Poveștile, amintirile, imaginile și datele exacte despre istoria orașului se întrepătrund și conturează tot mai viu imaginea Sibiului de altădată prin prisma documentelor de arhivă, a fotografiilor din colecții personale și instituționale.
Vorbim de un proiect al Bibliotecii Universității “ Lucian Blaga” din Sibiu care urmărește punerea în evidență a istoriei mijoacelor de transport din oraș: „Mijloace tradiţionale de comunicaţie şi transport – de la prezervarea patrimoniului la promovarea acestuia: digitizarea între necesitate şi provocare”, ce se va desfășura până la în luna noiembrie 2016.
Luând la pas drumurile Sibiului, fie că ești localnic, trecător sau călător pe străzile urbei, poate te-ai întrebat cum arătau în urmă cu zece, cincizeci sau o sută de ani, cum puteai să ajungi dintr-un loc în altul, cu automobilul de epocă, mijloacele de transport în comun sau de agrement din oraș, ce obiecte zburătoare brăzdau cerul orașului.
Frumusețea și poveștile ascunse în fiecare colț de stradă așteaptă să fie revelate de documente sau istorii adăugate de fiecare generație în parte. Pe unde trecea traseul tramvaiului sau care erau tarifele serviciului de diligență, care erau locurile de promenadă sau unde veneau țăranii cu desagi, corfe, căruțe încărcate cu marfă la târgurile din urbe, sunt detalii care adaugă mai mult farmec orașului în care locuiești.
Proiectul “Mijloace tradiţionale de comunicaţie şi transport – de la prezervarea patrimoniului la promovarea acestuia: digitizarea între necesitate şi provocare”, urmărește să dezvolte o platformă digitală dedicată istoriei mijloacelor de transport din orașul Sibiu.
Până în prezent, echipa proiectului a realizat etapa de documentare și a colectat date referitoare la Preistoria rachetei moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569), Sibiul de altădată în colecția Emil Fischer, Hermann Oberth. Titanul navigației spațiale, Patrimoniu preindustrial și industrial în România, Linia de tramvai de la Sibiu, Zborul lui Aurel Vlaicu.
De asemenea, s-a creat o colecție de imagini (fotografii, cărți poștale), furnizate de colecționari particulari sau instituții partenere, cu reprezentări de care, căruțe, automobile, gări, peroane, poduri, tramvaie, bărci, biciclete, calești, parade călăreți, sănii. După evaluarea autenticității surselor și a documentelor, s-a intrat în etapa de prelucrare a metadatelor și de încărcare a lor, în colecții distincte, în biblioteca digitală, accesibilă la adresa digital-library.ulbsibiu.ro.
Pe acest site, utilizatorii au la dispoziție și alte colecții, care reprezintă proiecte finalizate sau încă în desfășurare: Sibiu Smart 2013, Europeana Libraries 2011-2012, Europeana Cloud 2013-2016, Telegraful Român, Teze de doctorat în rezumat. Prin participarea la proiectul Europeana, Biblioteca Universității “Lucian Blaga” a făcut accesibilă istoria recentă a Sibiului prin colecțiile încărcate, ca agregator de informație, într-o bază de date importantă, care cuprinde peste 53 de milioane lucrări de artă, artefacte, cărți, înregistrări video și audio din întreaga Europă.
Pornind de la ideea că biblioteca poate reprezenta o intersecție culturală, un punct de întâlnire și de pornire în călătorii reale sau imaginare, realizarea unei baze de date care să cuprindă rutele de transport din orașul Sibiu, literatura de specialitate din domeniu, dar și impresii de călătorie ale celor care au luat la pas străzile urbei, reprezintă o resursă care poate fi valorificată de cercetători, de locuitori, dar și de turiștii care aleg ca destinație Sibiul.
Proiectul “Mijloace tradiţionale de comunicaţie şi transport – de la prezervarea patrimoniului la promovarea acestuia: digitizarea între necesitate şi provocare” se va desfășura până la în luna noiembrie 2016. Este inclus pe Agenda culturală Sibiu 2016, fiind cofinanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu.
foto: colecția Sorin Dan Volosciuc
de Cristina Pârvu