Muzica sa a răsunat în sălile de bal ale împăratului Ferdinand I al Austriei sau ale tinerei regine Victoria. Talentul său a impresionat nume consacrate ale muzicii, precum Chopin și Liszt. S-a născut la Sebeș, pe 28 mai 1830, iar de la vârsta de 3 ani a început să studieze muzica, sub îndrumarea tatălui său care era preotul evanghelic al bisericii din Sebeș. Vorbim de copilul Carl Filtsch, ce avea să devină o personalitate notabilă a muzicii veacului al XIX-lea.

La vârsta de 7 ani a fost prezentat la Viena, în fața Curții Imperiale. A avut un debut impresionant în 1841, iar, un an mai târziu, era deja elevul preferat al lui Frédéric Chopin care a spus că nimeni nu l-a înțeles așa de bine ca acest băiețel. O scurtă perioadă i-a fost profesor și Franz Liszt care se minuna de genialitatea copilului din Transilvania. Din păcate, în scurt timp a fost obligat să anuleze turneele planificate în toată Europa, din cauza unei boli incurabile, care până la urmă l-a răpus la vârsta de 15 ani.

În memoria lui Carl Filtsch, la Sibiu, în 1995, s-a organizat prima ediție a Concursului-Festival Internațional de Interpretare pianistică și compoziție. „Când am inițiat acest concurs, nici nu am visat la un asemenea succes internațional, succes pe care vom încerca să îl obținem și în viitor. Din fericire și spre marea noastră mulțumire, acestă ediție jubiliară se bucură de un nivel mult mai ridicat, ceea ce e excepțional. Încă de la începutul concursului am constatat un trend ascendent al prestațiilor cu fiecare categorie. Faptul că am înscris concursul în catalogul tuturor competițiilor de pian din lume, ne-a adus  la startul acestei ediții cu participanți din țări care nu știau până acum de acest concurs-festival, mă refer la China, Canda, Coreea de Sud sau Taiwan.  În ceea ce privește jurizarea, având în vedere nivelul atât de echilibrat, sarcina a fost cu atât mai grea, întrucât fiecare concurent are personalitatea sa, are un stil propriu, iar fiecare jurat are propriile criterii și așteptări. E foarte greu să fii obiectiv, dar noi căutăm să-i alegem pe cei mai buni, chiar dacă diferențele vor fi foarte mici, de ordinul unui punct sau al unei jumătăți de punct, însă acestea vor exista, pentru că avem trei premii la care se adaugă premiul de compoziție și premiul Filtsch”, mi-a spus Peter Zaunig, unul dintre inițiatorii acestui concurs și președinte al juriului.

carl_fitsch_competitie

Cu ocazia celei de-a 20-a ediții, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin a mărturisit că punctul important al acestui concurs este constanța. „Suntem deosebit de bucuroși că am putut păstra acest ritm, să organizăm concursul în fiecare an. Se întâmplă destul de des ca astfel de proiecte să își piardă finanțarea și să dispară. Iată, concursul Carl Filtsch a rezistat și sperăm să mai reziste încă 20 de ani de acum încolo. Noi nu-l putem trata ca pe toate evenimentele noastre din stagiunea Filarmonicii, este un proiect independent pe care ni l-am asumat și îl tratăm ca pe un concurs, nu ca pe un concert. Sibienii nu au de multe ori ocazia să particie la un concurs de pian, să vină gratuit la audiții, să asculte pianul timp de o săptămână de zile. E un eveniment muzical extrem de important și trebuie să conștientizăm acest lucru.”

Maria Orth este profesoară de pian în Sibiu și mi-a spus că anul acesta a urmărit toți concureții. Spune că a identificat deja, viitori  pianiști formidabili: „Nivelul este unul foarte ridicat, ceea ce e extraordinar, mai ales în ceea ce privește a treia categorie de vârstă, categoria C, unde am identificat deja niște pianiști formidabili. Acest concurs reprezintă o rampă de lansare, în special pentru cei mari, iar pentru cei mici posibilitatea de a câștiga un premiu ca un rezultat al muncii lor. Am avut o singură elevă, care a fost și singura reprezentantă a Sibiului în competiție și mă bucur că s-a descurcat foarte bine.”

 „O competiție frumoasă, cu o atmosferă degajată”

 Anul acesta, s-au înscris în concurs 61 de participanți, iar surpriza a fost la categoria C, unde numărul participanților a fost dublu față de anul trecut. Alexander Vaser are 22 de ani și a venit din Bulgaria să participe la concurs. Spune că s-a născut cu pianul în casă, iar alegerea acestui instrument a fost una naturală. Cu timpul, pasiunea s-a accentuat. „Anul acesta am aflat de concurs, am auzit de Sibiu că e un oraș frumos și m-am decis să particip. Am trecut în a doua etapă, tocmai mi-am încheiat programul. Am ales să cânt de această dată Beethoven, Balakirev și Stravisnsky. În prima rundă a competiției m-am simțit în largul meu, dar în a doua parte am resimțit oboseala. Întotdeauna e loc de mai bine, însă, per ansamblu, a fost o prestație bună. Este o competiție frumoasă, cu un nivel ridicat și o atmosferă degajată. Am întâlnit oameni extraordinari, așa că pot spune că a fost o experiență plăcută.”

Voință, răbdare și mult studiu

Tot în timpul concursului, am întâlnit-o pe Marina, în holul sălii Thalia. Are 17 ani și vine din județul Dâmbovița. A venit la Sibiu, datorită profesoarei sale care a îndrumat-o către concurs. „Este o competiție foarte strânsă, cu foarte mulți participanți buni, spectaculoși, care și-au demonstrat simțul artistic la pian. Singurul lucru pe care mi-l doresc este să acumulez experiență, să mă familiarizez și cu un nivel diferit față de competițiile în care concurenții au vârste apropiate. Aici, am concurat chiar și cu cei de 30 de ani.”

Câștigătorii concursului

Tcymbalistenko Andrei-câștigătorul categoriei C

Tcymbalistenko Andrei-câștigătorul categoriei C

Anul acesta, Concursul-Festival Internațional de Interpretare pianistică și compoziție „Carl Fitsch” s-a desfășurat în perioada 6-12 iulie. Duminică seară, în prezența oficialităților locale, a avut loc gala laureațior și decernarea premiilor. Iată câștigătorii premiului I, la fiecare categorie:

Categoria A

Interpretare:

Premiul I – Nagy Elisabeta, Romania, 10 ani

Premiul Carl Filtsch – Georgi Borislavov Chikolov, Bulgaria, 11 ani

Categoria B

Interpretare:

Premiul I – Draganescu Bogdan Marian,14 ani, Romania

Premiu Carl Filtsch – Pretuleac Stefan,13 ani ,Romania

Compozitie:

Premiul III -Solomon Sebastian,15 ani, Romania

Categoria C

Interpretare:

Premiul I – Tcymbalistenko Andrei, Rusia, 26 ani

Premiul „Carl Filtsch” – Jihye Sin, Coreea, 27 ani

Compoziţie:

Premiul II – Domonkos Jozsef Csabay, Ungaria, 25 ani

Lista cu toți câștigătorii concursului, a fost afișată pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro.