Comunicat de presă

Pe 21 septembrie Asociația Art Revolution a lansat The Network, proiect dedicat învingătoarelor violenței domestice și rolului esențial al comunităților în a le oferi sprijin. The Network îmbină teatrul cu tehnologia și demarează cu o serie de reprezentații ale spectacolului documentar ReStart, urmate de discuții cu specialiști din domeniu. În luna noiembrie, Art Revolution va lansa o aplicație care va oferi o experiență new media, în completareamărturiilor din spectacolul de teatru.

The Network este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului București Acasă 2023.

Dintr-o relație abuzivă se fuge, nu se pleacă. Îți faci un rucsac mic, cu lucrurile esențiale: telefon, bani, trei perechi de chiloți și o jucărie pentru copil. Mic. Rucsacul trebuie să fie mic, ca să îl poți duce în spate. Tot restul rămâne în urmă. Casa, anii munciți, vacanțele, anii în care te-a iubit, pentru că așa a început – cu iubire” – aceasta este experiența protagonistei din ReStart, precum și a altor mii de femei care ies din relații de violență domestică.

Documentat de regizoarea Ozana Nicolau timp de doi ani cu peste 30 de cazuri reale, spectacolul ReStart aduce pe scena de la Centrul Replika din București poveștile unor femei devenite învingătoare ale violenței domestice și explorează aspectele esențiale din procesul de împuternicire a femeilor, călătoria interioară de regăsire a încrederii în sine și rolul comunității ca sursă de sprijin. Actrițele Nicoleta Lefter și Mihaela Rădescu au dat viață acestor tulburătoare povești de viață, pe care publicul a putut să le vadă pe 29 septembrie (ora 19.00 și ora 21.00) și pe 2 octombrie (ora 19.00). Intrarea a fost liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la artrev.ro@gmail.com.

Spectacolul se va juca din nou în 8 decembrie.

„Propun publicului un exercițiu de empatie, un cadru în care să poată reflecta asupra provocărilor legate de relațiile abuzive: cum reușește o victimă să devină învingătoare a violenței domestice? La fel ca oricare dintre noi, atunci când vrem să ne recâștigăm puterea personală. Este nevoie de întelegere deplină din partea celor din jur, ceea ce activează resursele interioare, precum încrederea în forțele proprii. Să nu uităm că agresiunea fizică se petrece pentru că este dublată de violență emoțională și pentru că societatea blamează victimele, în loc să le susțină”.

Ozana Nicolau, autoarea și regizoarea spectacolului

Spectacolul ReStart a fost însoțit de un dialog cu Diana Lupu și Adela Szentes, psihoterapeute din cadrul organizațiilor partenere în proiect – Rețeaua Și Eu Reușesc, Asociația A.L.E.G și Asociația ANAIS, care au pus în discuție împreună cu publicul întrebările și prejudecățile cel mai frecvent întâlnite legate de violența domestică: Înțelegem mecanismele care fac dificilă ieșirea dintr-o relație toxică? Cum găsim sprijin atunci când resursele noastre s-au epuizat?

Aplicația „The Network” a fost lansată în luna noiembrie și va reda experiențe-cheie din călătoria către regăsirea de sine – și implicit către împuternicire – a învingătoarelor violenței domestice, fiecare experiență având rolul de a dezvălui specificul și provocările fiecărui pas din procesul prin care au devenit parte a comunității care le susține. În paralel cu parcurgerea episoadelor audio din aplicație, utilizatorii vor putea împărtăși emoții, gânduri sau experiențe proprii ca răspuns la mărturiile parcurse, iar acestea vor fi arhivate, devenind parte integrantă a acesteia.

În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112 pentru a raporta o faptă de agresiune domestică. Conform statisticilor oficiale din România, în 2022 au fost raportate 81.397 de cazuri de violență în familie, iar 44 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței de gen. Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați arată că numărul de plângeri legat de violență domestică este în creștere continuă și este subraportat față de numărul real de cazuri. Aceasta din cauza stigmei sociale și a necunoașterii drepturilor și a mijloacelor de apărare de care pot beneficia femeile care trec prin acest tip de abuz.

Cunoscută pentru susținerea cauzelor sociale prin artă, Ozana Nicolau a mai regizat spectacolul Foreplay, despre situația mamelor adolescente din România, premiat la Gala Societății Civile în 2018 și Growing Up, spectacol care explorează legătura între responsabilitate și sănătate emoțională.

The Network este realizat de Asociația Art Revolution în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G. Sibiu, ANAIS București, Rețeaua Și eu reușesc și Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

The Network este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului București Acasă 2023. Mai multe informații despre acest program sunt disponibile pe www.arcub.ro și www.pmb.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Facebook page

Facebook event

Instagram 

Limita de vârstă: 14+

Text și regie: Ozana Nicolau

Distribuție: Nicoleta Lefter, Mihaela Rădescu

Univers sonor: Diana Miron

Mișcare scenică: Carmen Coțofană

Consultant scenografie: Iulia Gherghescu

Video: Nicoleta Ivan

Light Design: Dragoș Petrișor

Imagine principală: Art Revolution / Facebook