Vineri, 9 august începe a 2-a ediție Street  Delivery în Sibiu, sub motto-ul ”Poezia e în stradă”. Timp de trei zile, între 9 și 11 august, Piața Schiller și strada Arhivelor, devin o metaforă urbană pentru proiectele care își propun să găsească rimă Sibiului: idei pentru un oraș mai prietenos, instalații, ateliere, dezbateri, filme, concerte, artă stradală, ateliere (re)creative și descoperiri culinare.

La Street Delivery ne propunem an de an să aducem în stradă o temă de interes major în viața orașului, pe care o expunem și o dezbatem. Încercăm să găsim împreună soluții pentru un oraș mai prietenos, prin intermediul artei, al comunicării, al petrecerii timpului pur și simplu, în spațiul public. Anul acesta tema este poezia din stradă, iar noi ne dorim să o compunem împreună – am pregătit activității pe tema mobilitate alternativă, eliberarea piețelor centrale ale Sibiului de mașini, utilizarea spațiului public în oraș, reciclare, schimbări climatice, dar și ateliere, versuri și mici petreceri seară de seară. La această ediție Street Delivery ne-am dorit să (ne) cunoaștem orașul – iar pentru că orașul, ca și poezia, se înțelege pe deplin atunci când îl cunoști față-n față, nu bară la bară, vom elibera Piața Schiller de mașini și o vom umple cu idei și inițiative ale comunității.”, a precizat Monika Tompos, comunicator al evenimentului.

Fondat în București, în anul 2006 de către Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din  România, evenimentul de arhitectură și artă urbană Street Delivery a  avut loc pentru prima oară în Sibiu anul trecut, tot în Piața Schiller.

La cea de-a 2-a ediție Street Delivery Sibiu își propune (re)învățarea unei mai bune locuiri a orașului.

Astfel evenimentul debuteaza vineri, 9 august, ora 17:30, cu conferinta City Talks, care își propune să aducă în discuție soluții și exemple de bune practici pe subiecte precum infrastructură pentru mijloace de transport alternative, pietonalizare, dezvoltare urbană, metode, anti-risipa alimentară sau schimbări climatice care ne afectează și pe care încă le putem evita. Îi vom avea alături de noi în cadrul conferinței pe Cristian Neagoe, fondator Street Delivery România, Matei Cocheci, asistent universitar UAUIM, Maria Găvozdea, arhitect, Reinhold Stadler, urbanist, membru al companiei de consultanță Civitta, Cristian Cismaru, Asociația My Transylvania, Ciprian Ciocan | Fundația Comunitară Sibiu, Camelia Gui, Food Waste Combat, Claudia Farcasiu, Biserica Evanghelică Sibiu și pe Ioan Bebeșelea, Syndicat Gourmet.

„Ne propunem să aducem în discuție inițiative, proiecte și soluții relevante, care își pot găsi aplicabilitate în orașul Sibiu. Considerăm că orașele moderne au în comun faptul că îi au pe locuitori în prim plan și propunerile acestora. Împreună putem compune poezia cotidiană a orașului.”

Ce are în comun arhitectura cu poezia?

Pentru Street Delivery Sibiu poezia străzii este alcătuită (tocmai) din arhitectură. Strada, clădirile, oamenii, moda, reclamele, ritmul cotidian, ne vorbesc și ne spun ceva. Depinde de fiecare dintre noi ce vrem să ascultăm din toate aceste mesaje. Studiile dovedesc că un oraș prietenos ne poate face mai fericiți. De aceea ne-am propus ca la această ediție a Street Delivery să (re)descoperim Sibiul și mai departe, să-l clădim împreună – prin ateliere interactive de arhitectură și prezentări realizate de Urboteca, un laborator mobil de urbanism, prin realizarea unui model de mobilier urban propus Asociația Absolvenților Urbaniști și prin multe alte expoziții și activități interactive destinate trecătorilor.

Din stradă

Ca în fiecare an am pregătit împreună cu partenerii noștri de la Petreceri pentru copii Sibiu, ateliere educative și interactive pentru copii de-a lungul întregului final de săptămână, o bibliotecă mobilă și un loc de citit, cu sprijinul prietenilor noștri de la Librăria Cărturești Sibiu și de la Biblioteca Județeană Astra Sibiu, ore de yoga susținute de KeepGiving Yoga, o zonă de sport, un concurs de ciclism și un bazar de produse upcycled și homemade împreună cu Artsy Handmade Fare.

Împreună cu colegii de la Sibiu International Street Art Festival l-am invitat pe artisul Para să continuie seria de desene nu-ți călca visele, desene menite să atragă atenția în mod creativ asupra atenției în trafic a șoferilor dar și a pietonilor.

Coloana sonoră a zonei va fi asigurată de Petra Acker and the band, de Suburbia 11, Musai, Duro Disco, Om la lună și Danaga.

Pentru cinefili, echipa Street Delivery în colaborare cu Astra Film și cu Kunst în der Stadt, Stadt in der Kunst, a pregătit un arsenal greu de refuzat: Vineri va fi proiectat filmul Tour Paris, 13 în regia lui Thomas Lallier, un manifest de artă stradală ce a implicat 100 de artiști din întreaga lume pentru a salva un turn din Paris de la demolare, sâmbătă va fi proiectat filmul Burma Storybook de Petr Lom, un film despre poetul Maung Aung Pwint, care încearcă să găsească un răspuns la întrebarea: Cum pot sufletele noastre să fie vindecate?, iar duminică va fi proiectat un film artistic în regia lui Spike Lee, Do the roght thing, un film care tratează conflictele interrasiale din cartierul Bedford Stuyvesant, Brooklyn, New York.

Din stradă nu vor lipsi nici expozițiile și instalațiile de artă: vom avea cărți poștale inspirate din Piața Schiller și realizate de Dan Perjovschi, George Roșu a realizat cu acest prilej un set magnetic, gigantic de  poezie și Poecusoane, Alexandra Stoica, Andrei Popa, Ilie Mitrea și Cătălin Precup au pregătit un mic talcioc cu poemobiecte, Cristian Bîscă a fotografiat într-o expoziție orașul nevăzut, Sorina Tomulețiu a creat un panou cu expresii mai rar întâlnite, facultatea de arhitectură din Sibiu vor prezenta un cabinet de curiozități.

Iar cum Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană în acest an, nu am vrut să ratăm ocazia de a integra evenimente gastronomice deosebite în program. Deoarece ne-am propus să eliberăm strada de mașini pentru întreg sfârșitul de săptămână, nu vom aduce food truck-uri pe stradă, ci am creat diferite oportunități gastronomice împreună cu restaurantele din Sibiu și producătorii locali. Trecătorii vor putea achiziționa un coș de picnic cu toate cele necesare și o păturică de la standul băcăniei Albota și lua masa în unul dintre punctele pe care le vor alege de pe harta noastră de picnic, vor putea participa, pe bază de înscriere, la un brunch cu poezie la restaurant Hochmeister, vor putea degusta plăcinte și cafea la Arhiva de Cafea și Ceai, sau vor putea comanda de mâncare prin platforma foodpanda și vor putea lua masa în zona special amenajată din cadrul evenimentului, și anume Aleea Panda.

Cum poezia nu rimează cu gunoi, încurajăm participanții să nu arunce paharele de plastic pe care le vor primi la bar ci să le refolosească pentru a ne ajuta să ținem strada lună și să colectăm selectiv gunoiul.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe pagina de Facebook Street  Delivery Sibiu și poate fi descărcat în variantă PDF aici.

Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă! este un eveniment organizat de Asociația Develop, cu sprjinul Asociației Remediu, al Enjoy Art Studio, al Fundației Cărturești, și al comunității din Sibiu. Identitatea vizuală a ediției cu numărul 2 este semnată de Bianca Dumitrașcu, artist vizual & designer de litere.

Street Delivery Sibiu este un eveniment co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală.

Street Delivery 2019 se desfășoară succesiv în cele 9 orașe participante, pe parcursul a 4 luni. Se creează astfel un traseu pentru cei interesați să descopere formele pe care ideile pentru un oraș mai bun le iau în spații mentale diferite: București: 14-16 iunie | Iași: 14-16 iunie | Baia-Mare: 28-30 iunie | Cluj-Napoca: 13-14 iulie | Oradea: 26-28 iulie | Bacău: 2-4 august | Sibiu: 9-11 august | Craiova: 6-8 septembrie | Timișoara: 13-15 septembrie.