Trei studente ale Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu vor reprezenta România la Ecotrophelia 2015, care se vadesfășura în Italia, la Milano.
Echipa ”Alfa Flower”, formată din studentele Daniela Andrășescu, Gabriela Buricea și AndreeaCatrina, studente în anul IV la Controlul şi expertiza produselor alimentare, coordonate de către Șef Lucrări dr. ing univ. Olga Drăghici, a câștigat Premiul I la faza națională a concursului Ecotrophelia 2015. La finala desfășurată la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) Timișoara, studentele ULBS au prezentat un produs inedit, care a atras cele mai multe puncte din partea juriului, dintre toate cele 19 prezentate: brioșă cu carne de curcan si iepure, cu o combinaţie unică de ingrediente deosebite, însoțită de două sosuri, unul dulce sau unul picant. „Ceea ce a adus în plus acest produs față de celălalte din competiție este faptul că grăsimea animală a fos tînlocuită în totalitate cu uleiuri vegetale, bogate în omega, per total are un nivel scăzut de colesterol, nu are aditivi și reprezintă o masă completă. Acest produs se adresează în principal persoanelor active, cu un program încărcat, înlocuind cu succes masa de prânz, pachetul de la școală sau o gustare, dar și consumatorului de rând”, au explicat cele trei câștigătoare.
19 echipe participante
Criteriile principale de evaluare ale concursului au fost ca produsul inovator, să prezinte fezabilitate industrială, aspecte eco, credibilitate pe piață, caracteristici senzoriale și nutriționale. Deasemenea, un rol important a fost acela de a demonstra, cu ajutorul planurilor de marketing și de afaceri, că este un produs de succes ce poate deveni o afacere profitabilă. Îndeplinind toate aceste cerinţe, produsul a câştigat detaşat. La faza națională 2015 au participat 19 echipe, din diferite centre universitare, fiecare cu unprodus inovator. Concursul este organizat în țară, de către ASIAR (Asociația Specialiștilor de IndustrieAlimentară din România) și a fost jurizat de către persoane avizate cu experiență, din industria alimentară, reprezentanți ai diferitelor fabrici.
Interacțiune între comunitatea universitară, mediul de afaceri, industria alimentară și domeniul cercetării
Ecotrophelia este o competiție europeană organizată pentru studenți, masteranzi și doctoranzi în domeniul industriei alimentare, cu scopul de a dezvolta produse alimentare eco-inovative, cu potențial comercial. Rolul important pe care îl are acest concurs este de fapt interacțiunea pe care o realizează între comunitatea universitară, mediul de afaceri, industria alimentară și domeniul cercetării. Este desfășurată sub patronajul Platformei Tehnologice Europene ”Food for Life”, la faza internațională participând în fiecare an tot mai multe echipe din peste 18 țări, luând amploare evenimentul la nivel european. Este o competiție jurizată internațional de specialiști ce reprezintă adevarate branduri în industria alimentară. În perioada 2011-2013 prin intermediul acestei competițiiau fost lansate pe piață 35 de produse alimentare noi, realizate de studenți cu scopul de a răspunde nevoilor globale din ziua de azi de a folosi resurse ecologie, sustenabile și sigure pentru consumulpopulației.