Festivalul George Enescu de la Sibiu continuă în această seară cu un recital special susținut de pianistul japonez Nobuyuki Tsujii. Evenimentul va avea loc la Sala Thalia, de la ora 19.00.

„Nobu este o poveste, o legendă în Japonia, dar scrie istorie, de fapt mai corect spus cântă istorie oriunde apare pe scenă în lumea asta”, spune directorul general al Filarmonicii BBC, Richard Wigley despre pianistul Nobuyuki Tsujii.

S-a născut în 1988 la Tokyo. Mama sa a observat talentul lui muzical încă de la vârsta de doi ani. La patru ani a început să studieze pianul, iar la 12 ani deja susținea primul său recital pe scena sălii Suntory. Astăzi are cluburi de fani care călătoresc prin toată lumea să-l vadă în concerte.

Japonezul Nobuyuki Tsujii este unul dintre cei mai impresionanți pianiști din lume. Este nevăzător din naștere, iar pianul a devenit o extensie a corpului său. Devenit un simbol în țara sa, Nobu, așa cum este alintat, a devenit cunoscut în întreaga lume datorită talentului său muzical și a tehnicilor unice de învățare a muzicii. A fost medaliat cu aur la numeroase competiții internaționale. Albumul de debut a fost lansat în 2007 și s-a vândut în 280.000 copii, un scor foarte bun pentru muzica clasică.

The Observer îl descrie drept „definiția virtuozității”.  Este unul dintre cei mai expresivi pianiști din lume, impresionând la fiecare concert prin virtuozitate și sensibilitate.

Cântă cu orchestre renumite din întreaga lume precum Munich Philharmonic Orchestra, Dresden Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, sau NHK Symphony, Yomiuri Nippon Symphony, Tokyo Symphony, Japan Philharmonic sau Orchestra Ensemble Kanazawa, cu care se întâlnește în turnee în țara sa ori internaționale la San Francisco, Los Angeles, Stuttgart sau Basel. Exersează la pian în fiecare zi și studiază viața compozitorilor înainte să interpreteze lucrări din repertoriul lor. „Menirea mea este ca audiența să poată simți cât de mare este muzica”, spune pianistul japonez.

Kremerata Baltica, ultimul concert din festival

Vineri,  13 septembrie, Festivalul Enescu continuăla Sala Thalia cu un concert susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Foarte apreciată de publicul sibian, orchestra va fi dirijată de Cristian Lupeș și invitați vor fi soliștii Francesco Tristano și Michael Barenboim, într-un program muzical unic.

Ultima seară din festival, 14 septembrie, se va încheia cu una dintre cele mai bune orchestra de cameră din lume. Cu o abordare inovatoare, deschisă experimentului artistic, Kremerata Baltica a fost denumită de fondatorul său, violonistul Gidon Kremer, o „democrație muzicală.”

Kremerata Baltica cuprinde peste douăzeci de tineri muzicieni remarcabili din Letonia, Lituania și Estonia – a captivat spectatorii de peste tot prin exuberanţă, energie şi poftă de joacă în interpretare. A susținut peste 1000 de concerte în întreaga lume și a fost recompensată cu Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare a unui ansamblu cameral.

Festivalul Enescu de la Sibiu este organizat de Asociația Culturală Play, fiind un eveniment-extensie a Festivalului Internațional George Enescu, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

cover foto: Yuji Hori