23 aprile este Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor și Ziua Bibliotecarului. Reprezentanții Bibliotecii Județene Astra Sibiu au transmis un mesaj către toți iubitorii cărților, fie ei cititori, bibliotecari sau scriitori.

„De-a lungul timpului, cartea a dobândit un caracter central în societatea modernă. Cartea se află la baza edificiului cunoașterii umane, fie că este imprimată sau în format digital. Nimic fără cărți! Universul ar fi gol fără ele, toate reperele vieții cotidiene și spirituale ar dispărea. Citim peste tot, acasă, în mijloacele de transport, pe tabletă, calculator sau telefon. Uneori nici nu ne dăm seama cât de mult citim. Cartea-obiect e adoptată și integrată în lumea virtuală, intră în sfera posibilului, se metamorfozează și rezistă uitării. E o formă de memorie care menține echilibrul universului uman, îl dezvăluie, îl reformulează, îl reconstruiește până la infinit, prin intermediul autorului și al cititorului. Triada autor-text-cititor e nedespărțită, nu poate fi ruptă de niciun conflict, de nicio criză.

O vom găsi mereu alături de bibliotecar, cel nedespărțit de ea, promotor al valorilor științei și culturii, moderând trecutul și viitorul, în spațiul uneori grandios, alteori modest al bibliotecii. Dacă n-ați mai fost de-o vreme la bibliotecă, vă invităm să mergeți. Pentru că aici pasiunea pentru carte se întâlnește cu pasiunea pentru nou. Nimic spectaculos, totul se face în liniște, tainic și discret, între tăcerea cărților și gesturile precise ale bibliotecarului, în folosul cunoașterii și al educației. Prin tot ceea ce fac, bibliotecarii celebrează în fiecare zi neprețuita carte. Să fim astăzi alături de ei! La mulți ani tuturor bibliotecarilor, creatorilor și iubitorilor de carte.”

desen: Dan Perjovschi