Este Fim Festival susține filmul românesc printr-o secțiune dedicată lui, cele mai multe din producțiile românești selectate fiind difuzate în premieră pe Sibiu.

Anul acesta și secțiunea In Frame se concentrează pe un regizor român, Anca Damian, din secțiune făcând parte 3 filme semnate de ea. De asemenea, festivalul se închide și deschide cu filme românești: “Pororoca”, o coproducție România- Franța, în regia lui Constantin Popescu, ce va rula în deschiderea festivalului, pe data de 2 mai,  și  ”Scurtcircuit”, producție românească,  în închidere, duminică, 6 mai, ambele priecții în prezența echipei filmelor.

În cadrul ediției de anul acesta 3 filme fac parte din secțiunea In Frame – Anca Damian: ”Crulic-drumul spre dincolo” (documentar-animație, 2011), ”Muntele magic” (animație, 2015) și ”Perfect sănătos” (ficțiune, 2017).

Anca Damian este cineast, operator de imagine, producător, scenarist și regizor, fiind cel mai bine cunoscută publicului larg ca autor al filmului ”Crulic – Drumul spre dincolo”,  film care narează poetic cinematografic cazul Crulic. De ce In Frame Anca Damian? Pentru că ea a refuzat de la început școlile, canoanele și grupurile de influență, preferând să-și asume, de la proiect la proiect, responsabilități, mize și riscuri suplimentare, lucrând pe mai multe planuri și punându-și puternic amprenta pe producțiile pe care le semnează.

Ultima zi, în regia lui Gabriel Achim, câștigător al premiului pentru Cel mai bun lungmetraj românesc la TIFF 2016 este o comedie neagră despre credință și neîncredere, fidelitate și infidelitate, iertare și pedeapsă, un film despre dileme. Primarul unui mic oraș, șeful poliției și președintele unei asociații creștine de tineret își însoțesc prietenul, pe inginerul introvert Adrian, pe drumul spre mănăstire. El a decis să fugă de trecutul lui, să devină călugăr astfel începând o nouă viață. Spre surpriza tuturor, întreaga poveste va avea o întorsătură dramatică și neașteptată. Filmul va fi prezentat în premieră la Sibiu, în prezența binecunoscutului actor, Doru Ana.

Prezentat în secțiunea Film Românesc, Procesul este un documentar realizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bârsan despre un fost ofiţer al armatei române condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. După un lung şir de încercări de a-şi demonstra nevinovăţia, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate lui Mihai Moldoveanu. Prezenți la proiecția de sâmbătă, 5 mai, vor fi Ileana Bârsan și Mihai Moldoveanu, gata să intre în dialog cu publicul prezent.

Soldații. Poveste din Ferentari în regia Ivanei Mladenovic, spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți și destul de repede, cei doi încep o relație. Prezent la proiecția din 3 mai a filmului va fi chiar Adrian Schiop, protagonist al fimului și autor al cărții ”Soldații”.

Fotbal Infinit, în regia lui Corneliu Porumboiu, selecționat în secțiunea Forum din cadrul Festivalului de Film de la Berlin 2018, pornește de la ideile unui funcționar local din Vaslui, Laurenţiu Ginghină, preocupat de aproape 30 de ani să revoluționeze regulile fotbalului. „În spatele poveștilor și întrebărilor lui Laurențiu mi-am dat seama că există un conflict între lege și libertate, o tematică ce m-a interesat întotdeauna”, mărturisește Corneliu Porumboiu, care apare el însuși în film.

Un pas în urma serafimilor, regia Daniel Sandu spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv; nu după multă vreme, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi-problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.

În cadrul Este Film Festival, proiecția de sâmbătă, 5 mai, va avea loc în prezența regizorului și a 3 actori din film: Ștefan Iancu, Ali Amir și Cristian Bota.

Scurtcircuit este filmul care va închide a treia ediție Este Film Festival. Inspirat de tragicul eveniment din august 2010, când mai mulţi nou-născuţi au murit în incendiul din salonul de terapie intensivă neonatologie al Maternităţii Giuleşti, filmul spune povestea de dragoste dintre doi adolescenţi, Melania şi Emi, prinşi în vâltoarea catastrofei. Prezenți la proiecție vor fi Catalin Saizescu, regizor, dar și actrițele Magda Catona și Georgiana Saizescu.

Banii obținuți din vânzarea biletelor de la proiecția filmului Scurtcircuit vor fi donați, în scopul dotării maternităților cu incubatoare pentru nascuții prematur.

Biletele se pot cumpăra de la Librăria Habitus (Piața Mică, nr.4), precum și înainte de proiecții, în limita locurilor disponibile. Prețul biletului este de 10 lei. Programul complet al festivalului este publicat pe site-ul festivalului http://estefilm.ro, pe pagina Facebook.com/EsteFilm, și este disponibil și în format fizic în cadrul Librăriei Habitus.