Comunicat de presă

Asociația Developing Art organizează, în parteneriat cu Casa Tranzit Cluj-Napoca, a doua rezidență artistică din cadrul proiectului All Sorts of Care, intitulată The numbness of your feet and the beauty of your hands – perspectives on age, body and dance, susținută de coregrafa Andreea Novac între 10 și 23 iunie, cu participarea medicului gerontolog Iulia Enache.

All Sorts of Care pornește de la cartea „The Care Manifesto: The Politics of Interdependence”, publicată de un colectiv de cercetători la editura canadiană Verso în anul 2020, lucrare care subliniază necesitatea unei revoluții în mentalitatea contemporană, evidențiind faptul că acțiunea de a îngriji trebuie să își revendice un loc central în gândirea noastră și a deciziilor pe care le luăm.

Astfel, echipa Developing Art construiește pe fundația stabilită deja de o serie de proiecte anterioare, focalizându-și activitatea la intersecția dintre discipline artistice și științifice, propunând pe parcursul acestui an trei rezidențe de cercetare artistică. Cercetarea se oprește asupra relațiilor dintre corp, mișcare și râs, asupra relațiilor dintre corp, identitate și natură, iar în rezidența artistică de la Cluj-Napoca, asupra legăturilor dintre corp, mișcare și vârstă.

Aici, coregrafa Andreea Novac va explora o serie de întrebări legate de percepții personale și constructe sociale/culturale despre corpurile care înaintează în vârstă: Cum resimțim vârsta psihic și corporal, cum o percepem și ne (auto) evaluăm performanțele, cum (mai) vorbim și cum (mai) dansăm, ce rămâne și ce se pierde.

Andreea Novac este artistă independentă, coregrafă şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” București (licență, master, doctorat). Spectacolele ei au fost prezentate în diferite contexte naționale și internaționale. Rezidența „The numbness of your feet and the beauty of your hands – perspectives on age, body and dance” marchează a treia etapă în cercetarea despre relația dintre corp, vârstă și mișcare pe care coregrafa a început-o anul trecut, cu rezidențe artistice la AADK – Portugalia și Areal – Spațiu pentru Cercetare Coregrafică, București.

Rezidența include un atelier de dans intitulat „What a body can do”, susținut de Andreea Novac la OM Centru Coregrafic, pe 15 iunie, între orele 12:00 – 15:00 – trei ore în care participanții vor fi ghidați în explorarea unor practici coregrafice și a unor principii de mișcare, experimentând situații și contexte care duc la îmbogățirea corporalități, sensibilității și creativității în mișcare. Rezidența va lua sfârșit cu o prezentare publică a rezultatelor cercetării, pe 23 iunie, ora 19:00, la Casa Tranzit.

All Sorts of Care a debutat în luna martie la Timișoara, cu o rezidență artistică propusă de Irina Marinescu, a cărei practică artistică se îmbină cu interesul pentru procesele terapeutice, explorând râsul și efectele sale, atât sub aspectul mișcărilor specifice, abordate din perspectiva dansului, cât și prin prisma psihologiei, ca un catalizator al stării de bine și al însănătoșirii, incluzând totodată și perspectiva socială, ca liant al comunităților și ca mecanism de interacțiune și de detensionare.

În luna iulie, proiectul va continua cu cercetarea site-specific a artistei Alina Ușurelu, în localitatea Socolari din județul Caraș-Severin. Fundamentată pe date științifice din botanică, permacultură și silvicultură, prin aportul Anastazijei Dimitrova (Macedonia de Nord, doctor în inginerie forestieră), explorarea pune sub semnul întrebării separarea dintre „om” și „natură”, integrând experiența subiectivă a unui performer al cărui mediu de experimentare creativă – corpul – este în mod incontestabil parte din natură.

Împletirea cunoașterii științifice cu cea artistică, bazată pe observație și subiectivitate, este un obiectiv fundamental al rezidențelor artistice din cadrul All Sorts of Care, iar echipa completă va deschide rezultatele procesului de cercetare către public într-un nou context, printr-un eveniment care va reuni cele trei direcții de explorare artistică și științifică în spațiul Galeriei Centrului De Resurse în Fotografie, la București, pe 14 septembrie.

Developing Art propune așadar o paradigmă nuanțată, în care granițele dintre performer, cercetător și public devin permeabile, deschizând poarta către surse de înțelegere și de inspirație mai variate și mai bine integrate.

Detalii despre proiectul All Sorts of Care se găsesc pe pagina de Facebook We are Developing Art.

All Sorts of Care este un proiect al Asociației Developing Art, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

Parteneri Instituționali: Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse în Fotografie,  Faber, Cronic Love Productions.

Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, The Institute, Bookhub, Capital Cultural, life.ro, Mindcraft Stories, Iscoada, Happ.ro, Spotmedia, Savantgarde.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.