertați bunici, mătuși și vecini, dați fuga în târgurile de vechituri, porniți în escapade rurale și găsiți piese uitate în umbră, aduceți-le la lumină, dați-le din nou viață! Apoi veniți cu ele, în 20 și 21 iunie, în Târgul de Țară din Muzeul ASTRA, în Dumbrava Sibiului, și spuneți lumii povestea lor. Câștigătoarea/câștigătorul va primi cadou o IE din cea mai frumoasă colecție privată din România, colecția Iulia Gorneanu.” Vă îndeamnă cu mult entuziasm organizatorii evenimentului – Future Capital și Muzeul ASTRA.

Invitația Iuliei Gorneanu – doamnei iei românești

Foto: Silvia Postolatiev

Autor, curator și stilist de modă, Iulia Gorneanu este ea însăși un exemplu de identitate armonioasă, care s-a redefinit prin tradiție. Timp de mai mulți ani, a cules elemente de folclor și tradiții de prin satele românești.

Eu cumpăr lucruri vechi ca să le port, nu doar ca să le pun într-o colecție“, spunea dânsa într-un interviu mai vechi. ”Un bătrân din Bucovina mi-a spus cândva că hainele și obiectele au o soartă, la fel ca a oamenilor, iar atunci când li se dă o a doua șansă sunt foarte fericite”. Iulia Gorneanu consideră că în ii se găsesc povești încă de la începutul lumii. Semne foarte vechi au ajuns pe ii și au rămas acolo ca niște mistere. De aceea, a redescoperi o ie veche, poate însemna să regăsești semne care spun povestea ființei care a creat-o sau a celei care a purtat-o.

Iulia Gorneanu: ”Avem nevoie mai mult ca niciodată de poveștile, legendele și semnele noastre, de limba bătrână. Avem nevoie să aflăm și să înțelegem ritualurile moșilor noștri, credințele lor despre lumea văzută și cea nevăzută. În fiecare zi pierdem cuvinte, muzici, pierdem căsuțele albastre, jocurile copilăriei, leacul plantelor, sacralitatea dansurilor, obiceiurile de peste an, pierdem dimensiunea magică a sufletului și a lumii. În fiecare zi ne vindem lăzile de zestre, maramele, iile, sunt pline târgurile de ele, fără de preț, neprețuite, așteaptă pe tarabă să le luăm acasă, să le deslușim semnele, să ducem mai departe povestea femeii care le-a cusut, o poveste care vine din vechime și care, dacă îi dăm o șansă, poate să fie fără de sfârșit… (…) Salvează o IE este îndemnul generic. Salvând un obiect țărănesc salvezi o frântură de Românie. Și nu uita, ia, vâlnicul, fota, covorul, betele… poate au fost făcute chiar de străbunica ta!”

Cum povestea iei îți întregește propria poveste

Această reîntoarcere spre rămășițele unei lumi trecute urmează să vă pregătească pentru Ziua Iei, sărbătorită odată cu solstițiul de vară și Sânzienele, un moment al anului când se celebrează conectarea cu natura, cu spiritul intuitiv românesc, cu miraculosul însuși și atemporalul. Sărbătoarea de Sânziene este asociată cu lumina, cu focul și soarele, cu sacrul și profanul, cu cerul și pământul, cu viața însăși.

Tocmai de aceea, acest îndemn al doamnei Iulia Gorneanu – de a porni o vânătoare de comori, o căutare atât prin locuri fizice, cât și prin sine, te poate ajuta să conferi mai mult sens propriei tale povești. Tu decizi ce poți salva și modul în care îți valorifici moștenirea culturală.


Desfășurarea concursului va avea loc conform programului:

20 iunie, 10:00 -20:00 – înscrieri (la căsuța IA Sibiu din Târgul de Țară, Muzeul ASTRA)
21 iunie 10:00 -17:00 – înscrieri (la căsuța IA Sibiu din Târgul de Țară, Muzeul ASTRA)
21 iunie 18:00 -20:00 – prezentare și premierea ( în zonaTârgului de Țară, Muzeul ASTRA)

photo credits: Rareș Helici
foto Iulia Gorneanu: Silvia Postolatiev
make up: Machiaj Profesional Ana Cucuta
hair: Marian Capet Public și Marius Gruia T Kt.