Capital Cultural-ediția de primăvară e o provocare, în fiecare an, pentru noi. E numărul pe care îl tipărim  fără cofinanțări și ne mobilizăm să aducem cât mai mulți parteneri lângă noi.

E perioada din an în care trasăm profilul celor cinci numere pe care le vom tipări de-a lungul anului și căutăm linii de finanțare care să ne asigure plata tiparului. Ne uităm în jur și chestionăm ce este relevant să scriem și ce nu. 

Îmi aduc aminte că acum  trei ani, cînd pregăteam Capital Cultural nr. 6, eram într-o mare incertitudine. În România se desfășurau proteste masive împotriva corupției. Seara mergeam la proteste, iar ziua făceam corectură la revistă și ne întrebam ce rost mai are ce facem noi, dacă nu vom mai avea libertate. Am reușit să trecem cu toții peste acel moment important.

Astăzi,  când trimitem la  tipar, lumea e zguduită de coronavirus și corupție. Orașe întregi sunt în carantină, crește numărul morților, iar panica ia amploare. La noi în țară, după mai mult de 10 cazuri confirmate,  mulți oamenii încep să înțeleagă că e vorba de ceva serios, nu mai merge cu amuzamentul și cu ironia.

Politic, suntem tot într-un gol.  Avem guvern provizoriu. Aceeași oameni politici se învârtesc în cerc și așteaptă să le vină rândul la telecomandă.  În altă parte a lumii, Marea micuță Greta Thunberg a transmis un mesaj video pentru români să iasă în stradă și să fie uniți împotriva tăierilor ilegale de copaci.

Pe plan cultural, din cauza răspândirii coronavirusului, se amînă spectacole, turnee, festivaluri.  Turismul este în cădere liberă.  Pe internet vezi imagini inedite din  mari orașe turistice, care sunt acum goale de mașini și oameni,  și poți admira în tihnă arhitectura  clădirilor.

Am ales tema provocări,  tocmai pentru că ne definește starea noastră și a celor  pe care i-am intervievat. Am scris despre patrimoniul cultural imobil și nevoia de implicare a voluntarilor în aceste proiecte,  am vorbit  cu patru balerini cubanezi care s-au mutat la Sibiu, avem un interviu cu o muziciană care care a lansat un album inspirat din poeziile scrise de copi care au murit in ghetoul de la Terezin, Cehia, dar veți regăsi și materiale despre poluare sau inițiative de reducere a plasticului.

Voi ce provocări aveți în 2020?

*material apărut în Capital Cultural nr. 21

ilustrație : Luș