După săptămâni bune de trudă, în care comunitatea orașului Sibiu a pus umărul, și s-a alăturat demersului realizării primei grădini urbane din oraș, în cartierul Trei Stejari, acum se văd rezultatele. Grădina Urbană din Sibiu este gata.
Din 15 iulie până în 15 august inițiatorii proiectului Grădina Urbană Sibiu, au organizat sesiuni de lucru în fiecare marți, joi și câteodată și în weekend, împreună cu voluntari, pentru a reamenaja un spațiu public la intersecția străziilor Spartacus, Nicolae Titulescu și Frații Grachi. Proiectul a fost inițiat de Asociația Develop și este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Comunității și de Tineret 2020.
„Pornind de la o nevoie resimțită în comunitate și identificată și de către autoritățile publice locale, aceea a creării mai multor spații verzi în Municipiul Sibiu, am identificat, într-un demers participativ, mai multe spații publice nevalorificate la adevăratul lor potențial din Sibiu, le-am analizat, și am selectat unul pe care dorim să-l amenajăm, transformându-l într-o grădină urbană. Activitățile principale ale proiectului vor consta în: popularizarea proiectului și implicarea comunității în munca de planificare și apoi implementare a acțiunilor de igienizare și amenajare a spațiului, inaugurarea acestuia și redarea lui comunității.
Prin acest demers ne-am propus să venim în întâmpinarea inițiativei autorităților și a comunității orașului Sibiu, de a crea mai multe spații verzi în oraș, deschise publicului larg, cu scop recreațional. Astfel vom transforma un spațiu public din centrul orașului Sibiu, într-o grădină urbană cu ajutorul activităților participative la care sunt invitați toți membri comunității și apoi îl vom reda lor. Grădina urbană din Sibiu reprezintă o inițiativă dinamică și deschisă întregii comunități, care urmărește pe termen lung prezentarea de bune practici și soluții din domeniul protejării mediului înconjurător și al urbanismului participativ, cu aplicabilitate și în orașul Sibiu. ” , spun inițiatorii acestui proiect.
Ideea a pornit de la cuvântul scuar, adică o mică grădină publică aflată de obicei la o încrucișare de străzi sau în mijlocul unei piețe. Grădina a și primit deja această denumire, între prieteni. Scuarul de la intersecția străzilor Spartacus, colț cu Titulescu, colț cu Frații Grachi va marca prima grădină urbană din Sibiu, și prima din seria planificată de implementatorii de proiect.
„Grădina urbană invită cetățenii să contribuie cu inițiative, opinii și mână de lucru în demersul amenajării acesteia, oamenii însușindu-și astfel parte din spațiul public, formând o comunitate. Ne dorim să participăm activ la îmbunătățirea aspectului orașului, să atragem interesul publicului larg către urbanismul participativ, să contribuim la îmbunătățirea spațiilor publice ale orașului Sibiu, dar și să ajutăm la crearea de repere turistice noi, aliniindu-se astfel la demersurile de creștere a interesului turiștilor pentru Sibiu. Promovând importanța omului ca parte esențială din oraș, vom încuraja pe termen lung ideea de apartenență la oraș. ” , mai spun reprezentanții Asociației Develop.
Despre prima lună petrecută la scuar cu voluntari care au dorit să dea o mână de ajutor și să ajute la transformarea acestuia într-o oază verde, urbană, organizatorii spun că au săpat, au construit, au plantat, s-au distrat, au glumit, au cunoscut vecinii, au aflat istoria cartierului, au întâmpinat și greutăți, a plouat, au avut întârzieri pe care le-au recuperat în weekend, însă la final au învățat că nimic nu este mai puternic decât unitatea unei comunității. “De-a lungul celor patru săptămâni am descoperit oameni implicați, harnici, creativi, care au ajutat cu idei, resurse și forță de muncă pentru ca acest proiect să devină realitate. În jurul scuarului s-a format o comunitate minunată – oameni care își iau orașul înapoi, împlicându-se activ în dezvoltarea acestuia. Acest proiect a reprezentat un punct de pornire pentru a promova ideea urbanismului patricipativ și în Sibiu, un experiment prin care am vrut să observăm cât de bine ar funcționa regândirea orașului, cu ajutorul oamenilor. Acum suntem convinși că oamenii își vor orașul înapoi, că astfel de proiecte reprezintă viitorul cultural al Sibiului, că oamenii au inițiativă și își doresc să se implice, că spațiile verzi abandonate din oraș ar fi mult mai puține dacă le-am reda comunității și le-am transforma împreună în grădini urbane. Pandemia ne-a împins să privim lucrurile un pic altfel, să privim altfel vecinătatea și să redescoperim un peisaj micro pe care suntem nevoiți să-l regândim și să-l reconstruim pentru a face față noii realități. Ne dorim pentru Sibiu spații publice reale, verzi, sănătoase, ca să putem înfrunta orice criză, fără să fim nevoiți să ne închidem în case pentru a afla că, în lipsa poluării, se văd stelele. Avem nevoie să schimbăm apartamentele mici, cu zone verzi, dedicate oamenilor. Viitorul îl reprezintă orașele verzi, iar cu cât recunoaștem acest lucru mai repede cu atât vom câștiga timp. Spațiul public este spațiu vital. E momentul să arătăm că orașul e al oamenilor care îl trăiesc.” , spun inițiatorii proiectului. „ Avem straturi supraînălțate cu mirodenii, flori, ambient de citit și locuri de relaxare. Scuarul este un prilej numai bun de a petrece timp în natură, de a organiza un picnic cu prietenii, de a bea o cafea sau de a te relaxa grădinărind. ”, mai adaugă aceștia.
Chiar dacă la început părea să fie un proiect mic, acesta a luat în câteva săptămâni amploare și a apărut deja întrebarea: nu veniți și la noi în cartier să facem o grădină? mărturisesc organizatorii proiectului. “E foarte frumos să vezi cum se implică membrii comunității, cum trec pe lângă grădină să vadă curioși despre ce este vorba, să afle mai multe detalii, să aducă o floare sau să ajute cu ce poate fiecare. Ne-am făcut niște amici pe cinste în cartier în această lună. Fiecare s-a lăsat prins în acțiune și a venit cu sculele de acasă, cu sugestii, cu diferite daruri. Artista Sorina Tomulețiu ne-a făcut o surpriză și ne-a desenat în scuar câteva gărgărițe norocoase. Coralie De Gonzaga va picta întreg transformatorul de energie electrică din scuar, cu model înflorat. Cei de la Soma ne-au trimis compost din producția proprie, rezultat al deșeurilor biodegradabile al sibienilor, cei de la departamentul de salubrizare al Primăriei au fost foarte drăguți și ne-au oferit spontan coșuri de gunoi, iar cei de la Serviciul Public pentru Administrare Parcuri și Zone Verzi ne-au oferit o sursă de apă și multe multe flori minunate, ca dar din partea Primăriei Municipiului Sibiu. Am descoperit o colaborare și o deschidere extraordinară cu autoritățile locale în cadrul acestui proiect, și le suntem foarte recunoscători că se implică și susțin ideile și inițiativele care fac ca acest oraș să se dezvolte. Asta e mereu frumos în Sibiu, și la inițiativele pe care le lansăm în acest oraș: atunci când nu te aștepți se lătură oamenii, spontan, și îți oferă o mână de ajutor, și împreună clădesc proiecte care ajută la dezvoltarea orașului și a comunității acestuia. ”, povestesc inițiatorii Grădinii Urbane.
Sâmbătă, 15 august, între orele 11– 21, va avea loc un micro-eveniment colaborativ, o întreagă zi de activități de amenajare a grădinii. Pentru că e sărbătoare orgamizatorii și-au propus să nu sape sau să bată cuie, ci să facă o faptă bună și să dăruiască câte o plantă orașului, pe care să o și plateze, la fața locului împreună cu participanții.
Ziua va începe cu o oră de yoga, iar apoi va continua cu un picnic urban, la ora 11. Publicul larg este invitat să își aducă o păturică, un sandwich, și o bere, o limonadă sau o cafea și să se bucure împreună de o sâmbătă urbană, în inima orașului. Se va planta, se va asculta muzică și se va povesti în natură, de-a lungul întregii zile, până seara târziu.
Mai multe detalii despre acest demers, și evenimentul de lansare al grădinii, pot fi găsite pe pagina de Facebook Grădina Urbană din Sibiu.
Foto: Gabriela Cuzepan & Facebook/ Grădina Urbană Sibiu