Duminică, 11 august s-a încheiat cea de-a doua ediție a Street Delivery Sibiu, cu tema ”Poezia e în stradă”. Timp de trei zile, între 9 și 11 august, Piața Schiller și strada Arhivelor, au creat prilejul unui manifest urban, unui context de expunere pentru proiectele care au găsit rimă Sibiului. S-au expus și discutat idei pentru un oraș mai prietenos, au avut loc ateliere pentru copii și adulți cu tema reciclare, ne-risipă alimentară, biciclit, au avut loc dezbateri, proiecții de film, concerte, artă stradală, și experiențe culinare urbane.
„ Anul acesta, la Street Delivery Sibiu ne -am propus să punem în discuție câteva dintre temele pe care nu le dezbatem atât de des, și anume risipa alimentară, accesul și calitatea petrecut în spațiul public, nevoile pe care le ridică eliberarea piețelor centrale de mașini, mobilitatea urbană și metodele de transport pe care le utilizăm zilnic. Am profitat de contextul acestui eveniment ca să atenționăm publicul și cu privire la urmările pe care le au schimbările climatice, și la faptul că încă mai putem interveni și evita catastrofe. S-a discutat despre modalitatea corectă de a construi piste pentru bicicliști și s-a ilustrat poezia orașului prin diferite expoziții realizate de artiști locali, Piața Schiller devenind astfel pentru trei zile un mic muzeu de artă contemporană. Diminețile au început cu preparate locale gastronomice, ziua s-a desfășurat cu activități interactive și picnicuri urbano-poetice, iar serile s-au încheiat cu dans și povești. ”, spun organizatorii evenimentului.
Fondat în București, în anul 2006 de către Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, evenimentul de arhitectură și artă urbană Street Delivery a avut loc pentru a doua oară în Sibiu în Piața Schiller.
La cea de-a 2-a ediție Street Delivery Sibiu și-a propus (re)învățarea unei mai bune locuiri a orașului.
Astfel evenimentul a debutat vineri, 9 august, cu conferinta City Talks, care a adus în discuție soluții și exemple de bune practici pe subiectele care ne rod zi de zi – prea mult trafic în Sibiu, nevoia de a construi infrastructură corectă pentru biciclete, pietonalizarea piețelor centrale, nevoia de a avea mobilier urban modern în piețele centrale ale orașului sau prezentarea diferitelor programe de atenționare cu privire la schimbările climatce și cum le (mai) putem evita. Invitați au fost Cristian Neagoe, fondator Street Delivery România, Matei Cocheci, asistent universitar UAUIM, Maria Găvozdea, arhitect, Reinhold Stadler, urbanist, membru al companiei de consultanță Civitta, Cristian Cismaru, Asociația My Transylvania, Ciprian Ciocan, Fundația Comunitară Sibiu, Camelia Gui, Food Waste Combat, Claudia Farcasiu, Biserica Evanghelică Sibiu și pe Ioan Bebeșelea, Syndicat Gourmet.
„Orașele moderne au în comun faptul că îi au pe locuitori în prim plan și propunerile acestora. Împreună putem compune poezia cotidiană a orașului. De aceea ne dorim să inițiem și să dezvoltăm cțt mai multe proiecte participative cu, despre și în orașul Sibiu. Atunc când actorii comunității locale se unesc spre același scop putem realiza lucruri minunate pentru oraș și implicit și pentru noi”, mai spun organizatorii.
Urboteca și Asociația Absolvenților Urbaniști și Peisagiști din România, la Street Delivery Sibiu
Poezia străzii este alcătuită la Street Delivery, și din arhitectură. Strada, clădirile, oamenii, ritmul cotidian, ne vorbesc zi de zi. La această ediție a Street Delivery am (re)descoperit Sibiul cu ajutorul jocurilor create de Asociația pentru tranziție urbană, care ne-au lăsat să decorăm orașul Sibiu cu diferite facilități pe care ne-ar plăcea să le găsim în realitate în oraș. Astfel planșele care ilustrau piețele centrale ale Sibiului, câteva dintre cartierele orașului sau malul râului Cibin, prindeau câte o nouă viață, cu ajutorul fiecărui trecător. Activitățile și jocurile vor fi folosite în continuare de organizatori și cu viitoare prilejuri în contextul pietonalizării piețelor centrale și a altor zone ale Sibiului.
Asociația Absolvenților Urbaniști și Peisagiști din România pe de altă parte (a străzii), au propus crearea unui model de mobilier urban în Tunelul Generalului, transformând astfel tunelul ce leagă stada Arhivelor și Piața Mare într-un spațiu umbrit unde să te poți retrage și petrece timp în spațiul public. Odată cu o eventuală amenajare a acestui spațiu, acea zonă ar deveni utilă cetățenilor pentru mai mult timp dintr-o zi, nu numai pentru a tranzita între cele două locații ale orașului, și implicit s-ar păstra și mai curată, urmărind principiu broken windows theory – un spațiu îngrijit nu va fi vandalizat, spre deosebire de un spațiu mai puțin îngrijit, care va fi predispus vandalizării. Cu ajutorul unui puzzle pus la dispoziție în Tunelul Generalului, trecătorii au putut să descopere și să constituie prin joc harta orașului Sibiu.
Din stradă
Zi de zi copiii au putut învăța prin joc și acțiune despre recliclare, reutilizarea obiectelor, au avut șansa să creeze diferite obiecte de decor și să meșterească în cadrul atelierelor realizate împreună cu prietenii noștri de la Petreceri pentru copii Sibiu. Colțul de lectură a fost asigurat de biblioteca mobilă , cu sprijinul prietenilor noștri de la Librăria Cărturești Sibiu și de la Biblioteca Județeană Astra Sibiu. Diminețile au început cu ore de yoga, cu brunch-uri cu produse locale și cafele e specialitate, pe timpul zilei am avut la dispoziție o zonă de sport, un concurs de ciclism și un bazar de produse upcycled și homemade împreună cu Artsy Handmade Fare.
În cadrul campaniei Nu-ți călca visele, realizată împreună cu colegii de la Sibiu International Street Art Festival l-am avut alături de noi pe artisul Para care a realizat la trecerea de pietoni din intersecția străzii Tipigrafilor cu Piața Schiller desene menite să atragă atenția în mod creativ asupra atenției în trafic a șoferilor dar și a pietonilor.
Serile s-au încheiat cu muzică și dans, iar coloana sonoră au asigurat-o cu mare succes Petra Acker and the band, Suburbia 11, Musai, Duro Disco, Om la lună și Danaga.
Astra Film și cu Kunst în der Stadt, Stadt in der Kunst, au pregătit filme greu de refuzat, și anume Tour Paris, 13 în regia lui Thomas Lallier, Burma Storybook de Petr Lom, și Do the right thing în regia lui Spike Lee.
Din stradă nu au lipsit nici expozițiile și instalațiile de artă: cărțile poștale inspirate din Piața Schiller și realizate de Dan Perjovschi, George Roșu a realizat cu acest prilej un set magnetic, gigantic de poezie și Poecusoane, Alexandra Stoica, Andrei Popa, Ilie Mitrea și Cătălin Precup au pregătit un mic talcioc cu poemobiecte, Cristian Bîscă a fotografiat într-o expoziție orașul nevăzut, Sorina Tomulețiu a creat un panou cu expresii mai rar întâlnite, facultatea de arhitectură din Sibiu au prezentat un cabinet de curiozități.
Iar cum Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană în acest an, nu am vrut să umplem strada cu Food Truck-uri ci ne-am dorit să încurajăm producătorii și restaurantele locale, oferind contextul participanților de a-și comanda mâncare prin platforma foodpanda și a lua masa în zona special amenajată din cadrul evenimentului, Aleea Panda.
Cum poezia nu rimează cu gunoi, am încercat să păstrăm și să predăm strada curată la cât mai scurt timp după eveniment.
Programul complet al evenimentului este disponibil pe pagina de Facebook Street Delivery Sibiu și poate fi descărcat în variantă PDF aici.
–––––––––––––
Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă! este un eveniment organizat de Asociația Develop, cu sprjinul Asociației Remediu, al Enjoy Art Studio, al Fundației Cărturești, și al comunității din Sibiu. Identitatea vizuală a ediției cu numărul 2 este semnată de Bianca Dumitrașcu, artist vizual & designer de litere.
Street Delivery Sibiu este un eveniment co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală.