Comunicat de presă

Se apropie sfârșitul lui septembrie, iar cel mai spectaculos eveniment autumnal dedicat științei este pe cale să își primească oaspeții. În 2023, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu marchează zece ani de la deschiderea primei ediții a Proiectului Noaptea Cercetătorilor. Ediția a zecea aduce cu sine experiența comunității de cercetare în spațiul academic și este o nouă invitație călduroasă pentru publicul sibian de toate vârstele, un public atât de dedicat evenimentului anual.

În 29 septembrie Sibiul se alătură din nou celor peste 340 de orașe europene care celebrează Știința cu toate interfețele sale. Este momentul în care, așa cum spuneam de obicei, laboratoarele și centrele de cercetare își deschid porțile pentru a-i primi într-un mediu prietenos și într-o manieră non-formală pe toți pasionații de știință.

Noaptea Cercetătorilor, cea mai mare manifestare de știință destinată publicului larg din România, este un exemplu de bune practici prin care evidențiem importanța angajamentului public și a educației științifice ca elemente vitale pentru a face știința mai atractivă și pentru ai motiva pe tineri să își dorească o carieră în cercetare.

Întreaga lume „academică s-a mobilizat pentru a demonstra importanța, frumusețea și laturile inedite ale activității de cercetare. Și la ediția din acest an prin eforturile reunite a peste 200 de cadre didactice și a unui număr impresionant de voluntari, vom organiza experimente, expoziţii, demonstraţii cu roboţi, workshop-uri, ateliere de creație, prezentări de oferte educaționale, concursuri și numeroase alte surprize tematice destinate vizitatorilor de toate vârstele.

Proiectul este înscris și finanțat în cadrul Programului – Agenda pentru cultură și dezvoltarea comunității a Consiliului Județean Sibiu și contribuie la creșterea implicării tinerilor în viața culturală a comunității și la promovarea imaginii Sibiului la nivel național și internațional.

De asemenea, activitățile sunt susținute și prin Proiectul: Centrul de orientare în cariera de cercetător – Regiunea Centru finananțat prin PNRR Componenta:C9 – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare Investiția 10 Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM.

Ediția 2023 este organizată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, Biblioteca Județeană ASTRA, Consiliul Județean Sibiu, Complexul Național Muzeal ASTRA, Ministerul Educației Naționale. De asemenea, ni s-au alăturat cu evenimente culturale care vor fi desfășurate în județ, Primăriile din Dumbrăveni, Păuca, și Săliște, Parohiile ortodoxe Hamba și Agnita II.

Experiența organizării evenimentului din anii trecuți demonstrează că Noaptea cercetătorilor este așteptată, publicul sibian fiind deja cucerit de toate acțiunile organizate într-o atmosferă neconvențională, cu momente de excepționale, inedite, pentru adulți, tineri și copii fascinați de lumina științei care prinde strălucire prin eforturile susținute ale echipelor de cercetare.

În spațiile ULBS, companii din mediul industrial vor veni cu standuri de prezentare a rezultatelor cercetării, iar din mediul preuniversitar vor fi găzduite proiecte derulate de liceele sibiene în colaborare cu institute de cercetare din spațiul european. Sibienii sunt așteptați de asemenea la Cercul Militar și la sediile partenerilor.

Sub motto-ul consacrat, ”Descoperă magia științei”, cercetătorii vor aduce din laboratoare experimente în care au investit sute de ore de trudă, le vor demonstra și își vor uimi auditoriul.

Anul acesta programul este deosebit de atractiv, personaje din basme, personaje istorice și evenimente spectacol vor da un suflu nou și își vor întâmpina admiratorii. Roboți în acțiune, mașini ale viitorului, imagini ale orașului viitorului, soluțiile pentru punerea în valoare a energiilor regenerabile vor deveni realitate. Avem bucuria de a-i iniția pe cei mari și pe cei mici în tainele atelierelor de pictură și muzică, ”lumea celor care nu cuvântă” cu misterele ei va fi explicată detaliat.

Nu vor lipsi din program conferințele pe teme culturale și științifice, atelierele de traduceri, spectacole de teatru. În fiecare spațiu pus la dispoziția publicului un domeniu științific își va dezvălui tainele, fie că este vorba despre lumea dreptului, a științelor economice, teologiei, artei culinare inovative sau a roboților industriali. Sunt programate expoziții de documente de patrimoniu, expoziții de carte, prezentări ale proiectelor derulate prin Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în calitate de partener sau în nume propriu.

Notați așadar în calendar. 29 septembrie 2023. Ziua în care Sibiul va trăi din nou emoția mijlocului de toamnă care aduce cu sine deschiderea anului academic, dar și speranța în viitor pentru liceenii aflați în pragul alegerii unei cariere în centrul universitar sibian.

Informații suplimentare:

Noaptea Cercetătorilor (ulbsibiu.ro)

Program – Noaptea Cercetătorilor (ulbsibiu.ro)

Facebook

Imaginea principală e oferită de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.