Recomandare de carte
„Mi-aș fi dorit ca povestea asta să fie diferită. Mi-aș fi dorit să fie mai rafinată. Mi-aș fi dorit să mă arate într-o lumină mai bună – dacă nu mai fericită, cel puțin mai activă, nu atât de ezitantă, dând mai puțină importanță lucrurilor minore. Mi-aș fi dorit să fie mai bine conturată. Mi-aș fi dorit să fie despre dragoste sau despre revelații bruște, cruciale în viața unui om, sau măcar despre apusuri, păsări, furtuni ori zăpadă.
Poate că, într-un fel, povestea vorbește despre toate acestea, dar pe parcurs intervin atât de multe lucruri, atâtea zvonuri, atâtea ipostaze în privința altora, atât de multe bârfe care nu pot fi verificate, atât de multe cuvinte nerostite, atât de multe mișcări furișe și secrete. Și trebuie să înduri atât de mult timp – un timp greu ca mâncărurile prăjite sau ca ceața groasă; și, dintr-odată, toate aceste evenimente roșii, ca niște explozii, pe niște străzi altfel decente, respectabile și solemne.
Îmi pare rău că e atât de multă durere în această poveste. Îmi pare rău că e fragmentată, ca un trup intrat în bătaia focurilor de armă sau sfâșiat în bucăți. Dar nu pot face nimic pentru a o schimba.” (pag. 389)
Povestea Slujitoarei, de Margaret Atwood
Traducere din limba engleză de Diana Marin Caea
Editura Art, 2020

Descriere:
Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile și libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor cărora le revine rolul de „utere umblătoare”, iar Offred face parte din prima lor generație.
Chinuită de o singurătate dureroasă, Offred se străduiește să-și reprime fluxul amintirilor care provin de pe vremea când avea o familie și o viață normală și încearcă să se resemneze pentru a supraviețui în îngrozitoarea lume nouă. Curând însă, descoperă că regulile sunt făcute să fie încălcate, și chiar de către cei care le-au instaurat.
Povestea Slujitoarei este o distopie sumbră și un roman răscolitor, considerat de mulți capodopera scriitoarei canadiene.
Despre autor:
Margaret Eleanor Atwood (n. 1939) este o binecunoscută scriitoare canadiană – poetă, romancieră, eseistă şi critic literar – a cărei operă a fost tradusă în peste patruzeci de limbi. Devenită celebră în special pentru romanele sale, printre care se numără Femeia comestibilă (1969), Femeia-oracol (1976), Ochiul de pisică (1988), Mireasa Hoţomană (1994), Alias Grace (1996) şi Asasinul orb, care i-a adus prestigiosul Booker Prize în anul 2000, Atwood este revendicată de mişcarea feministă de pretutindeni datorită puternicelor personaje feminine portretizate în cărţile sale.
Faimosul roman Povestea Slujitoarei a fost încununat cu Premiul Governor General şi trofeul Arthur C. Clarke, ocupându-şi locul binemeritat în rândul distopiilor literare alături de 1984 a lui George Orwell şi Fahrenheit 451 a lui Ray Bradbury. Cu Testamentele, mult așteptata continuare a Poveștii Slujitoarei, Margaret Atwood a obținut al doilea Booker Prize din carieră.
Găsiți cartea aici.
Recomandarea cărții este făcută în colaborare cu Wednesday Book Club (club de carte din Sibiu). Îi găsiți pe Facebook și Instagram.