Cea de-a patra ediție a Festivalului de Arte Performative Timișoara este construită în jurul ideii de comunitate, explorează modele noi de creație și conviețuire și pune în discuție conexiunile dintre oameni atunci când ei petrec un anumit timp împreună.

După atelierele deschise publicului din luna iunie, FAPT își îndreaptă atenția spre grupurile vulnerabile și scoate în evidență dansul ca mijloc de comunicare și depășire a problemelor de zi cu zi. Astfel, în săptămâna 3-8 iulie 2023, la FITT (Fundația Județeană pentru Tineret Timișoara) are loc atelierul dedicat mamelor și copiilor din Ucraina – My Body, My Power.

Artistele și coregrafele Anabella Costache (RO), Bea Carolina Remark (GER) și Diana Schöne (alias Ruby) (GER) se ocupă de identitatea și punctele de răsturnare în jurul demnității, rușinii și eșecului femeilor și copiilor în timpul actual. Ele invită mame refugiate din Ucraina și copiii lor să abordeze propriile experiențe și emoții prin dans și, în cele din urmă, să și le prezinte reciproc. Întâlnirile zilnice sunt despre dans ca mijloc de exprimare, vizibilitate și poziție politică. Rezultatele workshopului vor fi prezentate public în luna septembrie sub forma unui video.

Anabella Costache este manager cultural și educator nonformal și informal, creatoare de spații și contexte în care oamenii se conectează la ei înșiși și între ei prin arte. De-a lungul timpului a lucrat cu tineri și copii, grupuri vulnerabile și comunități diverse, atât în România, cât și în Spania și Franța.

Bea Carolina Remark a colaborat de-a lungul timpului cu coregrafi, dansatori, profesioniști din lumea teatrului sau din mediul universitar atât din Germania, cât și din alte țări. Diversitatea în mediul cultural, educația formală sau nonformală, egalitatea și pacea în lume constituie preocupări constante ale ei.

Artista de origine ucraineană, Diana Schöne (alias Ruby), este dansatoare independentă, coregrafă și facilitatoare de dans. Din 2020 este și cofondatoare a colectivului de dans Hood of Sisters. În calitate de tânără artistă, interesul ei este de a face culturile de dans urban mai vizibile pe diverse scene.

My Body, My Power este primul atelier pe care FAPT îl dedică persoanelor vulnerabile. Cel de-al doilea – My Body. My Friend -, susținut de artistele Lavinia Ioana Urcan si Maria Beatrice Tudor va avea loc în lunile august-septembrie și se va adresa adolescenților din Centrul de Zi al Direcției de Asistență Socială Timișoara. Cu ajutorul dansului contemporan, tinerii vor fi încurajați să-și exploreze propriile emoții și senzații printr-un limbaj nou de exprimare facilitat de corp.

Festivalul de Arte Performative Timișoara este organizat de Centrul Cultural German Timișoara, face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parteneri: FITT, Direcția de Asistență Socială Timișoara

Parteneri media: RFI, Zile și Nopți, Cărturești, Iqads, Capital Cultural, Munteanu Recomandă, Radio România Cultural, Spot Media, 4 arte, Dumbrăvița TV, West City Radio.

Imagine reprezentativă: FAPT, afiș general