Asociația Capital Cultural organizează două ateliere de fotografie și jurnalism, în 4 și 5 iunie, la Biblioteca Județeană Astra din Sibiu. Cele două evenimente fac parte din cadrul proiectului Capital Cultural – platformă de educație prin cultură 2018, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu, care are drept scop susținerea jurnalismului de calitate și consolidarea publicului interesat de artă și cultură.

Atelierul de fotografie va avea loc luni, 4 iunie 2018 și va fi susținut de fotograful Cosmin Bumbuț, câștigătorul mai multor premii de fotografie, printre care Sony World Photography Awards 2015. Acesta va vorbi despre fotografia de portret, încadraturi de bază, fotogenie, surse de lumină sau relaționarea cu subiectul. Atelierul este adresat atât fotografilor amatori – tinerilor interesați de fotografie și jurnalism, cât și comunității sibiene de fotografi profesioniști, care au prilejul să se întâlnească, consolidând astfel comunitatea existentă.

Atelierul de jurnalism va avea loc marți, 5 iunie 2018 și va fi susținut de jurnalista Elena Stancu care are o experiență de peste 12 ani în domeniu. Aceasta va vorbi despre documentarea unui subiect pe termen lung, cum decurge munca de teren, cum soliciți și obții informații de la autorități sau care e structura unui reportaj sau a unui interviu. Jurnalista Elena Stancu va răspunde la toate aceste întrebări și nu numai, în cadrul atelierului de jurnalism de la Sibiu.

Evenimentul va începe la ora 17.00, la etajul 5 al Bibliotecii Județene Astra Sibiu și este adresat în mod special tinerilor interesați de jurnalism, însă nu exclude participarea altor categorii de participanți, cu interes pentru presa de calitate.

Pentru fiecare atelier sunt disponibile câte 25 de locuri, iar înscrierea este gratuită, pe bază unei rezervări. Cei interesați pot solicita rezervarea printr-un e-mail la adresa redactie@capitalcultural.ro, în limita locurilor disponibile.

Partener: Biblioteca Județeană Astra Sibiu

——-

Cosmin Bumbuț a făcut 15 ani fotografii de modă și de publicitate, iar pictorialele lui au apărut în reviste precum Elle, Tabu și Esquire. În 2013 a publicat Bumbata, un album care arată viața de zi cu zi a deținuților din Penitenciarul Aiud; cartea a fost premiată la Concursul Naţional de Design și la Gala Bun de Tipar. Bumbuț a câștigat mai multe premii de fotografie, printre care Sony World Photography Awards 2015 cu proiectul Camera intimă.

Elena Stancu este jurnalist de 12 ani, dintre care cinci i-a petrecut la revista Marie Claire, unde a fost redactor-șef adjunct. A câștigat mai multe premii și burse de jurnalism, printre care două burse și două premii Superscrieri, o bursă oferită de Centrul Carter din SUA și un premiu la Balkan Fellowship for Journalistic Excellence.

În noiembrie 2013, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț s-au mutat într-o autorulotă și au plecat teleleu ca să înțeleagă România de azi. Au făcut un proiect multimedia despre violența domestică și o serie de reportaje despre deținuții din România. Au trăit printre romii căldărari din Corcova și au filmat un documentar despre o tânără familie care caută bunăstarea în Franța, la groapa de gunoi. Filmul a fost premiat la mai multe festivaluri, printre care TIFF, Docuart, Urban Eye și Millenium Film Festival din Bruxelles. În 2017, au publicat cartea Acasă, pe drum (Humanitas) despre călătoria lor în România profundă.

——-

Asociația Capital Cultural a fost înființată în ianuarie 2015, cu scopul de a promova și susține cultura. În 2016 a lansat revista tipărită Capital Cultural care a ajuns la cel de-al 12-lea număr. Totodată, asociația organizează diverse evenimente culturale în comunitatea sibiană: „Interviuri deschise”- o serie de întâlniri cu diverse personalități, într-un cadru amical și lejer; „Underground Stories” – concurs de creativitate pentru tinerii cărora le place să scrie și să exploreze; „Joc și joacă”- expoziție de desene realizate cu și pentru copii. În 2017 a demarat proiectul Capital Cultural – platformă de educație prin cultură, care continuă și în 2018 cu sprijinul Consiliului Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și are drept scop dezvoltarea unui segment de public interesat de creșterea calității presei culturale, a nivelului educațional și a implicării în viața culturală a orașului.