Educația și cultura crează punți între oameni, între țări și între lumi diferite. Fiecare țară lucrează continuu la propriul sistem de educație, însă în același timp, e interesată și de ce se întâmplă în jur. În aceste zile, Sibiul pune accent pe educația prin cultură și a invitat la dialog ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor în România a nouă țări: Belarus, Japonia, Danemarca, Pakistan, Gambia, Cehia, Iordania, Iran, Siria. Lor li s-au alăturat și alți invitați din Europa, America, Africa și Asia și studenți interesați de explorarea domeniului cultural-educațional.

 Rolul diplomației academice și culturale, schimbările majore în educației și cât de importantă este inovația ci creativitatea, sunt cateva dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului „International week”, care a deschi s cea de-a treia ediție a proiectului „Sibiu Capitală Culturală Universitară-10 ani de educație prin cultură”. În acest context, am reușit să aflăm mai multe despre diplomație,  despre educație, tânăra generație sau cultură, de la ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei Grinkevich:

Cât de importantă este diplomația culturală?

Andrei Grinkevich: Acest eveniment este un foarte bun exemplu de diplomație culturală. Aduce în același loc oameni din mai multe țări, oameni cu diferite ocupații, de la diplomați, la oameni de știință, lideri, studenți, profesori, activiști culturali. Un astfel de eveniment poate face mult mai multe decât pot face diplomații.

Cât de importante sunt aceste întâlniri pentru dumneavoastră?

Andrei Grinkevich: Am venit pentru prima dată în România în urmă cu cinci luni și acum două luni am vizitat Sibiul. Printre multe alte întâlniri pe care le-am avut, l-am cunoscut și pe rectorul Universității „Lucian Blaga”, Ioan Bondrea. Am discutat pe diferite teme și am ajuns, împreună, la concluzia că există un potențial uriaș pentru întărirea relațiilor științifice, educaționale, între această universitate și alte universități de la mine din țară. Și de atunci, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a stabilit deja relații de colaborare cu două universități din Belarus. Așadar, asta înseamnă diplomație culturală. La aceste aspecte  mă refer când vorbesc despre diplomație culturală.

Care este părerea dumneavoastră despre educația universitară din Europa?

Andrei Grinkevich: Țările europene au un sistem excelent de educație. Poate să difere de la țară la țară. Nu pot spune care sistem este cel mai bun și care nu. În această perioadă, avem înțelegeri semnate între universitățile de la noi din țară și universitățile europene. Încercăm să învățăm cât mai mult din aceste experiențe și, în același timp, suntem gata să oferim din experiența noastră. Așa cum am menționat, designerii noștri de software au dezvoltat aplicații folosite la nivel internațional. Toate au fost create de foști studenți de la universitățile din Belarus. Știu că universitățile din România pregătesc studenți foarte buni. De aceea, știm că studenții noștri și profesorii și studenții români vor vorbi aceeași limbă, se vor afla la același nivel, nu vor avea dificultăți de comunicare sau de înțelegere a anumitor subiecte. Prin urmare, ideea mea este de a apropia cât mai mult universitățile din Belarus și cele din Sibiu, din România.

Cum vedeți tânăra generație de studenți?

Andrei Grinkevich: Sunt mult mai inteligenți, mai deștepți, știu mai multe, pot studia mai repede. Viitorul le aparține, totul va fi în mâinile lor. Putem să împărtășim cu ei din cunoștințele noastre, ne face plăcere. Sunt absolut sigur că vor reuși să contribuie la o dezvoltare mai sigură, mai prosperă.

grinkevichCare este rolul new media în educație?

Andrei Grinkevich: Este uriaș, mai ales din punctul de vedere al comunicării wireless. Tânăra generație poate afla orice din spațiul propriei camere sau de pe stradă și acesta este un avantaj enorm. Există, însă, și riscuri. Spre exemplu, mass media, în unele cazuri, nu reflectă o situație așa cum este ea, de fapt. Pentru tânăra generație, pentru copii, acest lucru poate fi periculos. Ar trebui să fim precauți, să nu creăm ostilități, rivalități.

Ce ne puteți spune despre sistemul educațional din Belarus?

Andrei Grinkevich: Avem unul dintre cel mai mare procent de studenți, per capita, din lume. Pregătim specialiști foarte buni în domeniul IT, medicină. Apropo, în urmă cu câteva luni, chirurgii din Belarus au realizat, pentru prima dată, o operație de transplant simultan de plămâni și inimă. Suntem foarte buni la chimie, inginerie, științe tehnice, șțiințe naturale. Știu că și România este puternică în toate aceste domenii, de aceea sunt foarte sigur că există un foarte mare potențial de colaborare.

autor: Oana Ciucă Lázár, editor: Adela Cândea