Complexul Național Muzeal Astra va găzdui două noi expoziții care prezintă aspecte  importante din cultura și civilizația chineză. Expoziţiile „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” şi „Beautiful China” sunt dedicate deschiderii noului an chinezesc – Anul Maimuţei de Foc. Ambele expoziţii vor fi deschise publicului până pe 8 mai 2016.  

Moneda ocupă rolul principal în „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani”. Istoricii o văd ca pe o oglindă a transformărilor de ordin politic, economic, social, cultural și artistic suferite de societatea chineză de-a lungul timpului. Au fost identificate trei mari etape în evoluţia monedelor chinezeşti, prezentate în ordine cronologică în cadrul expoziţiei: monede antice  de la apariţia acestora până în perioada dinastiei Qing, monede chinezeşti de la sfârșitul dinastiei Qing în Republica China până în timpurile moderne și monede chineze din perioada modernă.

Pe de altă parte, expoziţia ”Beautiful China” evidenţiază simbolurile binecunoscute ale Chinei: Marele Zid Chinezesc, Oraşul Interzis, Armata de teracotă, Ursul Panda, Ceaiul verde, Mătasea, Trenul de mare viteză etc. dar şi aspecte din viaţa cotidiană a chinezilor. Pe parcursul expoziţiei, muzeografii vor desfăşura şi un program de educaţie muzeală orientat către elevi, de unde nu vor lipsi atelierele interactive de decupaje de hârtie şi caligrafie chineză.

”Beautiful China” şi „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” sunt organizate de Muzeul ASTRA în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi cu sprijinul Institutului Confucius Sibiu.

Colaborarea dintre Institutul Confucius şi Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”(unitate a C.N.M. ASTRA) s-a concretizat de-a lungul timpului în organizarea mai multor expoziţii dintre care amintim: „Artă şi măiestrie în China. Evantaie, umbrele şi broderii”- 2012, „China. Impresii de călătorie”- 2013, „Oameni şi locuri. Fotografii din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” – 2014.