„It’s a Wonderful Life”, filmul realizat de Frank Capra, a devenit reprezentativ pentru perioada sărbătorilor de iarnă, în America. Filmul este difuzat în fiecare an, în perioada dinaintea Crăciunului.

Pelicula spune povestea lui George Bailey, disperat și abătut, care trăiește în orășelul Bedford Falls și își dorește să cunoască lumea. În cele mai întunecate momente ale sale, George crede că tuturor le-ar fi mai bine fără el. Un înger pe nume Clarence îi arată, însă, lui George, ce urâtă ar fi lumea dacă el nu s-ar fi născut. Așa își dă seama personajul cât de important este el în viața prietenilor și a familiei lui. Noua perspectivă îi schimbă complet viața lui George, care se întoarce la familia lui mult mai fericit.

Scenă din filmul lui Frank Capra, „It’s a wonderful life”. Sursă: sfgate.com

Aceasta este ideea principală a filmului lui Capra, realizat în 1946. „It’s a Wonderful Life” va rula și în acest an pe NBC, pe 24 decembrie, potrivi townandcountrymag.com.

Deși este difuzat în special în perioada Crăciunului, filmul nu a fost realizat cu acest scop, spune Frank Capra.

„Este cel mai afurisit lucru pe care l-am văzut vreodată”, a spus Capra, potrivit site-ului mentalfloss.com. „Filmul are viață proprie, acum. Mă uit la el și nu pot să controlez nimic. Sunt asemenea unui părinte al cărui copil ajunge președinte. Sunt mândru…dar copilul e cel care a făcut toată munca. Nu m-am gândit la el ca o poveste de Crăciun. Pur și simplu mi-a plăcut ideea”, a încheiat Capra.

Deși nu acestea au fost intențiile, începuturile filmului au prevestit ce urma să fie. Potrivit aceleiași surse, Philip Van Doren Stern, cel care a scris povestea care stă la baza filmului „The Greatesc Gift”/„Cel mai mare cadou”, a încercat în mai multe rânduri să o vândă unui producător, dar nu a avut success. S-a hotărât, atunci, să o scrie pe felicitările de Crăciun pe care obișnuia să le ofere prietenilor și cunoștințelor. Povestea a devenit, astfel, o felicitare de Crăciun de 21 de pagini. David Hempstead, producător la RKO Pictures, a dat peste o astfel de felicitare și s-a hotărât să cumpere ideea pentru un film în schimbul sumei de 10.000 de dolari. Restul e istorie.

Scenă din filmul „It’s a wonderful life”, în regia lui F. Capra. Sursă: imdb.com

În ceea ce privește realizarea filmului, acesta a fost filmat în timpul unui val de căldură. Pentru asta, regizorul, inginer de profesie, a fost nevoit să „creeze” zăpada din film. Împreună cu Russell Shearman, responsabil de efectele speciale ale filmului, au pus la punct o modalitate nouă pentru a crea zăpada din studio. Au amestecat spumă de tipul celei din extinctoare, cu apă și zahăr. Totul, pentru o variantă mai puțin zgomotoasă decât cea folosită de obicei, fulgi de porumb vopsiți.

Filmul a fost lansat pe 20 decembrie 1946, are o durată de 130 de minute și rulează în limba engleză. Din distribuție fac parte, alături de alți actori ai vremii, James StewartDonna ReedLionel Barrymore. 

Filmul a câștigat în 1947 Globul de Aur la categoria „Cel mai bun regizor”. Potrivit IMDB, a fost, de asemenea, nominalizat la Oscar, în același an, pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor într-un rol principal”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun sunet” și „Cea mai bună editare”.