În fiecare 15 noiembrie, PEN International, organizația internațională a scriitorilor, marchează „Ziua scriitorilor în închisori” – o manifestare  gândită să atragă atenţia şi să susţină scriitorii, jurnaliştii și artiștii care se opun represiunii dreptului capital la liberă exprimare al oamenilor şi care se revoltă împotriva atacurilor asupra dreptului lor de a difuza informaţii.

Mai mulți scriitori din întreaga lume s-au alăturat acestei campanii și solidarizează cu scriitorii din spatele gratiilor. Campania din acesta an s-a focusat pe cinci cazuri: Cesario Alejandro Félix Padilla Figueroa- activist din Honduras, Nguyen Ngoc Nhu Quynh- blogger din Vietnam, Ramón Esono Ebalé- ilustrator din Guineea Ecuatorială, Razan Zaitouneh- apărător al drepturilor omului și activist din Siria și Zehra Doğan- artist și poet din Turcia.

„Ziua scriitorilor în închisori” este o șansă pentru centrele PEN și membrii săi din întreaga lume să atragă atenția guvernelor, dar și să se solidarizeze cu acei scriitori care sunt în spatele gratiilor, dispăruți sau se confruntă cu o soartă nesigură. În total sunt peste 150 de cluburi în toată lumea, cărora li se alătură scriitori independenți care  organizează conferințe, dezbateri și alte evenimente culturale ce tratează subiecte precum: libertatea de expresie, promovarea democrației sau lupta împotriva violenței.

Președinta Pen Club România, Magda Cârneci spune că situația se înrăutățește de la an la an: „Noi tot sperăm ca numărul scriitorilor aflați în situații de risc să se diminueze, dar nu este așa. Anul acesta au fost înregistrate 800 de cazuri cu probleme, de la unele mai ușoare, de pildă, hărțuire sau amenințare, până la altele grave cum ar fi închisoarea sau și mai grave condamnări la diverse pedepse din ce în ce mai mari. În ultima perioadă, cele mai multe cazuri sunt întâlnite în China, într-o anumiăa măsură în Rusia și chiar Ucraina din cauza conflictului lor de acolo, Iran, Mexic, unde sunt ucisi în fiecare an jurnaliști, Venezuela și mai sunt și altele.”

Pentru a se alătura campaniei, PEN România va organiza o dezbatere despre sensurile acestei zile, cu exemple concrete și lecturi din opera scriitorilor întemnițați, puși în lumină anul acesta de PEN International. Evenimentul se va desfășura la British Council București, în 11 decembrie.