Prima zi a lunii octombrie aduce la Sibiu 5 premiere alese. Regizorii Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Charles Muller, Gavriil Pinte şi Anca Bradu şi-au luat provocarea de a pune în scenă texte celebre ale unor autori care au făcut istorie.
“Cred eu că e un moment important că Teatrul Național din Sibiu prezintă cinci premiere compact, la care sunt invitați cronicari, oameni de teatru și mai ales directori din întreaga lume, pentru că așa am obișnuit an de an publicul și mai ales specialiștii”, spune directorul Teatrului din Sibiu, Constantin Chiriac.
Microstagiunea va fi deschisă , în această seară cu premiera spectacolului „Marat /Sade”, într-o concepţie regizorală captivantă semnată de Charles Muller, după legendarul text al lui Peter Weiss. “Acest text îl am în mine și lucrez la el de cinci ani de zile. Este o piesă de o actualitate uluitoare în lumea politică, socială și filosofică de astăzi. Prin această piesă, ne putem întreba care este adevărata condiție umană”, a declarat regizorul Charles Muller.
Premiera de joi, este prezentată de Secţia Germană și ne invită să descoperim jocul intrigilor de la curtea vieneză, în spectacolul „Amadeus” de Peter Shaffer, o producţie în regia lui Gavriil Pinte şi scenografia Roxanei Ionescu. „Amadeus” este un spectacol pentru iubitorii de mistere, melodramă și Mozart, interpretat în limba germană, cu traducere simultană în limba română.
Vineri, regizorul Mihai Mănuțiu ne prezintă „Lecţia” a lui Eugène Ionesco, un spectacol ce vorbeşte despre manipulare, seducţie, orori, robotizare, dar şi despre progres şi evoluţia civilizaţiei.
Sâmbătă, 4 octombrie, ora 19:00 va avea loc premiera spectacolului „De ce Hecuba?” de Matei Vişniec, cel mai jucat autor dramatic român. În regia Ancăi Bradu şi scenografia lui Mihai Păcurar se dezvăluie lumea spectaculoasă a Antichităţii şi un personaj feminin de dimensiuni apocaliptice, Hecuba, Mama care are curajul să ceară socoteală zeilor care controlează viaţa şi moartea copiilor săi.
Microstagiunea premierelor de toamnă se va încheia cu o creație-eveniment a lui Silviu Purcărete. Este vorba de „Oidip” care a avut avanpremiera în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. „Oidip” este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri. Programul spectacolelor este afişat pe site-ul www.tnrs.ro.