Comunicat de presă

Pe 23 ianuarie, expoziția itinerantă „Pagini ilustrate din povestea de 100 de ani a Institutului Francez din România” va ajunge la Sibiu, unde va fi găzduită de Asociația de prietenie Ille-et-Vilaine Sibiu. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 18:30, la Casa Ille-et-Vilaine, strada Konrad Haas, nr.14 și va putea fi vizitată până la data de 7 februarie.

Aceasta expoziție centenară aduce în atenția noilor generații momente istorice și detalii mai puțin cunoscute din viața Institutului Francez din România, de la înființarea sa în 1924 până în prezent. Însoțită de o broșură ilustrată, expoziția oferă o călătorie vizuală și narativă printr-un secol de istorie culturală.

Ilustrațiile artistelelor Anna Benczédi și Maria Surducan evocă istorii și amintiri prin imagini fluide, într-un dialog unic cu explorarea curatorială a proiectului.

Design broșură: Paula Rusu

Concept curatorial și text: Cristina Stoenescu

Consiliere științifică: prof. univ. dr. Florin Țurcanu, lect. univ. Dragoș Jipa

Coordonare de proiect: loana Alexandru, susținută de Loïc Meuley, Timothée Pommeruel- Petinarakis.

Detaliile sunt disponibile în FB event: https://shorturl.at/c5K4N

Evenimentul este inclus în seria de evenimente organizate în cadrul săptămânii franco-germane, pentru a celebra 62 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée.

***

În perioada mai 2024 și mai 2025 Institutului Francez din România sărbătorește centenarul. Fondat la București în 29 mai 1924, Institutul Francez este prezent în toată țara prin alte trei filiale la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Aniversarea este un prilej de a celebra o sută de ani de cooperare culturală, artistică, academică, educațională și științifică, și, în același timp, de a spune povestea unei instituții cu un trecut fascinant.  În legătură strânsă cu epocile pe care le-a traversat, istoria Institutului relevă perspective diferite ale dinamicii franco-române în continuă evoluție. Fenomene istorice, decizii politice, schimbări de direcție, povești personale – toate au contribuit la ceea ce este astăzi Institutul Francez din România.

Pentru a surprinde cât mai fidel toate aceste dimensiuni, o echipă de artiste, cercetători și cercetătoare au studiat arhivele, au căutat, au descoperit, au întrebat și au analizat trecutul din unghiuri diferite. Au rezultat astfel un proiect vizual și o serie de articole care dezvoltă cele mai importante momente dintr-un secol de istorie a Institutului Francez din România.

Artistele Anna Benczédi și Maria Surducan realizează ilustrații ce invocă istorii și amintiri prin imagini fluide, în dialog cu explorarea curatorială a proiectului de centenar. Din jurnalele vremurilor, arhive, studii istorice și interviuri recente, fiecare pagină este atent construită ca un spațiu al memoriei. Imaginile oferă un loc de reflecție asupra unor contexte politice și diplomatice, nelipsite însă de prietenii sincere și pasiuni culturale comune.

Paginile ilustrate pornesc de la câteva repere temporale principale: inaugurarea oficială a Institutului Francez de Înalte Studii în România în 1924, amploarea evenimentelor dedicate cărții franceze și seratele muzicale din perioada interbelică, perseverența Institutului în anii tulburi ai războiului urmați de instaurarea regimului comunist și deschiderea unor noi orizonturi în rețeaua francofonă europeană de după 1989. În jurul acestora, sunt conturate detalii esențiale care țin de inițiative personale, ca eforturile profesorilor români și francezi de a îngriji colecții de cărți în timpul cenzurii comuniste, sau expoziția retrospectivă de artă românească la Jeu de Paume din 1925.

Dincolo de text, linia ilustrației permite o trecere într-un repertoriu imaginativ, între certitudine istorică și curiozitate pentru perspective noi, între date de arhivă și interpretarea acestora în contexte contemporane.

Expoziția și broșura ilustrată sunt dedicate celor care au făcut posibilă sărbătorirea unui secol de la înființarea uneia dintre cele mai cunoscute instituții culturale din țară, o comunitate devotată de cititori și cinefili, martorii unor istorii și amintiri diverse.

Expoziția „PAGINI ILUSTRATE din povestea de 100 de ani a Institutului Francez din România 1924 – 2024” va fi găzduită în Sibiu, la Maison Ille et Vilaine Sibiu până la data de 7 februarie 2025.

***

Institutul Francez din România

Fondat pe 29 mai 1924 la București și extins ulterior la Cluj, Iași și Timișoara, Institutul Francez din România își desfășoară activitatea sub tutela Ministerului Europei și Afacerilor Externe. Instituția sărbătorește anul acesta Centenarul, un prilej de a celebra o sută de ani de cooperare culturală, artistică, academică, lingvistică, educațională și științifică, și de a marca o prietenie cu rădăcini adânci, susținută activ de puterea comunității francofone din România.

Anul festiv devine un cadru motivant pentru a contura viitorul, cu baze solid ancorate într-un ecosistem foarte bogat și dinamic, în care se acordă o atenție deosebită tinerilor, creației noi, cercetării, schimburilor și angajamentelor societății civile.

Facebook I Instagram I LinkedIn I Site oficial