La Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a prins contur o nouă construcție care va adăposti obiecte din patrimoniul muzeului, spații de primire a vizitatorilor, expoziții, depozite și spații de lucru destinate personalului C.N.M Astra. Pavilionul Muzeal Multicultural a luat naștere în cadrul proiectului Patrimoniu Deschis, început în anul 2014  și care se va încheia în aprilie 2016 și a venit ca o necesitate. Reprezentații muzeului spun că din cauza spațiilor insuficiente, obiecte multe și de valoare nu au fost expuse până acum.

 Tocmai de aceea construirea unui Pavilion Muzeal Multicultural este binevenită și urmărește prezervarea colecțiilor Muzeului Civilizației Transilvane Astra pentru generațiile următoare. Vom avea o clădire care vă găzdui colecțiile muzeului, centrul de informare turistică, galeriile de artă populară, cafeteria și o mulțime de alte servicii destinate publicului larg, spune Ovidiu Baron, directorul adjunct al C.N.M. Astra.

Pavilionul muzeal va fi structurat astfel: subsolul care va cuprinde încăperile pentru depozitare și săli de expoziție, precum și încăperi tehnice; la parter, publicul vizitator va putea găsi biroul de informare turistică, cafeteria și alte spații de utilitate publică, sala multimedia și cea de educație muzeală, precum și galeriile de artă populară. La nivelul mansardei vor fi amenajate birourile personalului instituției, o sală de conferințe, arhiva și secretariatul. Bugetul proiectului se ridică la 3.500.000 de euro, iar clădirea ajunge la 2.800.000 de euro, restul sumei fiind folosită pentru restaurarea de obiecte, de monumente din circuitul tematic al minorităților etnice, animații culturale.

Zonele de depozitare vor fi folosite și pentru a se face lucrări de conservare activă a obiectelor care vor fi expuse ulterior. Aceste zone de depozitare vor fi ca o zonă tampon pentru pregătirea expozițiilor, o zonă în care să se aducă într-o perioadă intermediară obiectele, a completat Ovidiu Baron. Clădirea va fi terminată fizic la începutul lunii noiembrie anul acesta și proiectul se va finaliza în aprilie 2016, atunci când va fi deschis publicului larg.

Activitățile educaționale, vizionarea de filme documentare, atelierele meșteșugărești se vor desfășura în acest spațiu generos, fiind o soluție și în cazul evenimentelor organizate de obicei în aer liber, iar în cazul condițiilor meteo nefavorabile, târgurile își vor putea continua activitatea pe aceste terase acoperite.

ateliere mestesugaresti muzeul Astra

Calea minorităților etnice, un proiect în dezvoltare

Circuitul tematic Calea minorităților a fost dezvoltat în vederea creșterii accesibilității publicului la valorile de patrimoniu multietnic din cadrul muzeului. 15 monumente care aparțin unor minorități etnice de pe teritoriul țării au fost restaurate, printre acestea amintim de reconstrucția unei Gospodării –atelier de rudar din satul Poiana, comuna Perișani și Moara cu cai din Sânpetru Mare, Timiș. Prin restaurarea acestora se urmărește promovarea patrimoniului cultural tangibil și intagibil al minorităților, iar până pe 15 octombrie 2015, toți cei care trec poarta muzeului vor putea participa în fiecare weekend la evenimentele propuse în cadrul programului de animații care oferă: ateliere gastronomice, de olărit, prezentari de costume tradiționale și multe altele.

Proiectul „Patrimoniu deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimonial Muzeului Astra” a primit în calitate de proiect predefinit, o finanțare 100% nerabursabilă în valoare de 3.500.054 euro, în cadrul programului PA 16/RO 12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, din care 85% prin Granturile SEE 2009-2014 și 15% contribuția națională.

Sursă foto: http://www.patrimoniudeschis.ro