Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu propune vizitatorilor în această perioadă o expoziție inedită. Este vorba despre preparate cu inimi disecate, provenind de la animale. Expoziția a fost intitulată „Disecția iubirii” și va fi deschisă mâine, 17 februarie. 

„Încercăm o paralelă între relaţii de reproducere dintre animale şi iubirea dintre oameni prin evidenţierea substratului biologic al acesteia din urmă, cu această expoziție. Propunem delimitarea aspectului animalic, sexual al iubirii de cel ideal, spiritual prin demascarea ambiguităţii dintre cele două. Pe de o parte, sunt prezentați hormonii implicați în procesele fiziologice asociate cu sentimentul de iubire, iar pe de altă parte,  s-au trasat câteva particularități din biologia unor specii de animale care dau o nouă perspectivă asupra monogamiei, fidelității sau altor aspecte ce țin de pasiunea dintre oameni.

În vitrine sunt expuse 12 preparate cu inimi disecate, provenind de la vacă, porc și găină. Aceste preparate permit explorarea interiorului inimii fiind, un bun prilej de a contempla organul despre care se spune că ar fi sălașul iubirii. Un alt exponat impresionant este organul reproducător al masculului de balenă ce măsoară peste un metru lungime.

Ideea centrală a expoziției are în vedere confuzia între reacțiile fiziologice și iubirea spirituală. Dorim să scoatem în lumină procese biologice, pe care lumea le confundă în general cu iubirea. Carnea stă în antiteză cu ceea ce noi vrem să credem despre dragoste. S-a încercat delimitarea aspectului animalic, sexual al iubirii de cel ideal, spiritual prin demascarea ambiguităţii dintre cele două”, spune curatorul Liviu Pripon.

Expoziția este însoțită de un ambient deosebit, dat de reproducerea sonoră a bătăilor de inimă, iar lângă vitrine este amplasat un panou unde vizitatorii pot contribui cu păreri personale legate de acest subiect.

Expoziţia Disecţia iubirii poate fi vizitată începând cu data de 17.02.2016, la sediul Muzeului de Istorie Naturală, din Sibiu, str. Cetăţii nr. 1.