La Sibiu, un grup de artiști a înființat o platformă deschisă pentru arta contemporană, cu scopul de a reda imaginea de ansamblu a artei sibiene. „Nostru” funcționează ca un grup informal cu proiecte comune, expoziții și discuții, unde sunt binevenite propunerile de proiecte și colaborări artistice.

Primele încercări în acest sens, au început în 2010 care nu au avut rezultatul așteptat, iar acum au revenit asupra ideii de grup: „Căutăm să reînchegăm lucrurile, să ne reunim, să ne implicam altfel. Căutam pe parcursul timpului sa obținem și o susținere din partea autorităților, să obținem un spațiu și fonduri pentru proiecte punctuale. Expoziția de astăzi este rezultatul întâlnirii de mai multe săptămâni. E o deschidere a noastră către comunitate, către public, să ne cunoaștem reciproc”, spune Lavinia Crețu, unul dintre artiștii fondatori ai platformei.

Primul proiect  pe care Nostru îl propune comunității este o expoziție ce are ca temă conceptul de grup, intitulată chiar Expoziţie de Grup. „Expunem în grup ca să fim identificaţi ca grupare şi în acelaşi timp expunem şi lucrările legate de conceptul de grup. Ce ne formează pe noi ca un grup, care sunt lucrurile care ne adună la un loc, tendinţele care ne fac să aderăm la o astfel de formă de manifestare, ce ne inspiră şi cum poate contribui un grup la dezvoltarea creativităţii. Pentru că vrem ca în timp să se dezvolte o comunitate artistică care să schimbe în mai bine viaţa fiecaruia sau dacă nu, măcar modul în care o trăim şi cum percepem lucrurile dacă le privim din altă perspectivă”, transmit organizatorii.

Ne raportăm la valori contemporane.

 „Tocmai asta face ca grupul să fie special, pentru că suntem diferiți și fiecare contribuim cu un anumit tip de artă, iar expoziția o sa fie un fel de Arca a lui Noe. Sigur că ne raportăm la niște valori contemporane, nicidecum nu vrem să mergem în zona clasică. Ca și grup, am mai avut anul trecut o încercare de revigorare și am încercat o colaborare cu autoritățile, mai exact cu UAP, însă, din pacate n-a mers. Acum, am decis sa mai încercăm o dată și ne-am strâns toți. De data aceasta, l-am luat ca aliat pe Dan Perjovschi, căruia i-am zis să ne ajute cumva, cu sfaturi, cu o rețetă dacă există, pentru că, în zona vizuală, la Sibiu nu se întâmplă nimic. Avem festival de teatru, de film, de jazz, dar pe arta vizuală nu se întâmplă nimic. Și de aici au pornit toate astea, ca să facem un bine comunității. Și am descoperit că avem mulți parteneri care vor să ne ajute. Am zis să facem prima expoziție acum, cu un titlu poate banal, dar care să atragă un anumit tip de public, pentru că vrem să avem un public selectiv sau să-l formăm dacă nu există”, spune artistul Ștefan Crețu.

Grupul Nostru este format din artiștii: Casandra Vidrighin, Dan Raul Pintea, Lavinia Crețu, Ștefan Crețu, Kristina Ratiu Demuth și Rasia Hagiu .

Expoziție de grup va  avea vernisajul astăzi, la ora 18.00, în Fostul Centru de Librării al Judeţului Sibiu(Str. Xenopol nr.12), unde acum funcționează atelierul Casandrei Vidrighin. Invitatul special al evenimentului va fi Dan Perjovschi.