Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului-Concurs de Interpertare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch” debutează în această seară la Sala Thalia din Sibiu. Ceremonia de deschidere va fi urmată de un recital de pian al Adelei Liculescu, multiplă laureată a acestei competiții.

28 de concurenţi din 12 ţări de pe întreg mapamondul s-au înscris la ediţia cu numărul 22 a Concursului de Interpertare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”. „Nu este un concurs ușor. Lucrările impuse, repertoriul care se cere la acest concurs face ca această competiție să fie greu accesibilă pentru tinerii pianiști. Valoarea însumată a premiilor este de 10.000 euro”, a precizat managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin.

Pentru al doilea an consecutiv, pianistul Dan Grigore va face parte din juriul concursului: „Aici nu e vorba de un concurs cu diplome care se pun în cui și se admiră în casă sau la cv. E vorba de un concurs pentru profesioniști care au o traiectorie pe care și-o planifică cumva, ceea ce înseamnă o muncă foarte serioasă și cu câștiguri profesionale și artistice notabile. De altfel, cel mai bun exemplu este domnișoara (n.r Adela Liculescu) va susține recitalulul din această seară care a câștigat pe rând, premiul concursului la fiecare  categorie, ceea ce nu e puțin lucru. Pentru mine concursurile depind foarte mult de calitatea celor premiați. Viitorul concursurilor depinde nu numai de mediatizare ci și de ceea ce circulă în mediul profesionsit despre nivelul concursului. ”

Recital, Adela Liculescu

După ceremonia de deschidere de la ora 19.00, va avea loc  recitalul de pian al Adelei Liculescu. Născută în anul 1993 la Craiova, Adela Liculescu a absolvit cu nota maximă Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din oraşul natal (unde a studiat pianul cu profesorii Mariana Ilie şi Mihai Ungureanu). Din anul 2012, este studentă a Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena la pian la clasa profesorului Martin Hughes. Din 2016, Adela studiază și compoziție muzicală la aceeași universitate. În noiembrie 2015, Adela a câştigat premiul întâi la Concursul Bösendorfer de la Viena. Printre premiile obţinute la alte concursuri se numără: premiul Yamaha Austria (2017), premiul II la concursul pentru concerte cu orchestră de la Cantù (Italia, 2015), premiul pentru cel mai bine clasat pianist român (semifinalistă) la Concursul George Enescu București (2014), Premiul V şi Premiul special „Molly Joó-Máthé“ la cea de-a XIV-a ediţie a „International Beethoven Piano Competition“ de la Viena (2013), Premiul I la „Elena Rombro-Stepanow Klavierwettbewerb“ de la Viena (2012), Premiul I la Concursul „Carl Filtsch“ de la Sibiu (2009, 2006, 2002), Premiul I la Concursul „Premiile Orange pentru tineri muzicieni“ (Bucureşti 2008). În toţi anii de liceu, Adela a obţinut premiul întâi la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală.

Evenimentul continuă cu audițiile concurenților la Sala Thalia, în perioada 4-7 iulie, urmând ca, duminică 9 iulie să se desfășoare ”Festivitatea de decernare a premiilor și concertul de gală al laureaților”.

Toate probele de concurs pot fi urmărite live pe pagina www.filarmonicasibiu.ro, fiind acordat – pe baza vizualizărilor – și un premiu special al publicului.

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu. Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

foto: Răzvan Negru