„A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezintă acest principiu. Această persoană este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei! Să ne unim asupra acestui nume și posteritatea ne va binecuvânta, țara ne va întinde mâinile și conștiința noastră va fi împăcată că ne-am împlinit… o dorință sfântă”.

Este discursul pe care deputatul Vasile Boerescu avea să-l rostească în 24 ianuarie 1859, în cadrul ședinței secrete a Adunării Elective din Țara Românească. Propunerea sa a fost votată şi, astfel, românii au ştiut să treacă peste voinţa Marilor Puteri, care doreau să impună domnitori separaţi la Iaşi şi la Bucureşti.

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 sau „Unirea Mică” este considerată a fi primul pas important spre calea înfăptuirii statului național unitar român. După ce, în 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, în 24 ianuarie a fost ales și domn al Țării Românești.

Fii simplu, Măria Ta, fii bun, fii domn cetățean!

Discursul lui Mihail Kogălniceanu, în numele Adunării Elective, exprimă cel mai bine speranțele care se puneau în noul domn: „Prin înălțarea ta pre tronul lui Ștefan cel Mare, s-a reînălțat însăși naționalitatea română. Alegându-te de capul său, neamul nostru a vroit să împlinească o veche datorie către familia ta, a vroit să răsplătească sângele strămoșilor săi vărsat pentru libertățile publice. Alegându-te pe tine domn în țara noastră, am vroit să arătăm lumei aceea ce toată țara dorește: la legi nouă om nou. O, Doamne! Mare și frumoasă îți este misia… Fii dar omul epohei; fă ca legea să înlocuiască arbitrariul, fă ca legea să fie tare; iar tu, Măria ta, ca Domn, fii bun, fii blând, fii bun mai ales pentru acei pentru cari mai toți domnii trecuți au fost nepăsători și răi. Nu uita că, dacă cincizeci de deputați te-am ales domn, însă ai să domnești peste două milioane de oameni!… Fii simplu, Măria Ta, fii bun, fii domn cetățean; urechea ta să fie pururi deschisă la adevăr, și închisă la minciună și lingușire”.

Și Vasile Alecsandri a scris despre alegerea lui Cuza: „A-ți spune entuziasmul pe care l-a produs această alegere este un lucru cu neputință… timp de trei zile populația din Iași s-a dedat la adevărate nebunii”.

Alexandru Ioan Cuza a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Înfăptuirea unității constituționale și administrative s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, numele de România și formând statul român modern, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

Țelul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Mi se pare că s-a pierdut ca semnificație, ziua aceasta.

Anul trecut, ziua de 24 ianuarie a fost declarata zi nelucrătoare adăugându-se celorlalte sărbători legale. Am întrebat oamenii ce mai înseamnă pentru ei ziua de 24 ianuarie.

„E o zi foarte importantă pentru poporul român, e ziua în care s-a născut această țară puternică. Ar trebui să ne bucurăm de momentele astea. În afară de evenimentele politice care au loc în această perioadă, e o zi importantă ce nu trebuie uitată. Iar oamenilor ca mine, le spun să fie mai iubitori de țara asta superbă”, spune un domn trecut de 60 de ani.

„Mi se pare că s-a pierdut ca semnificație, ziua aceasta. Oamenii nu mai țin la un eveniment atât de important, pentru că nici conducătorii noști nu au știut să accentueze istoria și importanța Unirii. Pentru mine înseamnă uitare și cam atât, din păcate. Mă bucur că de anul trecut e zi liberă și socotită ca sărbătoare națională. Eu chiar sunt liberă astăzi”, spune o doamnă.

„Cred că a renăscut, fiindcă e zi liberă. Altfel, nu știu dacă se punea prea mare preț . Vorbesc de oamenii obișnuiți care știu ca și mine ce semnifică această zi și în ce dată a fost înfăptuită Unirea Mică, dar nu sunt preocupați să aprofundeze istoria și ce s-a întâmplat în trecut. Faptul că acum e zi liberă, da, e bine că avem încă o zi liberă, dar nu cred că putem face ceva special astăzi. Nu știu dacă se organizează evenimente speciale în oraș. Dacă mă întrebi pe mine, 1 iunie era mai potrivită să fie zi liberă. Așa părinții nu trebuie să-și mai ia liber să stea cu copiii de ziua lor. Altfel, 24 ianuarie nu știu dacă e mai mult decât o zi liberă”, spune un tânăr.

„E o zi importantă pentru noi toți, Ziua unirii Țării Românești cu Moldova, ziua când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în ambele Principate. Eu cred că ar trebui mediatizat mult mai mult acest eveniment, ca tot mai mulți oameni să conștientizeze importanța lui”, spune un domn.

„Nu o simt ca pe o zi importantă, din punct de vedere personal, dar cred că trebuie, la nivel simbolic, recuperată cumva. Eu zic că e total eclipsată de 1 decembrie, oarecum normal, dar din punct de vedere istoric e o etapă importantă a țării și cumva trebuie marcată. Faptul că în jurul acestei zile au fost proteste și probabil vor mai fi, nu cred să o valorizeze sau devalorizeze. 24 ianuarie rămâne dincolo de cotidianul fiecărui an, o dată care trebuie cumva marcată.”