Între 13 și 15 iulie au loc la Muzeul Astra din Sibiu diferite activități precum sesiuni de gătit ale diferitelor comunități, specifice zonelor din care provin, proiecții de film, o expoziție de cahle transilvănene sau Satul din spatele frontului, o inițiativă parte a programului centenar, toate sub egida celei de-a 3-a ediții a festivalului ASTRA Multicultural. 

ASTRA Multicultural. Satul din spatele frontului

Eveninmentul ASTRA Multicultural, ediţia a III-a, se va desfășura în perioada 12-15 iulie 2018. Este vorba despre o inițiativă dezvoltată în cadrul proiectului Patrimoniu deschis care vine să aducă frumusețea valorilor multietnice în fața publicului vizitator prin animații culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și gastronomie.

Foto: Muzeul ASTRA

Sâmbătă și duminică, în paralel cu ASTRA Multicultural, va continua și proiectul Satul din spatele frontului, o inițiativă care va aduce în Muzeul în aer liber o serie de animații culturale menite să dezvăluie publicului vizitator aspectele complexe ale zonelor rurale din timpul Primului Războiului Mondial. Acest proiect face parte din oferta cultural-turistică pe care Muzeul ASTRA a pregătit-o pentru anul acesta, fiind desfășurat în cadrul Programului Centenar .

Calendar gastronomic Astra Multicultural 2018 

De vineri și până duminică vor găti persoane din diferite regiuni, de diferite etnii și naționalități de-a lungul întregii zile, feluri de mâncare tradiționale zonei din care provin.

Foto: Muzeul ASTRA

Calendarul gastronomic complet îl puteți găsi aici.

Teracota, mon Amour: Cahlele transilvănene de la Teracota Mediaş ajung la Muzeul ASTRA

Tot în acest sfârșit de săptămână Muzeul Astra găzduiește expoziția „Teracota, mon amour!” organizată de Cuimbold şi Teracota Mediaş. Vernisajul acesteia va avea loc duminică, 13 iulie, la Pavilionul din Jina din Muzeul în aer liber.

Expoziția cuprinde aproximativ 100 de cahle pictate, manufacturate în Mediaş la ultima fabrică de sobe cu cahle presate şi pictate manual din România. Expoziția „Teracota, mon amour!” are ca scop să atragă atenția asupra unor mșteșuguri și manufacturi pe cale de dispariție pentru a le ajuta să supraviețuiască și să se adapteze la secolul 21. Până acum, părți din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela.

Foto: Muzeul ASTRA

La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Naționale de Arte din București. Alături de piesele ceramice, în cadrul „Teracota, mon amour!” vor fi expuse mai multe sobe mobile cu cahle pictate, lipite cu pământ galben. În cadrul vernisajului, unul dintre meșterii presatori ai Teracota va susține un workshop de manufacturat cahle folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii.

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată ş̦i pictată manual. La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, pastrându-se vie tradiţia breslelor transilvănene de meşteşugari. Fabrica de teracotă din Mediaş̦ produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau dupa ardere cu glazuri termorezistente.

Foto: Muzeul ASTRA

Asociaţia Culturală Ciumbold este o organizatie non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative şi a patrimoniului material şi imaterial din România. Imbold este totodată un generator de artă şi proiecte culturale care îşi propune ca, prin evenimente cu vizibilitate ridicată, să aducă în lumină artiştii români contemporani, meşteri uitaţi şi manufacturi cu importanţă pentru patrimoniul cultural naţional.

Săptămâna Filmului European

Începând de vineri va avea loc în cadrul ASTRA Multicultural, evenimentul Festivalul Filmului European. Vizitatorii vor avea ocazia să vizioneze 5 filme puse la dispoziţie în colaborare cu ambasada Austriei, Germaniei, Italiei şi a Centrului Cultural German din Sibiu.

Foto: Muzeul ASTRA

În deschiderea festivalului va avea loc premierea filmului documentar Scară în groapă cu lei /Leiter in der Löwengrube în regia lui Bernhard Rammersdorfer  şi a lui Ferenc Gutai. Filmul prezintă povestea lui Leopold Engleiter, supravieţuitor al lagărelor de concentrare naziste, un martor ocular, ajuns la vârsta de 107 ani. Acest film va fi proiectat pentru prima oară în România. Proiecţia va avea loc vineri 13 iulie 2018, în sala Târg la ora 16.00 în Pavilionul Muzeal Multicultural, la intrarea principală din Muzeul în aer liber.

Pe 14 – 15 iulie 2018, sâmbata si duminică,  între orele 10 – 18 va avea loc proiecția filmelor Good bye Lenin și Almanya / Bine ați venit in Germania/Willkomen in Deutschland  puse la dispoziție de Centrul Cultural din Sibiu cu sprijinul Goethe-Institut din Atena., urmate de filmele Italo si Scussate se Esisto puse la dispozitie de către Institutul de Cultură Italian.

Filmele au subitrare în limba engleza. Intrarea va fi liberă.