Trei studente ale Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu vor reprezenta România la Ecotrophelia 2015, care se vadesfășura în Italia, la Milano.

Echipa ”Alfa Flower”, formată din studentele Daniela Andrășescu, Gabriela Buricea și AndreeaCatrina, studente în anul IV la Controlul şi expertiza produselor alimentare, coordonate de către Șef Lucrări dr. ing univ. Olga Drăghici, a câștigat Premiul I la faza națională a concursului  Ecotrophelia 2015.  La  finala  desfășurată  la  Universitatea de  Științe  Agricole  și  Medicină  Veterinară  a Banatului (USAMVB) Timișoara, studentele ULBS au prezentat un produs inedit, care a atras cele mai multe puncte din partea juriului, dintre toate cele 19 prezentate: brioșă cu carne de curcan si iepure, cu o combinaţie unică de ingrediente deosebite, însoțită de două sosuri, unul dulce sau unul picant. „Ceea ce a adus în plus acest produs față de celălalte din competiție este faptul că grăsimea animală a fos tînlocuită în totalitate cu uleiuri vegetale, bogate în omega, per total are un nivel scăzut de colesterol, nu are aditivi și reprezintă o masă completă. Acest produs se adresează în principal persoanelor active, cu un program încărcat, înlocuind cu succes masa de prânz, pachetul de la școală sau o gustare, dar și consumatorului de rând”, au explicat cele trei câștigătoare.

19 echipe participante

preparat castigator ecotropheliaCriteriile  principale  de  evaluare  ale  concursului  au  fost  ca  produsul  inovator,  să  prezinte fezabilitate industrială, aspecte eco, credibilitate pe piață, caracteristici senzoriale și nutriționale. Deasemenea, un rol important a fost acela de a demonstra,  cu ajutorul planurilor de marketing și  de afaceri,  că este un produs de succes ce poate deveni o afacere profitabilă. Îndeplinind toate aceste cerinţe, produsul a câştigat detaşat. La faza națională 2015 au participat 19 echipe, din diferite centre universitare, fiecare cu unprodus inovator. Concursul este organizat în țară, de către ASIAR (Asociația Specialiștilor de IndustrieAlimentară  din  România)  și  a  fost  jurizat  de  către  persoane  avizate  cu  experiență,  din  industria alimentară, reprezentanți ai diferitelor fabrici.

Interacțiune între comunitatea universitară, mediul de afaceri, industria alimentară și domeniul cercetării

Ecotrophelia este o competiție europeană organizată pentru studenți, masteranzi și doctoranzi în  domeniul  industriei  alimentare,  cu  scopul  de  a  dezvolta  produse  alimentare  eco-inovative,  cu potențial comercial. Rolul important pe care îl are acest concurs este de fapt interacțiunea pe care o realizează între comunitatea universitară, mediul de afaceri, industria alimentară și domeniul cercetării. Este  desfășurată  sub  patronajul  Platformei  Tehnologice  Europene  ”Food  for  Life”,  la  faza internațională  participând  în  fiecare  an  tot  mai  multe  echipe   din  peste  18  țări,  luând  amploare evenimentul  la  nivel  european.  Este  o competiție  jurizată  internațional  de  specialiști  ce  reprezintă adevarate branduri în industria alimentară. În perioada 2011-2013 prin intermediul acestei competițiiau fost lansate pe piață 35 de produse alimentare noi, realizate de studenți cu scopul de a răspunde nevoilor globale din ziua de azi de a folosi resurse ecologie, sustenabile și sigure pentru consumulpopulației.