„Acesta a fost primul meu recital major de după pandemie”
de Teodora Minea
După recitalul pe care l-a susținut la Sibiu, în fața celor 20 de spectatori, dar a mii de privitori online, pianista Daria Parkhomenko a revenit de două ori în aplauzele celor prezenți și a oferit două bis-uri, iar după concert a acceptat felicitările fiecăruia dintre noi, cei prezenți.
A fost cea de-a doua seară muzicală (vineri, 4 septembrie), organizată de Asociația Culturală Play, în cadrul concertelor de gală susținute la Sibiu de câștigători și protagoniști ai Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”.
Daria Parkhomenko este pianista rusoaică ce a plimbat publicul prin impresionismul francez al lui Debussy, prin acordurile sumbre ale lui Rahmaninov și prin cele pline de viață ale lui Prokofiev, dar și prin geografia muzicală românească, interpretând o sonată de George Enescu. A fost câștigătoarea Concursului Internațional „George Enescu” în anul 2018, și de atunci își cultivă talentul în Hamburg, la Universitatea de Muzică și Teatru. Atunci am aflat și de rădăcinile sale românești și brusc, artista rusoaică s-a integrat și mai bine în peisajul românesc din notele lui Enescu.
Am auzit că ai origini românești…
Daria Parkhomenko: Da, mama bunicului meu a fost născută în Cluj Napoca, însă o bună bucată de vreme au locuit în Basarabia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost deportați în Kazakhstan, după care au rămas cu toții în Rusia. Chiar dacă legătura s-a rupt în timp, simt o conexiune specială față de acest loc și încerc să mă apropii din nou de România. Am și început să învăț limba română.
A câta oară ești în România?
Daria Parkhomenko: Sunt a treia oară. Prima dată am cântat în 2018, cu câteva luni înainte de Concursul Enescu, la Constanța. Apoi am participat la Concurs, la București, și acum sunt aici, la Sibiu, din nou pe scena Festivalului Enescu. Simt o energie specială de la publicul de aici.
Ce îmi poți spune despre experiența ta de la Concursul George Enescu din anul 2018, când ai câștigat premiul?
Daria Parkhomenko: Am învățat pentru prima dată suita numărul 2 de George Enescu, a fost repertoriu obligatoriu. Acum, pentru acest recital, este a doua oară când învăț ceva de la Enescu. Îmi place tare mult muzica lui, e foarte colorată și îmi place modul în care împletește muzica tradițională românească cu impresionismul francez.
Ce fel de oportunități ți-a oferit Premiul de la Concursul George Enescu?
Daria Parkhomenko: În primul rând a fost un premiu sub formă de bani, dar îți dă oportunitatea de a avea concerte. Din păcate unul s-a anulat din cauza situației actuale, însă concertul din această seară este una dintre oportunitățile pe care câștigarea premiului mi le-a oferit. Un alt plus foarte important pentru noi este mediatizarea, faptul că la Festival și la Concurs vin muzicieni și artiști renumiți, în fața cărora ne putem expune arta.
Ai mai avut concerte internaționale după pandemie?
Daria Parkhomenko: Locuiesc în Hamburg și am mai avut mici concerte în oraș și în împrejurimile sale. Am mai cântat în Norvegia la o petrecere privată, într-un mediu restrâns. Acesta a fost primul meu recital major de după pandemie. Am mai avut câteva concerte fără public în timpul verii, în fața unei camere de filmat care transmitea live, dar a fost foarte ciudat. Nu m-am regăsit, nu am avut conexiunea aceea cu publicul.
Este posibilă conexiunea cu un public cu măști? Cum este să cânți în fața a 20 de oameni cu fețele pe jumătate acoperite?
Daria Parkhomenko: Este mult mai bine să cânți așa, decât fără public sau deloc. Conexiunea este posibilă, acestea sunt doar câteva măsuri importante de care lumea trebuie să țină cont. Eu mă simt confortabil, dar poate nu e așa de confortabil pentru public.
Cum vezi viitorul muzicii după perioada pandemică?
Daria Parkhomenko: Muzica este dintotdeauna despre oameni. Ea a ajuns, în perioada aceasta, la mult mai multă lume decât în mod normal. Oamenii care nu aveau posibilitatea să vină să concerte le-au putut urmări înregistrate pe internet. Acum sunt multe platforme care facilitează răspândirea artei în online, în regim de livestream. Cred că muzica ne va salva, în cele din urmă.
Concertele de gală susținute la Sibiu de câștigători și protagoniști ai Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” se vor încheia cu un recital susținut de Trio Zamfirescu – duminică, 13 septembrie, de la ora 19:00, în Sala Oglinzilor de la FDGR.
Cele trei evenimente muzicale, susținute de artiști internaționali la Sibiu, sunt organizate de Asociația Culturală Play, în cadrul Stagiunii Camerale George Enescu – asociată Festivalului și Concursului Internațional George Enescu.
credit foto: Asociația Culturală Play