Cele mai premiate și apreciate filme europene se văd la Sibiu, în perioada 2- 6 mai 2018, în cadrul celei de-a treia ediții a festivalului ESTE FILM. Biletele și abonamentele se vor pune în vânzare pe data de 16 aprilie, la Librăria Habitus din Sibiu.
ESTE FILM Festival a crescut spectaculos în numai doi ani, confirmând astfel nevoia publicului sibian de a viziona filme europene de calitate. Numărul de spectatori a crescut cu aproape 60% la a doua ediție față de prima, iar a treia ediție propune anul acesta chiar mai multe evenimente, pe parcursul a cinci zile de festival, cu o zi în plus față de anii trecuți. Peste 60 de proiecții de film se vor vedea în 4 săli: Aula Magna ULBS, Teatrul Gong, Librăria Habitus și Sala Oglinzilor din incinta Forumulului German.
5 secțiuni
Festivalul propune 5 secțiuni dedicate promovării celor mai bune filme europene lansate în ultimii doi ani, dar și alte producții care s-au remarcat de-a lungul anilor.
Best of Europe este secțiunea principală a festivalului care cuprinde cele mai bune filme lansate în ultimul an în Europa. Câteva din filmele de neratat din această secțiune? The Square– câștigător al premiului Palme d’Or la Cannes în 2017 și al premiilor pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor la Premiile Academiei Europene de Film din 2017; Loveless– câștigător al Premiului juriului la Cannes 2017, nominalizat la Oscar si Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin; The Killing of a Sacred Dear– câștigător al premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2017; Loving Vincent– câștigător la categoria Cel mai bun film de animație la Premiile Academiei Europene de Film 2017, nominalizat la Oscar, Globul de Aur si Bafta pentru cel mai bun film de animație. Toate acestea filme, dar și multe altele vor fi proiectate în premieră la Sibiu.
Secțiunea Film Românesc își dorește să pună în valoare cele mai noi producții românești. La proiecții vor lua parte și membri ai echipelor de filmare, pentru a răspunde curiozităților publicului. Soldații. Poveste din Ferentari, regia Ivana Mladenovic, film premiat la Trieste, Un pas în urma serafimilor – marele câștigător al premiilor Gopo sau Fotbal infinit, în regia lui Corneliu Porumboiu – sunt doar câteva dintre producțiile autohtone pe care Este Film Festival le propune publicului.
Secțiunea In Frame se concentrează anul acesta pe regizorul Anca Damian, câștigător a numeroase premii internaționale. Se va putea vedea în premieră la Sibiu filmul O vară extrem de instabilă, dar și Perfect sănătos sau multipremiatul documentar Crulic- drumul spre dincolo, animația care spune povestea lui Claudiu Crulic, românul arestat pe nedrept în Polonia pentru furt.
Secțiunea Experiențe vine cu noi feluri de a vedea filme. Cinci evenimente fac parte din această secțiune și, cu siguranță, ele dau autenticitate festivalului. Subiectul cenzurii în film în perioada comunismului în România va fi tratat într-un eveniment care îi va avea ca invitați pe Adina Brădeanu și Laurențiu Damian. Ne bucurăm din nou de CineBrunch, eveniment sprijinit anul acesta de prietenii de la Asociația My Transylvania. Inaugurăm la a treia ediție Este Film Festival și Dormitorul cu filme, adică vedem filme într-o sală transformată într-un mare dormitor.
O noutate anul acesta o reprezintă inițiativa de a susține artiști din zona artelor vizuale, din Sibiu, printr-un eveniment dedicat proiectelor lor. E vorba de Daniel Munteanu și Octavian Repede. De asemenea, afișul festivalului este creat anul acesta tot de un artist grafic din Sibiu, Sorina Tomulețiu.
Secțiunea CinExplorez, lansată anul trecut, vine cu noi proiecții dedicate copiilor și adolescenților. Proiecțiile din cadrul CinExplorez vor fi urmate de discuții pe tema filmelor.
Prețul biletului pentru o proiecție va fi de 10 lei. La evenimentele CineBrunch și Dormitorul cu filme prețul biletului va fi de 40 de lei/ eveniment/ persoană. Noutatea de anul acesta este abonamentul pe tot festivalul, în valoare de 100 de lei (valabil pentru toate proiecțiile din cadrul festivalului, mai puțin CineBrunch și Dormitorul cu filme). Biletele și abonamentele se vor pune în vânzare pe data de 16 aprilie, la Librăria Habitus din Sibiu. Biletele se vor putea achiziționa și înainte de proiecții, în fiecare spațiu în parte, în limita locurilor disponibile.
Programul complet va fi publicat pe site-ul festivalului estefilm.ro, pe pagina Facebook.com/EsteFilm, precum și în format fizic disponibil în cadrul Librăriei Habitus, cu o săptămână înaintea începerii festivalului.
ilustrație: Sorina Timulețiu
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*
Co-finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei
Sponsori: Marquardt, Banca Transilvania, Smart Bill
Parteneri: Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Teatrul Gong, Librăria Habitus, Forumul German, Asociația My Transylvania, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Studio 73, PrintAtu, Syndicat Gourmet, Nod Pub, Hochmeister
Parteneri media: Capital Cultural, Turnul Sfatului, Zile și Nopți, Sibiu City App, Sibiu24h